www.elllobregat.com
Pallejà, a la riba del Llobregat
Ampliar

Pallejà, a la riba del Llobregat

Especial L'Estiu al Baix

Por Pere-Juventí Balcells
viernes 18 de agosto de 2017, 19:16h
El municipi compta amb un magnífic entorn natural i un valuós patrimoni amb edificis de gran vàlua. Destaca “el Castell”, una casa fortificada de 1630 i el seu magnífic casc antic.

Dades bàsiques

Alçada: 41m
Habitants: 11348
Superfície: 8.30Km2
Etimologia: Prové de l’antropònim llatí Palladius i es refereix al fundus palladianus “finca del Palladi”
Gentilici: pallejanencs

Al bell mig de la Vall del Llobregat, on aquest riu es troba en el seu curs baix, encaixat a la serralada Litoral, i gràcies a les fractures que el Llobregat hi va produir, trobem Pallejà, un municipi dividit en dos nuclis de població, el poble i la urbanització de Fontpineda.

Al municipi hi conviuen un ric entorn natural i un patrimoni de més de 2000 anys d’història. A través del seu nombrós patrimoni, el visitant té l’oportunitat de gaudir d’un recorregut per la història i el desenvolupament de Catalunya. Entre el patrimoni pallejanencs hi ha, destaca el Castell (amb una datació anterior al 1630) amb una imponent presència.

Què visitar?

Castell de Pallejà

Està documentat des del segle XII, és un gran casal fortificat de tipus quadrat amb portal adovellat d’arc de mig punt amb escut al damunt i finestres de tipus quadrat, sobrealçat tardanament, cap al segle XVIII-XIX. Consta de quatre nivells i el sobrealçat a manera de golfes. Popularment ha estat anomentat “el Castell”.

Nucli Antic

Presenta una amalgama d’elements arquitectònics que són el testimoni de la història pallejancenca. Fer una passejada pel centre de Pallejà ens permet veure els diferents moments cronològics i artístics que han transformat la vila. Destaca el mas Cal Tendre o Mas Piquer. Un altre edifici destacat és Ca La Llúcia, una de les primeres cases construïdes, o Cal Ferro.

Ajuntament

L’Ajuntament de Pallejà ocupa des d’inicis dels anys 70 del segle XX, aquesta magnífica finca que abans era privada. En el moment que va ser convertida en edifici consistorial, els jardins de la torre es van convertir en parc públic.

Ca l’Esperanceta de la Plaça o Villa Esperanza

Casa residencial d’elements modernistes, del que destaquen les seves formes ondulants i un magnífic rellotge de sol.

Església parroquial de Santa Eulàlia

Documentada el 956-966. L’actual edifici, d’estil neoclàssic fou bastit a partir de 1832, sobre l’edifici vell. La façana està decorada amb esgrafiats, un dels quals representa sant Sebastià, copatró de la parròquia. Dins el temple destaquen els seus retaules i una petxina daurada que exposa la imatge de Santa Eulàlia.

L’Olivella

És una antiga masia reformada a començament del segle XX seguint característiques pròpies del corrent modernista imperant al continent europeu. L’edifici es coneix també pel nom de Pallejà Paradís, establiment dedicat a la restauració actualment ubicat en aquest històric edifici. Destaca per ser el lloc on s’allotjava Alfons XIII durant les seves visites a Barcelona.

Ca n’Albareda de la Plaça

És possiblement el mas més antic de la població. El segle XVIII encara que els Albareda continuaven sent els propietaris sembla ser que la casa era habitada per masovers.

Cal Pablo, Cal Tarruella o La Molinada

S’explica que les famílies de Pallejà que no disposaven de pati interior on poder plantar hortalisses i algun arbre fruiter ho feien als anomenats ‘Horts de Baix’, petites extensions de terreny a la vora del Llobregat. Curiosament no s’abastien del riu sinó que es regaven mitjançant un sistema de reg conegut com ‘la molinada’: l’aigua baixava des d’un molí situat davant d’una bassa al capdamunt del poble i que està documentat des del segle XVI. Actualment al seu lloc hi podeu trovar una torre preciosa amb uns jardins on podreu gaudir dels seus espais verds.

Què fer?

Rocòdrom Baix Llobregat

Escola d’escalada per tots el nivells, des de la iniciació a expert, tant per grups com de manera individualitzada. Compten amb una sala de escalada amb zona de Boulder i corda, amb més de 500 m2 escalables. Acullen grups d’escolars i organitzen dirigides a escoles i casals. També organitzen aniversaris. D’altra banda també fan classes de ioga, tenen servei de bar i vestuaris amb dutxes.
Direcció: C. Prat de la Riba, 180, nau 4 (Pallejà)
Telèfon: 608427996 i 936632858
Web: www.lareunio.com
Preu: Entrada individual 8 € Entrada individual menors de 15 anys 6 € Bono de 5 dies 35 € Bono de 10 dies 60 € quota mensual de 42 € quota trimestral de 120 € quota semestral de 225€
Horari: De dilluns a divendres de 10h a 22h, i dissabte de 10h a 14h i de 17 a 22 h. Diumenge tancat

Festa Major d’estiu

Com gairebé totes les viles del baix que celebren el seu patró en hivern, Pallejà compta amb una festa d’estiu que permet als seus habitants gaudir de temperatures més agradables que no pas per Santa Eulàlia, el 12 de febrer. Durant aquests primers dies de juliol la vila viure uns dies de gresca amb gegants, capgrossos, castells, correfocs i activitats refrescants. Tot junt a una agenda atapeïda de concerts. També és coneguda per la seva cursa amb la participació d’uns 1.500 atletes en diverses categories. Aquesta cursa forma part del calendari del campionat de curses que s’organitzen a Catalunya.

Masia Museu Municipal de Pallejà

És un museu que ha vist com el poble s’ha transformat, al llarg dels segles i fins al dia d’avui. Si voleu descobrir la història de la vila, aquest és el vostre lloc. En aquest hi podreu descobrir el passat agrícola de la vila i tot un seguit de curiositats que de ben segur us sorprendran.
Horari: els diumenges, de 12 a 14h (excepte agost). Visites concertades (prèvia reserva)
Telèfon: 936632255
Direcció: Plaça Verdaguer, 7 (Pallejà)

On menjar?

Pizzeria Da Tulio

Cuina italiana ben treballada i amb ingredients de qualitat. A Pallejà diuen que fan les millors pizzes de la comarca. Ideal per famílies amb nens.
Tipus de cuina: italiana
Especialitat: pizzes
Preu mitjà: 17 € - 29 €
Horari: de dijous a diumenge de 13h a 16h i de 20h a 24h
Altres serveis: servei a domicili, menjar per emportar
Telèfon: 936 63 43 84
Direcció: Joan Molins Parera, 56 (Pallejà)

La Bretona

És un lloc ideal per gaudir dels millors crepes, ja siguin dolços o salats en un ambient molt agradable.
Tipus de cuina: creperia, francesa
Especialitat: crepes
Preu mitjà: 10€
Horari: dimarts i dimecres d’11h a 19.30 i de dijous a diumenge d’11h a 23h (excepte els dissabtes i els diumenges que obren a les 18h). Dilluns tancat.
Altres serveis: menjar per emportar, ideal per grups i nens, terrassa
Telèfon: 931 87 49 26
Direcció: Prat de la Riba, 34
Pàgina web: www.facebook.com/pg/LaBretonaCreperiees/hotel-martorell

El Garrofer

Cuina mediterrània i producte de temporada. Desdejuna, menja, berena, pren una copa, sopa o fes el vermut. Equip jove, dinàmic i innovador.
Tipus de cuina: cuina mediterrània
Especialitat: arrossos, peixos, carns i tapes
Preu mitjà: Preu mig carta: 20€ Preu menú diari: 9,50€
Horari: Dimarts, dimecres i dijous de 8 a 17h, divendres 8 a 17h i de 19 a 23.30h, dissabtes de 9 a 17h i de 19 a 23.30h, diumenge de 9 a 17h
Altres serveis: terrassa exterior i zona fumadors
Telèfon:93 7750529
Direcció: C. Joan Molins Parera, 70

El Nou Cau

Un lloc familiar i entranyable on podràs gaudir d’una extensa varietat de peixos i carns frescos directament portats de Galícia.
Tipus de cuina: gallega
Especialitat: peixos i carns gallegues, tapes
Preu mitjà: 25€
Horari: cada dia de 8 a 16h i els divendres i dissabtes obert fins les 24h, i els diumenges de 10 a 18h
Altres serveis: s’accepten animals de companyia
Telèfon: 936505374
Direcció: Gran Via de Fontpineda, 3 (Pallejà)
Pàgina web: www.elnoucau.com

Les Cassoles

Cuina tradicional, productes frescos servits en un ambient familiar i càlid.
Tipus de cuina: Mediterrània, tradicional
Especialitat: Lluç amb mongetes de Sant Pau, lluç a la marinera, i txuletón
Preu mitjà: 22€
Horari: tots els dies de 13 a 15h i els divendres també de 20 a 23h
Altres serveis: Organització d’esdeveniments, restaurant privatitzable, wifi, aire condicionat
Telèfon: 663193436
Direcció: Av. Prat de la Riba 69
Pàgina web: www.lescassoles.eltenedor.rest

Des d'aqui pots accedir de forma totalment gratuïta al nostre especial L'Estiu al Baix 2017

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(1)

+

0 comentarios

Portada | | Búsquedas | [ RSS - XML ] | Política de privacidad y cookies | Aviso Legal
Comunicación Metrobcn, S.L. :: Redacció: Raurich, 62 (08830) Sant Boi de Llobregat
Contacto