www.elllobregat.com
Cervelló es vesteix de gala per celebrar els 40 anys de la tornada de Tarradellas
Ampliar

Cervelló es vesteix de gala per celebrar els 40 anys de la tornada de Tarradellas

lunes 09 de octubre de 2017, 11:00h
El primer president de la Generalitat de Catalunya en el període democràtic va néixer al poble baixllobregatí el 1899 i va viure allà la seva infantesa | La vila celebra una setmana plena d’activitats vinculada a Tarradellas i un gran acte de cloenda on participaran l’Ajuntament, la Diputació i la Generalitat

El 2017 fa 40 anys del retorn de Josep Tarradellas a Catalunya. Nascut a Cervelló el 19 de gener de 1899, on va passar els seus primers 15 anys, la vila baixllobregatina celebrarà, entre el 16 i el 23 d’octubre, tota una setmana d’activitats per commemorar la figura de Tarradellas.
Una exposició de portades de diaris del retorn del cervellonenc més il·lustre; la inauguració de la Sala Tarradellas al Centre Cívic Ateneu; la presentació del llibre Cervelló-Saint Martin le Beau, municipi agermanat amb Cervelló i on va residir en el exili; taules rodones o col·loquis; així com una ruta cultural per conèixer ‘Els passos d’en Tarradellas per Cervelló’, entre d’altres.

La setmana acabarà amb un gran acte de cloenda, el pròxim 23 d’octubre, i que servirà del preàmbul del 2018, que serà el 40è aniversari del retorn de Tarradellas a Cervelló. La vila ja prepara, de fet, un ampli programa cultural i educatiu entorn a la figura de l’ex president de la Generalitat. Parlem, en aquest marc, amb l’actual alcalde de Cervelló, Juan Ignacio Aparicio.

-Què representa Tarradellas pel municipi?
-Tarradellas és per a nosaltres, sobretot, un veí de Cervelló. És per a nosaltres un orgull i un privilegi haver tingut un personatge d’aquesta magnitud entre els fills del nostre poble. Per a Catalunya està clar que significa la resistència, el manteniment de la institució de la Generalitat en uns moments molt difícils i complicats.

-Cervelló està agermanat, de fet, amb Saint-Martin-Le-Beau. Com són les relacions entre les dues ciutats?
-Les relacions entre els dos pobles són extraordinàries. La figura de Tarradellas va ser el punt d’unió per iniciar aquest agermanament. Però han estat les persones i les entitats de cada poble les que han aconseguit que la relació no s’hagi perdut en el temps com ha passat amb altres agermanaments. Veritablement ens sentim a casa quan anem allà i els rebem com germans quan venen aquí. Els estimem, gaudim, aprenem junts... I aquesta meravellosa relació és tan forta entre les famílies com entre les institucions.

-Com valora la situació actual?
-Molt trista. La situació actual és el resultat del fracàs del diàleg polític. Els problemes no es solucionen mai sense parlar, ni actuant unilateralment, ni trencant els marcs de convivència. I per això es necessita voluntat i ganes de solucionar els problemes. Catalunya no pot continuar com està. Aquí hi ha molts responsables polítics que no han fet els deures durant molts anys. Hem de treballar i explorar un nou marc territorial. Explorem, negociem, escoltem totes les parts i totes les possibilitats (TOTES) i exposem sobre la taula tots els arguments de totes les opcions. Un debat enriquidor, intel·ligent, realista... Tot el contrari del que s’està fent ara.

-Fa 40 anys de la restauració de la Generalitat. Què creu que pensaria Tarradellas de l’actual context polític?
-Penso que seria el més assenyat. Tarradellas va ser una persona de gestos i molt hàbil per esquivar els problemes. Ell no hauria forçat cap xoc de trens, perquè hauria aconseguit dialogar. I és justament el que faria. Dialogar. Dialogar. Dialogar.

-Quines activitats del programa destacaria?
-Totes són magnífiques i estan molt treballades per tocar totes les vessants del nostre president: exposicions, taules rodones, cinema, rutes culturals, concerts... És una bona ocasió per conèixer la figura del president i, sobretot, per gaudir d’aquest preciós poble situat en un marc natural incomparable al costat de Barcelona.

-Hi ha una ruta cultural que recorre la ciutat. Què es trobaran els seus participants?
-Trobaran el poble on va néixer Tarradellas. Passejarem pels seus carrers i podrem veure on va estudiar, on va viure, on passava els estius, etc. És una magnífica oportunitat per aprendre la nostra història més recent, la més propera i alhora és una porta oberta per gaudir d’aquest municipi tan ric en patrimoni històric-artístic, i amb tant de patrimoni natural. La ruta, a més, mostrarà la vitalitat cultural que tenim al municipi, ja que la farem amb personatges ambientats segons el lloc que visitem i accions teatralitzades. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios