www.elllobregat.com
Allargant la vida dels objectes: la deixalleria com una segona oportunitat
Ampliar

Allargant la vida dels objectes: la deixalleria com una segona oportunitat

viernes 01 de diciembre de 2017, 01:01h
L’AMB apropa la importància de reduir la generació de residus durant la Setmana Europea de Prevenció de Residus, que s’ha celebrat entre el 18 i el 25 de Novembre. La deixalleria s’està transformant en un lloc on es pot allargar l a vida dels objectes, no només per llençar-los quan no ens serveixen

“Hem de ser incisius amb la idea que la deixalleria ha de ser un espai en què s’allargui la vida dels objectes”. Aquesta reclamació d’Albert Torras, cap de Servei de Prevenció i Deixalleries de l’AMB, ha estat un dels fils conductors de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, que s’ha dut a terme entre el 18 i el 25 de novembre a nivell continental i en què l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha farcit d’activitats els seus municipis.

L’objectiu ha estat apropar el pes que té la prevenció de residus dins la jerarquia de la gestió d’aquests, i així mateix el fet d’allargar la vida dels objectes, aprofitar-los en el major nombre d’usos possible. De fet, la Setmana Europea ha posat l’èmfasi a la imaginació per dur a terme aquesta pràctica, amb el lema: Donem-li una nova vida.

El Dia de la Deixalleria
La setmana ha donar el tret de sortida el 18 de novembre amb el Dia de la Deixalleria, una jornada en què l’AMB i els municipis han omplert els territoris d’activitats, com tallers amb materials reciclats, jocs i manualitats. Tot plegat, en vuit de les 68 instal·lacions fixes amb les quals compta la Metròpolis. En concret, al Punt Verd de Vallvidrera i a les deixalleries d’Esplugues-Sant Joan Despí, Molins de Rei, Pallejà, Sant Feliu de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Tiana-Montgat i Viladecans. Entre d’altres, alguns d’aquests tallers han sigut d’electricitat, tèxtil i reparació de mobles.

Una jornada que ha tingut l’objectiu de posar de relleu aquesta Xarxa Metropolitana de Deixalleries, a les quals se sumen els 20 camions que fan aturades programades setmanals fent el servei de deixalleria mòbil. S’ha pretés demostrar que és un bon recurs per donar nova vida a algunes de les pertinences dels ciutadans de les diferents poblacions, que ja no només serveixen per gestionar residus, sinó també fins i tot per fer intercanvis de llibres i establir un calendari regular de mercats de segona mà, per exemple.

Setmana d’activitats i festa final amb la R-Festa
Durant aquests nou dies s’han anat precedint les activitats a diferents municipis del territori, fins a cloure dissabte 25 amb la R-Festa del Millor Que Nou, a Barcelona. Una jornada orientada al concepte de donar nova vida a objectes que, per a molts, ja hagin perdut el seu ús.

Ha estat el punt final d’una atapeïda setmana en què també s’ha explicat com el fet de ser sensible amb la gestió dels residus i utilitzar de manera freqüent les deixalleries redueix la quantitat que s’ha d’abonar en la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus (TMTR), que es cobra amb el rebut de l’aigua. Amb el Carnet de Deixalleries, que es pot aconseguir de manera gratuïta i que cal que el personal de les deixalleries registri cada vegada que algú porti algun objecte, s’aplicarà el descompte presentant el rebut de l’aigua. De nou, una imaginativa proposta per fomentar l’ús de les deixalleries i contribuir a una millor gestió dels residus. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios