www.elllobregat.com
Zona de baixes emissions per lluitar contra la contaminació

Zona de baixes emissions per lluitar contra la contaminació

Les restriccions de circulació en cas d’episodi ambiental per als vehicles més contaminants a l’àmbit de Rondes de Barcelona (ZBE àmbit Rondes de Barcelona) van entrar en funcionament l’1 de desembre

L’AMB i l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració dels municipis que tenen part del territori dins de les rondes com L’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs, Esplugues i Cornellà de Llobregat, han activat una campanya informativa per donar a conèixer als usuaris de vehicles privats i la ciutadania aquesta àrea de baixes emissions i per difondre’n els detalls.

“L’objectiu és que als usuaris no els vinguin de nou les restriccions de circulació en cas que es declari un episodi de contaminació atmosfèrica, tant els residents a la zona afectada, com els que es desplacen diàriament des d’altres punts”, apunta el director de Serveis de Mobilitat Sostenible de l’AMB, Carles Conill.

La Generalitat de Catalunya és qui declara l’episodi de contaminació i les restriccions sempre entren en vigor al dia següent, des de les set del matí fins a les vuit del vespre, excepte caps de setmana i festius. Durant el temps en què es restringeixi la circulació no podran entrar ni circular a la ZBE àmbit Rondes de Barcelona els turismes que no disposin de l’etiqueta ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT) ni les furgonetes anteriors a Euro 1.

És a dir, els turismes de benzina anteriors a l’any 2000 i els dièsel anteriors al 2006 i les furgonetes pre-Euro, que segons els càlculs de l’AMB suposen el 14% dels vehicles que hi circulen actualment. En la seva posada en marxa, es fa una exempció temporal a les furgonetes posteriors al 1997, les motocicletes, els autocars i els camions. Aquestes excepcions seran permanents per als vehicles d’emergències, els de persones amb mobilitat reduïda i els serveis essencials, que podran circular sempre per aquesta zona.

Fins el moment, l’Ajuntament de Barcelona i l’AMB han col·locat més d’un centenar de senyals per tota l’àrea de la ZBE àmbit Rondes de Barcelona, per informar als conductors. Es preveu que durant les primeres setmanes els cossos de seguretat desenvolupin una tasca informativa, prèvia a la sancionadora. Infringir una d’aquestes senyals comportaria l’incompliment de les normes de circulació i una corresponent sanció econòmica d’uns 100 euros.

Increment del transport públic
Per donar resposta a les restriccions de circulació en un episodi de contaminació, es vol facilitar als ciutadans informació d’acompanyament, alternatives de transport al vehicle privat i resoldre dubtes freqüents. Per això, des de l’AMB s’ha activat el web www.canvidhabits.com, on s’informa del que comporta la ZBE àmbit Rondes de Barcelona. En aquest portal es pot consultar si el vehicle de l’usuari està afectat per la mesura, quines rutes alternatives amb transport públic existeixen, quins pàrkings públics es poden utilitzar i els nous títols de transport que ajuden a la millora de la qualitat de l’aire com la T-Aire i la T-Verda Metropolitana.

El transport públic, mitjançant la coordinació de l’ATM, augmentarà l’oferta de metro, bus, tramvia, Ferrocarrils de la Generalitat i Rodalies RENFE, especialment en hores punta. Pel que fa als reforços de transport públic de l’AMB, la xarxa de metro es reforçarà en hores punta amb un tren més en cada línia convencional i personal d’informació i atenció a les estacions de més afluència i les d’enllaç amb altres xarxes ferroviàries. A les línies de bus metropolità de l’AMB s’incorporaran 30 autobusos en hora punta, 15 al Baix Llobregat i 15 més al Barcelonès nord.

També el Servei Català de Trànsit instal·larà un carril bus provisional d’entrada a Barcelona a la B-23 i des de l’AMB s’impulsaran mesures per millorar el carril bus d’entrada per la Gran Via. Així doncs, s’ampliarà l’oferta de transport públic i el ciutadà tindrà més alternatives al no ús del vehicle privat, un dels principals objectius de l’AMB.

Objectiu final: millorar i garantir la qualitat de l’aire
Per a Carles Conill “aquestes mesures han d’ajudar a crear una mobilitat més sostenible i contribuir a la millora de la qualitat de l’aire”. La contaminació de l’aire és un dels principals problemes de salut pública a la Unió Europea. Per això, l’AMB, així com han fet algunes ciutats europees com Berlín, París, Madrid, Milà,

Londres i Roma, vol reduir els nivells de contaminació a la conurbació de Barcelona per millorar la qualitat de l’aire. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios