www.elllobregat.com
L’Internet de les Coses, l’eina per guanyar competitivitat al sector agroalimentari

L’Internet de les Coses, l’eina per guanyar competitivitat al sector agroalimentari

miércoles 28 de febrero de 2018, 23:24h
Viladecans i la UPC preparen la 2ªedició del curs ‘Food&IOT’, que obrirà la convocatòria aviat; places limitades per menys de 30 persones

El sector agroalimentari té un paper molt important en el desenvolupament econòmic del Baix Llobregat i, per tant, representa un sector estratègic en el territori. Bona part del terreny agrícola es troba a Viladecans, que busca, de fet, esdevenir un referent del sector de l’Alimentació i la Sostenibilitat de la mà de la formació especialitzada i la tecnologia.

Amb aquesta premissa i el suport de la Universitat Politècnica de Catalunya – Campus Baix Llobregat, l’Ajuntament i la UPC School preparen la segona edició del programa ‘Food&IOT’, un curs de 150 hores totalment gratuït que busca trobar solucions i oportunitats pel món agrari a partir de la tecnologia: “El nostre interès, entre molts, és que les empreses utilitzin la nova tecnologia per aplicar-ho en el sector productiu. Hi ha un vessant d’innovació i de creació de noves empreses, però també volem potenciar la UPC i l’Agròpolis, situada a Viladecans, com a referents al voltant de la innovació en la producció agrària”, diu Marc Sanmartí, director de Serveis d’Empreses de l’Ajuntament de Viladecans.

En concret, la segona campanya d’aquest inèdit curs està centrada, efectivament, en explotar les potencialitats de l’Internet de les Coses per trobar solucions innovadores als reptes dels processos productius dels pagesos: “Tot i que una tecnologia no pot solucionar-ho tot, l’Internet de les Coses és una eina molt transversal”, diu Rafael Vidal, professor del Campus i director acadèmic del programa. En aquest sentit, el curs compta amb un mòdul de 45 hores d’emprenedoria i 105 que es dediquen pròpiament al sector i a conèixer les bases de l’Internet de les Coses amb tres grans parts fonamentalment: nodes i dispositius físics; una part de comunicació amb els aparells; i una tercera d’explotació de dades.

Actuació arbre a arbre
Estem parlant de sensors acústics o de moviment, càmeres de videovigilància, dispositius per mesurar magnituds o presència d’elements externs i un llarg etcètera, que, a més, poden actuar de manera immediata, si es dóna el cas (obrint el rec o activant una alarma, per exemple); element per element, “arbre a arbre”; i que permet potenciar la recollida i emmagatzematge d’informació –el ‘Big Data’- per prendre mesures més acurades a curt i a llarg termini: “Estem en situació de fer de tot”.

De fet, aquest nivell de detall és, segurament, la major revolució d’aquesta tecnologia respecte a l’automatizació industrial tradicional: “Aquestes actuacions han existit tota la vida en forma d’automatizació industrial, però quan ho poses de manera desatesa, amb baix cost i ho universalitzes, és com una mena de sistema nerviós universal que connectat a Internet, permet tenir la informació en qualsevol lloc i en qualsevol moment”, diu Vidal. “Avui podem ser molt més selectius; el que representa una de les grans avantatges competitives. Tenim la capacitat d’obtenir informació d’una zona concreta o unitat per actuar també d’una manera molt detallada per zones i/o unitats”.

D’aquesta manera, tal i com explica Oriol Bonilla, enginyer agrònom de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, i enllaç entre el món agrari, empresarial i acadèmic en aquest programa, l’Internet de les Coses pot tenir infinites oportunitats per solucionar problemes actuals dels pagesos com la salinitat de l’aigua dels aqüífers –“un problema vital i molt extrapolable a altres llocs del món”-; furts als camps, més al costat d'una gran metròpolis com la de Barcelona; la lluita contra els patògens o plagues; o els danys que provoca la fauna, fonamentalment, en el cas del Parc Agrari, l’avícola, però també conills o senglars, que estan baixant, segons Bonilla, fins als conreus de Viladecans. “L’objectiu és, en tot cas, millorar la competitivitat de les explotacions”.

Preinscripció al curs; aforament limitat
El perfil de participants que es busca és el de persones preparades, amb formació específica o en el món agroalimentari o en el món tecnològic, que vulguin aprofundir coneixements en aquest sentit. De fet, també és una gran oportunitat per estudiants d’últim curs o just acabats els estudis, donat que entraran en contacte amb el món empresarial i, per tant, podrien trobar el seu encaix a nivell laboral. Els interessats ja es poden adreçar a l’Ajuntament de Viladecans per telèfon (93 635 18 04) o per correu ([email protected]) per mostrar el seu interès en aquesta imminent convocatòria, al tancament de l’edició, sense data concreta. III


¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios