www.elllobregat.com

Les taules mixtes de planificació escolar: espai de decisió pel curs escolar 2018-2019

Per Núria Vallduriola, directora de Serveis Territorials d'Ensenyament al Baix Llobregat

miércoles 28 de febrero de 2018, 23:26h

Un mes i mig després d’haver iniciat el curs comencem a preparar el següent, i es que preparar un nou curs no és tasca ni fàcil ni ràpida, ja que es necessita de la planificació i de la reflexió per part de tots els implicats per dur-ho a terme amb garanties d’èxit.

Per tant difícil gestió cal començar per definir el nombre de grups de cada nivell educatiu que fan falta, entre els quals són de primordial importància els cursos d’inici d’etapa, ens referim als grups de P-3 i de primer d’ESO. En aquest article m’agradaria compartir amb vosaltres qui, com i quan es du a terme aquesta tasca. Us anticipo que totes les respostes al respecte es troben a la Taula Mixta de Planificació de cada municipi, ja que prèviament ha estat necessari consensuar una proposta amb cadascú d’ells.

Per començar, cal dir que la política educativa seguida en els darrers cursos ha estat la de mantenir tots els projectes educatius de centre i anar minorant el nombre de línies de les escoles quan el nombre de nens d’aquesta edat hagi estat significativament inferior a la del curs anterior, tenint en compte el manteniment de la ràtio més baixa en els centres de màxima complexitat.

Amb aquesta informació bàsica i necessària, als Serveis Territorials, mitjançant el Planificador ( tècnic especialista en planificació escolar), fem un estudi sobre el nombre d’alumnes que cal matricular al curs següent, tenint en compte de deixar marge suficient de vacants per la possible arribada de nous alumnes fora del període de preinscripció, que anomenem “matrícula viva”. Comencem pels nens que durant el curs 2018 faran els tres anys. Fem un estudi tipus, on tenint en compte els naixements de la localitat i la fidelització dels darrers cinc anys (nens que romanen al mateix municipi i no marxen), es fa una estimació del nombre de grups que cal tenir.

Posteriorment, fem el mateix amb els alumnes de sisè. En aquest cas tenim en compte les singularitats de cada municipi, com per exemple si els centres educatius estan adscrits o no ( és a dir, si el centre de primària té un centre de secundària de referència o no), que sigui zona única, etc... Tenint en compte aquestes consideracions, es fa una previsió de nombre de grups que faran falta pel curs següent i el lloc on han d’estar ubicats. Un cop feta aquesta tasca, fem una reunió prèvia amb la Inspecció d’Educació per comprovar que les propostes que es faran seran les més adients i, al mateix temps, revisar que no hi hagi cap aspecte que hàgim pogut obviar.

Ja comprovat, revisat i debatut, proposem una reunió amb el municipi de referència on per part del Departament i assisteixen el Planificador, l’inspector/a, Cap d’Obres si s’escau, la Directora Adjunta i jo mateixa, i per part del municipi normalment hi participen l’Alcalde/ssa, el Regidor/a d’educació i el Tècnic/a corresponent.

En aquest context es presenta tota la documentació argumentada sobre la proposta de grups per al curs següent i es debat si és la més adequada o no, arribant en tots els casos a una proposta conjunta, rara vegada aquest acord no és porta a terme. L’Acord enunciat, és el que sortirà com a oferta en aquesta localitat, oferta que ha de ser adscrita, a fi i efecte de donar cabuda a tos els nens/es nois/es que començaran el nou curs. Ni cal dir que sempre que s’ha de minorar en algun grup, aquest és un dol compartit per a tots els representants abans indicats.

Tanmateix, sempre hi poden haver situacions que no s’hagin tingut en compte i que poden fer variar la sortida del nombre d’alumnes en un grup determinat. Per exemple, això pot passar en una localitat on no hi hagi adscripció o que sigui zona única i que els alumnes triïn més un centre que un altre. També és pot donar el cas que, un cop tancat el procés de matrícula, s’hagi d’obrir un altre grup per a l’arribada de nous alumnes a l’estiu. En totes aquestes situacions cal estudiar cada cas i trobar millor solució, sempre de manera compartida en la Taula Mixta de Planificació. Hores d’ara ja tenim totes les Taules Mixtes de Planificació realitzades als Serveis Territorials al Baix Llobregat.

Per acabar, vull destacar la importància que tenen les Taules Mixtes de Planificació per a adaptar-nos de manera ràpida i eficient a les realitats canviants i a les especificitats de cada municipi, per a lo qual és imprescindible la participació activa d’ambdues Administracions, ja que són les que disposen del pes específic, de l’experiència i de la capacitat de gestió suficients i necessàries per prendre aquests tipus de decisions. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios