www.elllobregat.com
Els estudiants del Baix, a l’alçada de la mitjana
Ampliar

Els estudiants del Baix, a l’alçada de la mitjana

miércoles 28 de febrero de 2018, 23:27h
El percentatge de graduats escolars de 4t d’ESO és del 89,38%, mentre que l’abandonament escolar és d’un 0,96% i d’un 1,46% a 3r i 4t d’ESO

Les comarques perifèriques d’una gran capital sempre han hagut de lidiar amb el prejudici de que compten amb un nivell acadèmic inferior als de les grans ciutats. Ara, recentment realitzades les corresponents avaluacions a tota Catalunya i que presentarem tan aviat com es publiquin els resultats, hem volgut recollir les últimes dades en relació al nivell de 4t de primària, 6è d’ESO, PAU, així com el nivell de graduats i d’abandonament escolar del territori en comparació amb Catalunya per demostrar que, efectivament, es tracta d’un prejudici i, per tant, d’una mentida.

Segons les dades oficials de Serveis Territorials d’Ensenyament al Baix Llobregat, les notes estan a l’alçada de la mitjana catalana amb només algunes excepcions concretes com el català a primària o les matemàtiques a secundària on es treu un punt menys. En concret, els alumnes de 4t d’ESO obtenen un 69,2 a matemàtiques, un punt just inferior al 70,2 de Catalunya; mentre que els de primària treuen un 74,4 en català, per sota del 75,8 de Catalunya. “Tot el que sigui una diferència de més de 0,5 punts no ens agrada. En el cas del català té a veure amb que el territori compta amb zones més castellanoparlants; però si ens fixem, el nivell dels alumnes s’acaba igualant a secundària”, diu la directora de Serveis Territorials, Núria Vallduriola. Efectivament, els alumnes de 4t d’ESO obtenen un 74,5 de nota, només una dècima per sota de la mitjana (74,6). Empat tècnic.

Millors en castellà que en català
Pel que fa la resta, les dades són positives. A castellà, els estudiants de primària treuen un 73,3 de nota (73,4 a Catalunya) i els de secundària un 78, quasi un punt més que la mitjana catalana (77,2) i 3,5 punts per sobre del català. En aquest sentit, Vallduriola defensa l’actual model d’immersió lingüística: “El català sortiria perjudicat si hagués un canvi, perquè als nostres carrers el que es parla és el castellà. Per tant, si volem que siguin molt més competents en totes les llengües, aquest és un model que hauríem de reforçar i no al revés. El model ja ens està bé i hem de seguir treballant en aquesta línia. Tot i així, no hem de perdre comba en cap llengua”.

Excel·lent evolució de l’anglès a primària
En anglès, assignatura on històricament sí hem anat endarrerits, la escletxa és ja mínima amb un 79,2 a primària (79,9) i un 73,8 a ESO (74,1): “Hem augmentat un munt en anglès a primària. Darrerament, s’estan fent molts projectes que són de relacionar les dues llengües estrangeres en una matèria comú”, diu Vallduriola. “Des de Serveis Territorials també hem reforçat amb altres projectes l’anglès com, per exemple, amb el ‘Sharing to learn’, on nois i noies van a fer unes ajudes per la tarda a les escoles de primària a fer anglès amb els petits”.

Pel que fa el francès, els alumnes de primària treuen un 82,1%, molt per sobre de la mitjana (76,7) degut a la major presència de joves immigrants de països de parlar francesa com el nord de l’Àfrica. A secundària, s’equilibra: 79,5 al Baix Llobregat i 79,9 a Catalunya.

Aquesta equitat es trasllada en el nivell de graduats escolars a 4t d’ESO i a les dades d’abandonament. Exactament, el 89,38% dels alumnes de 4t d’ESO es van graduar a l’anterior curs (89,44 a Catalunya), mentre que un 0,96% (0,96% de mitjana) i un 1,46% (1,5%) van abandonar els estudis en 3r i 4t d’ESO respectivament. En aquest sentit, els alumnes que treuen a les avaluacions un nivell baix i que, per tant, s’ha de corregir representen només entre el 8 i el 15% segons la matèria i el curs. És a dir, de cada cent alumnes, vuit treuen un nivell baix a castellà a 4t d’ESO (11 de mitjana) i 15 en català a 6è de primària (lleugerament pitjor que a tota Catalunya). La dada positiva és que les zones estan molt focalitzades i, per tant, es pot actuar: “Els baixos resultats estan focalitzats en tres o quatre poblacions del Baix Llobregat i és aquí on hem de posar els nostres esforços. Intentar afavorir aquestes localitats per tenir millors resultats”.

Amb aquestes notes de notable, doncs, les proves d’accés a la Universitat, les PAU, no es queden enrere. A la última convocatòria, el Baix Llobregat va obtenir un 7,35 de nota d’expedient al batxillerat (7,40 de mitjana) i un 6,418 de mitjana a les PAU, a l’alçada de la mitjana catalana (6,445). De fet, dels 2.361 alumnes que es van presentar, van aprovar el 95,30%.

La UOC aposta pel Baix
Prova de les potencialitats que té el territori és que quatre centres del Baix Llobregat han estat escollits per la Universitat Oberta de Catalunya per impulsar el nou projecte ‘Smart Classroom’. En concret, es tracta de l’Escola Lola Anglada d’Esplugues; la Sínia de Molins de Rei; la Roser Capdevila de Sant Joan Despí; i la Miquel Martí i Pol de Viladecans.

Els quatre centres treballaran amb diferents centres el co-disseny d’una aula que integri les eines TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) i la implementació de noves metodologies que afavoreixen el procés d’aprenentatge. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (5)    No(1)

+
0 comentarios