www.elllobregat.com
FGC s’endinsa en el món subterrani per descobrir l’històric ‘Carrilet’
Ampliar

FGC s’endinsa en el món subterrani per descobrir l’històric ‘Carrilet’

jueves 03 de mayo de 2018, 21:21h
Si agafem un ‘dron’ i pugem fins a aconseguir una imatge zenital aconseguirem –segur- quedar meravellats de la nova perspectiva; però no aprofundirem en la història del paisatge. Per això, no hi ha major experiència que baixar al nostre subsòl per conèixer la nostra empremta.

Amb aquest esperit, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya organitza, en exclusiva i per primera vegada, una ruta pel traçat subterrani de la coneguda línia ‘Carrilet’ que discorre entre Magòria (Barcelona) i Martorell.

Creada a l’any 1912, aquesta singular línia de tren lleuger, coneguda popularment al Baix Llobregat i L’Hospitalet per ‘Carrilet’, com dèiem, per la seva via d’amplada mètrica, representa un autèntic viatge en el temps. Acostumada a transportar mercaderies i viatjers des dels seus primers recorreguts fins l’actualitat, el recorregut permetrà conèixer l’evolució de la línia, però també la dels materials i els canvis socials que ha viscut i promogut.

En concret, FGC realitzarà tres sortides, entre elles, el 6 de maig (10:30 hores) en castellà i el 13 de maig (10:30 hores) en català, que són les pròximes dates disponibles. Amb sortida al Punt d’Informació CAC Plaça Espanya i final a l’Estació de Cornellà Riera, la ruta durarà dues hores i permetrà accedir, de manera exclusiva, a espais inusuals com l’antiga platja de vies de Magòria (ara pati del Casal Cívic de l’estació) o l’antiga estació de Cornellà-Riera, actual seu del Club d’Amics del Ferrocarril de Cornellà. La ruta, organitzada per CultRuta, estarà guiada per Manuel Marina.

Viatge en el temps
Amb 106 anys d’història, la visita recupera l’evolució del sector des d’aquells primers combois que comptaven amb cotxes de fusta i estaven impulsats per vapor. El ‘Carrilet’ va ser el punt de partida per altres avenços com la creació de la companyia Ferrocarrils Catalans que, el pròxim any, farà el seu primer centenari. Fou aleshores, ja als anys 20, quan el ‘Carrilet’ arribaria fins a Plaça Espanya en una línia soterrada que només funcionava amb trens elèctrics. Va ser el tret de sortida de l’electrificació de la xarxa.

Supervivent de distintes crisis econòmiques i socials, com la de l’any 1929, la Guerra Civil i la dels anys ’70, el ‘Carrilet’ es va nacionalitzar als anys ’70, primer, per Ferrocarrils Espanyols de Via Estreta i, després, amb la recuperació de la Generalitat, va passar a ser de l’actual empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Ja amb FGC arribaria la següent gran fita: el seu soterrament entre Cornellà i Pl. Espanya.

Anar amb FGC té premi

Rec.0 Experimental Stores, que es celebra del 9 al 12 de maig, és la transformació efímera d’un vell barri industrial, el barri del Rec, a Igualada. Dues vegades l’any, i només durant quatre dies, les velles fàbriques i adoberies es converteixen en pop up stores de moda on marques de primer nivell hi venen els seus estocs i mostraris a preus únics.

Cada edició de Rec.0 Experimental Stores és diferent. S’obren espais nous, molts d’ells desconeguts, i s’incorporen també noves marques, de forma que es configura un circuit que sempre és diferent. Però Rec.0 no és només moda, hi ha més. El Rec Street Food, un festival de menjar de carrer amb 40 food trucks i pop up bars és també una proposta que guanya cada vegada mes seguidors. La cultura i, especialment, la música, també tenen el seu espai amb el Rec Music Festival, amb la programació de quinze concerts repartits en diferents espais del circuit Rec.0.

Nascut a l’any 2009, el Rec.0 s’ha convertit en un esdeveniment de moda, patrimoni i cultura de referència a Catalunya que s’organitza dues vegades l’any i que té premi. Rec.0 i Ferrocarrils de la Generalitat promouen que els visitants arribin a Igualada amb tren. Per això, tots els que facin servir aquest transport, tindran un obsequi: un refresc de regal i una entrada al Museu de la Pell d’Igualada. Un cop els visitants baixin del tren a la parada d’Igualada podran agafar el bus urbà. En aquest mateix bus podran recollir el tiquet de l’obsequi que serà bescanviable a qualsevol de les barres Estrella Damm del Rec.017. La sortirà dels trens serà a plaça Espanya. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios