www.elllobregat.com
Gairebé 5 milions d’usuaris visiten les platges metropolitanes del Baix Llobregat
Ampliar

Gairebé 5 milions d’usuaris visiten les platges metropolitanes del Baix Llobregat

viernes 06 de julio de 2018, 08:00h

Les 41 de l’àrea metropolitana són diferents i això les fa singulars | L’AMB les gestiona des de fa 20 anys i vetlla per la bona qualitat del litoral | Els visitants les puntuen amb un 7,8 i mostren un elevat grau de satisfacció

Les platges del Baix Llobregat cada any atreuen més i més usuaris. I és que la comarca compta tant amb platges urbanes com naturalitzades i familiars, una particularitat que garanteix que tothom hi trobarà el seu racó. L’any 2016, el darrer que s’ha estudiat, més de 3.300.000 persones van visitar les platges del Prat, Gavà, Viladecans i Castelldefels.

Majoritàriament es tracta de veïns i veïnes de la comarca que busquen prendre el sol i banyar-se i fer-ho amb facilitat d’accés des de casa, ja sigui amb transport públic, a peu o podent aparcar-hi el vehicle privat.

En el cas de Castelldefels i Gavà, els usuaris trien aquestes platges perquè són grans i no es té la sensació d’amuntegament. A més, el tipus de sorra, fina i sense desnivells, els dóna sensació d’espai. A Gavà, a banda d’aquestes característiques, s’hi ha de sumar la facilitat d’aparcar el cotxe. En canvi, els banyistes que trien el Prat ho fan per la tranquil·litat associada a l’ambient familiar i sense venedors. Pel que fa a Viladecans, es té en compte tant la tranquil·litat com la possibilitat de fer-hi nudisme.

La platja de Castelldefels va rebre el 2016 quasi 1.400.000 usuaris, la tercera més visitada de la metròpoli | ROBERT RAMOS

“La identitat es troba en la diversitat”

Les 41 platges de la metròpoli de Barcelona són ben diferents les unes de les altres. Aquesta diversitat és el que les fa singulars i per això l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha presentat la campanya de platges d’aquest estiu amb l’eslògan “La identitat es troba en la diversitat”.

La presentació s’ha fet a la platja de Castelldefels perquè és un cas paradigmàtic. La llarga franja de sorra combina, en pocs quilòmetres de costa, les tres tipologies de platges pròpies del Baix Llobregat. Per una banda, el front marítim del municipi, que conforma una gran platja urbana. Per l’altra, la considerable extensió de costa naturalitzada gràcies a la recuperació de la biodiversitat aconseguida amb les dunes híbrides. Finalment, la quantitat de serveis i usos possibles, que fan de Castelldefels la platja familiar per antonomàsia. A més de lavabos i una seixantena de dutxes, compta amb passarel·les per a persones amb mobilitat reduïda, cinc canals d’entrada i sortida d’embarcacions, àrees de jocs infantils i esportius, i un llarg etcètera.

Ramon Torra, gerent de l’AMB, ha destacat durant la inauguració l’evolució contínua de les platges metropolitanes: “Es va començar amb els serveis més bàsics i s’han anat afegint capes fins a recuperar la qualitat ambiental”.

L’AMB gestiona les platges des de fa 20 anys. El servei vetlla per la bona qualitat del litoral i està enfocat a preservar-ne i potenciar-ne la diversitat. Cada platja presenta una personalitat molt marcada, definida per les característiques geogràfiques i per les seves possibilitats d’usos.

Platges que superen les expectatives

Els usuaris valoren els esforços per millorar les platges. Puntuen les platges de la metròpoli amb un notable alt (7,8 sobre 10), mentre que la satisfacció se situa en un 110%. És a dir, la qualitat que percep la ciutadania quan visita la platja és superior a les expectatives que tenia abans d’anar-hi. Aquests dos valors són els més alts obtinguts des que es van iniciar els estudis de satisfacció. En l’estudi anterior, fet dos anys enrere, la puntuació se situava en un 6,5.

Els banyistes sobretot aprecien la tranquil·litat, la facilitat d’accés a la platja, el paisatge, l’entorn, la informació de l’estat del mar, la proximitat, les dutxes i la senyalització. En canvi, l’aspecte més mal valorat són els lavabos, que se situen a la part baixa de la classificació. Tot i això, per primer cop van aprovar, amb una valoració de 5,5, un punt més que en l’enquesta anterior.

Aquesta platja de Castelldefels és un exemple de naturalització que permet recuperar l’entorn natural i el seu ecosistema

Les dunes híbrides es continúen estenent

Les dunes híbrides són una de les grans particularitats de les platges del sud de la metròpoli. L’ecosistema dunar que formen està permetent naturalitzar les platges del Baix Llobregat. El projecte Dunes Híbrides, finançat per l’AMB, reforça les dunes i en crea de noves.

Aquest any es crearan 5.000 metres més de dunes, es plantaran 7.000 plantes autòctones i es retiraran 40.000 quilos de vegetació invasora. Es tracta de plantes com l’ungla de gat o l’atzavara, que impe deixen el creixement de la flora autòctona dels espais dunars i afecten també totes les espècies de fauna que en depenen.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios