www.elllobregat.com

L'Administració pública: servei i transparència

Per Dolors Vallejo, Síndica Municipal de Greuges de Sant Boi

viernes 22 de junio de 2018, 12:56h
Des de 2004 les Nacions Unides celebren el dia 23 de juny com el Dia Internacional de L'Administració pública.

La ciutadania és qui, amb els seus impostos i el seu treball, manté i sosté L'entramat complex que anomenem administració pública, la finalitat de la qual és servir i facilitar la vida i les relacions de les persones que conformem una societat determinada. És L'eina comuna de servei a la societat. Però, sovint, entre la ciutadania hi ha la sensació que L'Administració pública és més una eina en mans del poder, que un instrument de servei i de facilitació de la vida de la ciutadania.

Per això és bo recordar, com ho fan les Nacions Unides, que tota Administració pública ha d'estar al servei de les persones. I aquest servei s'ha de prestar millorant sistemàticament L'eficàcia i la transparència, propiciant la participació, la modernització i donant resposta a les necessitats reals de les nostres societats.

Cal posar de relleu la imprescindible necessitat i obligació de les diferents administracions públiques per coordinar-se i col·laborar lleialment. Al mateix temps, cal reiterar que els i les professionals que treballen en les administracions públiques han de garantir, des del respecte a la legalitat, una gestió basada en els principis d'equitat, igualtat i responsabilitat davant la llei, des de la integritat, tot fomentant la cultura de la transparència, la bona governança, la rendició de comptes i la lluita contra la corrupció.

Lamentablement, quan hi ha estats i governs o entitats menors que utilitzen L'Administració pública com a eina al servei d'interessos partidistes, siguin polítics, econòmics, socials o culturals (des d'ajuntaments fins a governs estatals o regionals), es desnaturalitza la important funció de L'Administració pública que té, fonamentalment, L'objectiu de vetllar per L'interès general i el bé comú. L'Administració pública no és un fi en si mateix i la ciutadania no està al seu servei. Els ciutadans i les ciutadanes són els legítims propietaris de les administracions públiques.

Fan bé, les Nacions Unides, de recordar-nos la importància i la transcendència que L'Administració pública actuï amb diligència, eficàcia i transparència, lluitant contra tota discriminació i corrupció, amb L'objectiu primordial de garantir una vida millor per a tothom, des del compromís amb un servei públic eficient. Des d'aquesta òptica, els síndics i les síndiques locals treballem, tot aportant el nostre granet de sorra, perquè les nostres administracions municipals prestin un servei eficient, no discriminatori i facilitador de la vida de la ciutadania, amb transparència, eficàcia i bon tracte. L'esperit de servei, d'actitud amable i respectuós amb les persones ha d'amarar les funcions i les actuacions de les nostres administracions. Eradicant la prepotència administrativa i burocràtica, que en altres temps, havia caracteritzat L'Administració pública, hem de contribuir a flexibilitzar i humanitzar el funcionament de totes les nostres administracions.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(1)

+
0 comentarios