www.elllobregat.com
Ayuso, penetrant a cistella en un partit de la temporada passada amb les Oregon Duck.
Ampliar
Ayuso, penetrant a cistella en un partit de la temporada passada amb les Oregon Duck. (Foto: OD)

El futur (i present) del bàsquet català

Por Francisco J. Rodríguez
viernes 07 de septiembre de 2018, 08:20h
Parlem amb Aina Ayuso, jugadora de basquetbol santjustenca, poc després de la seva victòria a l'europeu amb Espanya.

  • Ayuso rep El Llobregat a la pista del Bàsket Almeda.


  • Ayuso (al centre), amb la copa de campiones d'Europa i flanquejada per Laia Soler (dreta) i Maria Baerneda (esquerra), amb les quals va coincidir a l'Almeda.

Ha estat la directora de joc de la selecció espanyola de bàsquet femenina en el seu camí cap a la victòria a l’europeu, ha causat sensació en el seu any a la NCAA nord-americana amb els Oregon Ducks i acaba de fitxar per un dels millors equips de bàsquet femenins, l’Snatt’s Sant Adrià, per jugar a primera divisió. I només té 19 anys. Es tracta d’Aina Ayuso, jugadora santjustenca amb qui repassem un últim any intens i ple d’èxits i desafiaments. Una esportista a la qual podem aplicar aquella dita castellana de ‘de casta le viene al galgo’: a casa seva tothom juga a bàsquet, i és filla de Josep Ayuso, exjugador professional que va triomfar els anys 80 al Manresa.

Com a casa
Ayuso rep El Llobregat a la pista del Bàsket Almeda, on va formar-se com a jugadora abans de marxar a la Blume, a Esplugues, per jugar amb el Segle XXI. Ens espera al bar de l’entrada del pavelló i la trobem parlant amb coneguts de tota la vida. Accedim a la pista a través del passadís dels vestuaris, i no hi ha ningú amb qui es creua que no li digui alguna cosa. Amb el permís del Sant Just, l’Aina és a casa seva. No debades, la seva germana petita encara hi juga, a l’Almeda.

“Sempre tindré una vinculació familiar amb l’Almeda”, diu Ayuso un cop ha saludat entrenadors, pares i mares i directius del club. De fons, entrenen les aguerrides nenes del preinfantil, tal com feia l’Aina fa pocs anys.

Tanmateix, la intensa carrera posterior fa que l’etapa a l’Almeda vagi quedant lluny. A cadet va saltar al Segle XXI, amb el qual va debutar a Lliga Femenina 2. “Amb 14 anys vaig créixer, tant personalment com esportiva”, resumeix els quatre anys al club. “Quan vius 24 hores amb gent que no és la teva família, has d’aprendre a respectar”, explica.

El salt a l’elit mundial
D’Esplugues a Oregon. Aquest va ser el següent pas de la base santjustenca, que la temporada passada va destacar en els Ducks de la Universitat d’Oregon a la NCAA femenina, on es va proclamar campiona de conferència. “Quedar-se amb una sola cosa d’aquella experiència és difícil”, reconeix l’Aina, que destaca, tanmateix, que hi va conèixer “molta bona gent”. Una temporada intensa d’estudis i entrenaments que va deixar moments estel·lars com l’ankle breaker o ‘trenca turmells’ a dues jugadores de Colorado en un partit del març, a les quals va deixar literalment assegudes a la pista amb dos canvis de mà i de ritme i una entrada a cistella amb la decisió d’una jugadora considerada com una de les millors bases del continent. El seu entrenador als Ducks, Kelly Graves, diu d’ella que té talent tant penetrant a cistella com tirant des de fora i que té una privilegiada visió de joc.

Però l’Aina vol anar a més i deixa en segon pla les alabances amb una reflexió que demostra gran maduresa. “Que et considerin bé sempre ajuda, òbviament, però el què importa és com et consideres a tu mateix, l’estat personal”, reflexiona l’Aina. Mira al futur, però al pròxim. El dia a dia, el partit a partit. “Ara començo a l’Snatt’s Sant Adrià, és el que vull fer i estic amb ganes”, afirma.

Reines d’Europa
La trajectòria de l’Aina fins al moment l’ha portat a formar part de la selecció espanyola sots 20 que va guanyar l’europeu a principis de l’estiu a Hongria. I a formar-ne part com a una de les directores de joc del conjunt espanyol, en el qual també competeixen altres dues jugadores que van formar part de la pedrera de l’Almeda: la Maria Barneda i la Laia Soler. Les tres van coincidir a l’infantil del Bàsket Almeda i més tard al Segle XXI. Ara, formen part d’un conjunt que promet èxits importants per al bàsquet femení estatal.

Esport femení
Aquell triomf a terres magiars va ser important per a l’esport femení. “Victòries com la nostra a l’europeu o el recent subcampionat del món de la sots 20 de futbol, i que es retransmetin per Teledeporte, fa que la gent sàpiga que hi ha dones que guanyen títols”. Però això no ha fet més que començar.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios