www.elllobregat.com
El Tren del Ciment: Un viatge al passat industrial
Ampliar

El Tren del Ciment: Un viatge al passat industrial

viernes 07 de septiembre de 2018, 08:24h

La visita, organitzada per FGC, dura 3 hores i arrenca amb la benvinguda del senyor Güell al seu estimat amic Antoni Gaudí.

Amb motiu del centenari de la mort de l’empresari i mecenes d’Antoni Gaudí, Eusebi Güell i Bacigalupi, aquest 2018 se celebra l’Any Güell, una ocasió única per retre homenatge i reivindicar la figura de l’empresari, un personatge cabdal de la Barcelona i la Catalunya del darrer terç del segle XIX i inicis del XX.

Entre els actes programats, destaquen les visites teatralitzades del Tren del Ciment, un autèntic viatge en el temps que ofereix als viatgers la possibilitat de descobrir la Catalunya industrial de fa un segle i la importància de personatges com Eusebi Güell en el seu desenvolupament econòmic. Ho poden fer de la mà del mateix senyor Güell, Antoni Gaudí, el senyor Artigas –d’una família de burgesos de l’Alt Llobregat que van encarregar a Gaudí que fes els Jardins Artigas- i el cap d’estació del carrilet durant un viatge d’època que mostra de primera mà la història i les vivències d’aleshores.

Jardins Artigas i fàbrica Asland
Una de les parades del recorregut del Tren del Ciment són precisament els Jardins Artigas, que Antoni Gaudí va dissenyar per encàrrec de la família Artigas, burgesos que el van acollir mentre estava treballant en la construcció de la fàbrica de ciment Asland de Güell –ubicada a Castellar de n’Hug- i que abastaria amb el seu material algunes de les obres de l’arquitecte modernista.

Els visitants del tren poden visitar tant el Museu del Ciment –que és a l’interior de la fàbrica- com els jardins, ubicats a La Pobla de Lillet. A més, a l’estació d’aquesta localitat, a l’antiga estació del Carrilet, es pot visitar l’exposició ‘Trens Històrics’, que reuneix una mostra de material mòbil històric amb tot tipus de ferrocarrils secundaris, industrials i turístics de la Vall del Llobregat.

El programa de la visita, que consta d’unes 3 hores, arrenca amb la benvinguda del senyor Güell al seu amic Antoni Gaudí. Segueix amb el recorregut, amb l’antic carrilet, des de l’estació de La Pobla de Lillet en endavant, passant pels Jardins Artigas, el Clot del Moro, la fàbrica de ciment Asland i el Xalet del Catllaràs, per tornar més tard a La Pobla de Lillet.

Els ajuntaments de Castellar de n’Hug i de la Pobla de Lillet, així com Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i el Museu del Ciment Asland, s’afegeixen a aquesta celebració commemorativa amb l’objectiu de promocionar i potenciar la petjada Güell a la comarca del Berguedà.

Preu i dates
La visita teatralitzada és gratuïta, però és necessari comprar el paquet combinat de les entrades als tres indrets per on passa la ruta. En total, té un preu de 13,40 euros per als adults. Pel que fa a les dates, les visites teatralitzades del Tren del Ciment tenen lloc el primer i tercer dissabte de mes fins al novembre, a més d’altres dates especials, com ara el 13 d’octubre –en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni- o el 10 de novembre, durant la Setmana del Turisme Industrial.

Per arribar a La Pobla de Lillet en transport públic, cal agafar un tren de la línia R5 de Ferrocarrils de la Generalitat fins a Manresa, i des d’allà enllaçar amb un autobús d’ALSA fins a La Pobla de Lillet.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios