www.elllobregat.com
Francesc Ballester: “Tindrem tots els pics de creixement a l’ESO: Necessitarem més aules i pressupost”
Ampliar

Francesc Ballester: “Tindrem tots els pics de creixement a l’ESO: Necessitarem més aules i pressupost”

viernes 05 de octubre de 2018, 03:46h
Entrevistem el nou director de Serveis Territorials d'Ensenyament del Baix Llobregat, que afronta el seu primer curs ostentant el càrrec.

Amb els infants i joves ja a l’escola arrencant el curs, ens reunim amb el nou director de Serveis Territorials d’Ensenyament del Baix Llobregat, Francesc Ballester, al càrrec des del juny en substitució de Núria Vallduriola.

Ballester és un professor de Geografia i Història de Molins que fa 23 anys que treballa a Serveis Territorials, on ha ocupat diversos càrrecs en la Inspecció. Es mostra “il·lusionat” amb el seu primer curs com a director i ho considera un “repte”. Repassem les principals novetats del curs escolar que ja està en marxa i qüestions més delicades com el tancament de línies, la polèmica de l’IES El Palau de Sant Andreu de la Barca i els desafiaments i necessitats de l’ensenyament actual.

Canvi a les notes
Comencem parlant de les novetats. La voluntat d’Ensenyament de cara a aquest curs és avançar cap a un nou model d’avaluació, que primarà les qualitatives enfront de les quantitatives. En resum, que el 5, 6, 7 o 9 de nota tendiran a desaparèixer. “Digue’m com avalues i et diré com ensenyes”, afirma Ballester, que posa èmfasi en les diferències entre l’èxit acadèmic i l’èxit educatiu. “Atendre cada alumne per les seves necessitats perquè sigui competent”, i això, afegeix, requerirà “mirar l’alumne més enllà de la nota”.

Més alumnes a l’ESO
Una altra de les novetats o característiques destacades d’aquest any és la baixada d’alumnes matriculats a la comarca. En concret, prop de 800 menys que el curs passat. La baixada és molt pronunciada a l’educació Infantil i Primària, amb 577 i 905 escolars menys. No és així a l’ESO, on aquest curs s’han matriculat 662 alumnes més que l’any passat.

Aquestes dades són fruit d’un fenomen previst per Ensenyament. “Baixarem encara més els alumnes de P3 i tindrem tots els pics de creixement a l’ESO”, pronostica Ballester, que explica la tasca de preparació per fer front a aquest augment d’alumnat a la Secundària. “A curt termini estem treballant per a la Secundària, que en els pròxims cursos recollirà tot el que ve de baix”, assegura el director de Serveis Territorials, que remarca que es necessitaran “més aules, algunes de les quals en mòduls per després treure’ls -quan baixi el fenomen-, obres i pressupost per fer-les”.

Paral·lelament, el nombre d’alumnes anirà baixant a Primària i Infantil, continua explicant. Tot plegat, causat per la baixada de la natalitat en tots els municipis del Baix Llobregat. Ballester recorda que es tracta d’una situació que també està passant a altres punts de Catalunya.

Tancar o “no ofertar”?
I què passa quan hi ha una baixada de la natalitat? Doncs que moltes línies d’escoles corren el risc que les tanquin, o que no “s’ofertin” [sic], com prefereix dir Ballester. El mes passat, el sindicat USTEC i la Federació de Veïns del Baix Llobregat van lamentar a aquesta publicació que a la pública es tanquin línies “de manera preventiva”, és a dir, abans de saber el resultat de la matriculació, el que suposa, consideren, un “greuge comparatiu” amb la privada i la concertada.

En aquest sentit, Ballester destaca que aquest curs s’han tancat 8 línies a la comarca, però que la disminució d’alumnes ha estat superior. Per tant, tot quadraria, assegura. Sigui com sigui, Ballester deixa clar que sempre es prioritza tancar línies d’escoles que en tenen més d’una, més que no pas d’altres amb una de sola, perquè les “condemnaria”. Com a solució als tancaments proposa abaixar les ràtios d’alumne per classe, una mesura que “s’està estudiant”, assegura.

Adoctrinament?
Toquem també un tema delicat que va marcar el curs passat, com són les suposades humiliacions que haurien patit alumnes fills de guàrdies civils de l’IES El Palau. El dia 27 el president de la Generalitat Quim Torra i el conseller d’Ensenyament Josep Bargalló van visitar el centre per donar suport a l’escola i escenificar la voluntat que tot torni a la normalitat. “Tornar a la tranquil·litat és la millor manera perquè l’institut faci la feina que li pertoca, que és educar i formar”, afirma Ballester, que considera que els quatre professors de l’IES Palau encara encausats per presumptes humiliacions “no s’ho mereixen”.

Sobre això, Ballester fa una crítica al tractament mediàtic que alguns mitjans han fet del cas. “Els mitjans fan la seva feina, però hi ha mitjans i mitjans, i penso que la informació es pot tractar de moltes maneres”, sosté. Sigui com sigui, sí que té paraules d’elogi cap a l’equip directiu del centre, i en concret per al seu director, Josep Anton Asín, els quals, diu Ballester, “han sabut gestionar en tot moment un tema molt complicat”.

Noves tecnologies
Però toca mirar ara al futur. I el futur passa per les noves tecnologies, a les quals Ensenyament, sosté Ballester, “mai no girarà l’esquena”. En aquest sentit, aquest curs segueix endavant el projecte ‘Impulsem la Robòtica’, en marxa a 18 centres de la comarca, mentre que el ‘Fàbrica Oberta’, que aquest any funcionarà a quatre centres, permetrà que els alumnes puguin conèixer el món empresarial in situ, una iniciativa molt lligada a l’FP Dual, que enguany també ha crescut.

La lluita per la inclusió
Una altra de les polítiques del departament de cara al nou curs és avançar en el camí cap a la inclusió a les aules. Per això, aquest any s’estrena a la comarca un nou Itinerari Formatiu Específic (IFE) perquè joves amb discapacitat puguin continuar la seva formació. Es tracta d’una conquesta en la qual ha estat determinant la Plataforma Ciutadana per una societat inclusiva a Gavà, que va recollir prop de 2.000 signatures per reclamar l’IFE [veure pàgina 28] i que va impulsar l’anterior equip de Serveis Territorials. “Aquest itinerari dóna respostes a una tipologia d’alumnes que necessiten unes sortides formatives específiques”, explica Ballester, que, tanmateix, reconeix que encara hi ha feina per fer. “Hem de passar de centre acollidor a centre inclusiu, per tal que els alumnes, independentment de la seva situació, rebin l’atenció en espais ordinaris”, destaca.

El Baix Llobregat comença el curs amb 147.563 alumnes

Segons dades de Serveis Territorials, al Baix han començat el nou curs un total de 147.563 alumnes, 770 menys que l’any passat.

Es tracta d’una xifra que comprèn tots els ensenyaments reglats, des d’infantil fins a FP o cursos oficials d’idiomes. Entre tots els nivells instructius, destaca el descens experimentat a l’educació Primària, on hi ha 905 escolars menys. Aquest descens és important també a Infantil, on s’han matriculat 577 alumnes menys. Unes xifres que responen a la baixada de la natalitat a la comarca -una tònica general al país- i que, de retruc, provoca que Secundària creixi any rere any en alumnes. De fet, aquest curs n’hi ha 662 més que l’any passat en aquest nivell.

Pel que fa a la resta, destaca l’augment de matriculats al grau mitjà d’FP, mentre que a Batxillerat i a l’FP bàsica les xifres no varien gaire respecte de l’any passat.

Pel que fa a les ràtios d’alumnes per classe, han experimentat un lleuger descens a P3, dels 22,86 als 22,57, mentre que a primer d’ESO han augmentat, passant dels 29,08 del curs anterior als 29,15 de l’actual.

Per altra banda, les dotacions de professorat han crescut aquest any, passant de les 7.988 del 2017-2017 a les 8.074,5 del present.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios