www.elllobregat.com

Endesa, la màfia elèctrica

Por Khristian Giménez
viernes 05 de octubre de 2018, 04:25h
Aquesta és la història d’una derrota. Un relat des de la pròpia experiència, que podria ser la de qualsevol veïna dels nostres barris, sobre la impunitat de les grans empreses, essent jutge i part als seus conflictes amb la gent corrent; sobre l’abús de poder que exerceixen per entrar a casa nostra, amb les seves normes i imposicions.

Empreses que no dubten en aplicar tot tipus de pressions i coaccions, pròpies de la màfia, fins arribar al seu objectiu, deixant-nos amb una situació de total indefensió.

Cal explicar que el pròxim 31/12/2018 s’esgota el termini legal per finalitzar el pla de substitució de comptadors elèctrics convencionals pels telegestionables (falten encara 3 mesos). En tot aquest procés, el 95% de les llars catalanes s’ha vist segrestades pel monopoli d’ENDESA, única distribuïdora d’electricitat a Catalunya i pel seu model de comptadors únics, marca ENEL.

Algunes persones ens hem informat i no estem d’acord amb aquest canvi forçós de comptador. Existeix prou base legal perquè les veïnes ens neguem a la seva instal·lació i no són pocs els arguments per rebutjar-los. En primer lloc, perquè no existeixen estudis que demostrin la innocuïtat d’aquesta tecnologia, basada en un sistema de concentradors i antenes que emeten radiofreqüències, augmentant la contaminació electromagnètica de les llars. També, perquè aquesta instal·lació forçosa d’ENDESA és contrària a la normativa de la UE, en no poder escollir ni intercanviar model de comptador. Són model únic. Així mateix, aquests comptadors obren la porta a la possibilitat d’obtenir i processar dades personals de les persones consumidores.

Però malauradament, cap d’aquests arguments i base legal, cap de les diferents formes amb les quals hem fet constar la nostra opinió contrària a aquesta instal·lació a casa nostra, ha obtingut resposta per part d’ENDESA. Fins i tot, un cop l’empresa va constatar que no érem clients de la seva comercialitzadora des de feia anys, va dipositar sobre nosaltres la responsabilitat de decidir entre el canvi de comptador –garantint-los la nostra plena disponibilitat 24/7 per fer-ho possible- o el tall del subministrament elèctric. Llavors, sense cap intent per part de l’empresa de concertar data i hora de visita a casa i sense preguntar si hi vivien infants, malalts i/o gent gran; el passat 29/08 va arribar el tall del subministrament elèctric al domicili familiar (al corrent de pagament). 14 dies sense llum. 14 dies de trucades infinites, mentides i coaccions, constatant que contra els monstres corporatius, la lluita individual és titllada de bogeria, fins i tot pels qui haurien de vetllar per la protecció dels nostres drets, com ara l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor o els Mossos d’Esquadra, als que vam recórrer per denunciar el xantatge d’ENDESA.

Aquesta experiència, una entre un miler, ens demostra que recuperar la sobirania de les nostres vides passa per recuperar també la sobirania dels nostres recursos col·lectius com a societat. Només organitzades podrem arribar a derrotar la dictadura del capital.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (8)    No(0)

+
1 comentarios