www.elllobregat.com
Partitures per al canvi: l’exemple de l’Escola de Música de L’Hospitalet
Ampliar

Partitures per al canvi: l’exemple de l’Escola de Música de L’Hospitalet

viernes 05 de octubre de 2018, 04:41h
Es tracta d'una iniciativa que va començar el 2005 i que ha esdevingut un exemple educatiu i de cohesió social.

Passar del concepte escola-conservatori a un de més obert al territori. Sortir de les seves parets. Ensenyar música i alhora regalar alguna cosa a la societat. A grans trets, aquests són els valors de l’Escola Municipal de Música-Centre de les Arts (EMMCA), en marxa des del 2005 i que any rere any veu reconeguda la seva important tasca formativa i educadora.. Aquesta iniciativa, que combina l’aposta per l’educació musical extraescolar amb la intervenció a escoles de primària -a 12 de la ciutat, en concret-, va rebre el passat mes d’octubre el segell europeu URBACT Good Practice en la categoria d’inclusió social, per ser el resultat d’una política municipal adreçada a la creació d’espais reals de cohesió social a través de les arts. Des d’aleshores és tot un exemple per a altres ciutats que volen posar en marxa projectes similars.

De fet, en el marc de la xarxa europea de transferència de coneixements ONSTAGE ‘Escoles de música per al canvi social’, la qual lidera L’Hospitalet, representants de sis ciutats europees han visitat recentment l’escola per aprendre de primera mà la clau de l’èxit per fomentar la inclusió social a través de la música. Es tracta de municipis que están interessats a conèixer un model que combina activitat extraescolar amb intervenció directa a escoles de primària per fer arribar la pràctica artística a tots els racons de la ciutat i àmbits socials diversos.

Les jornades de visita van tenir lloc del 19 al 21 de setembre, uns dies durant els quals la seu de l’EMMCA, al Gornal, es va vestir de gala per mostrar el seu projecte als representants europeus.

S’hi van fer demostracions de la feina dels alumnes de les escoles Lola Anglada, Màrius Torres, Ernest Lluch, Santiago Ramón i Cajal i Pau Vila, amb les quals l’EMMCA manté projectes Tàndem. I el dia 20 va tenir lloc la festa inaugural del curs a la Casa de la Música-Salamandra.

50.000 persones en 13 anys de vida
L’EMMCA està instal·lada en un antic institut al Gornal. Des de la seva creació, més de 50.000 persones han participat en les seves activitats, mentre que uns 4.500 infants i joves participen cada any en les accions de l’escola.

Actualment, més d’un miler d’alumnes segueixen cursos de música, teatre i dansa a la seva seu del Gornal, però paral·lelament l’EMMCA arriba a col·legis de la ciutat a fer classe de música en horari lectiu a prop d’un miler d’alumnes. Es tracta del programa Tàndem. I, des que promou l’educació musical a les escoles, aquestes han obtingut resultats acadèmics superiors als de la resta i dos punts per sobre de la mitjana catalana. Segons diversos estudis, l’educació musical a les escoles augmenta l’autonomia i la responsabilitat dels alumnes, cohesiona el grup i ajuda a millorar-ne les habilitats bàsiques, especialment en matemàtiques.

Per altra banda, l’EMMCA promou que aquests alumnes, un cop han passat per aquest programa, continuïn fent música, dansa o teatre a la seu central. Les xifres indiquen que, ara per ara, el 6,5% dels escolars que reben classes de música a les escoles en programes de l’EMMCA segueixen més tard a l’escola.

Mirall de la ciutat
Alumnes molts dels quals són d’origen immigrant, el que converteix la composició de l’EMMCA en un mirall de la ciutat i contribueixen a enriquir la seva vida cultural. Un exemple d’això és la Banda Provençana, nascuda a l’escola i que cada any inaugura les Festes de Primavera amb una actuació després del pregó. En aquest sentit, cada any l’EMMCA porta a terme prop de 250 intervencions al llarg i ample de la ciutat.

Una escola que compta amb una oferta formativa que toca diversos àmbits, des d’ensenyar a tocar instruments per formar part d’una orquestra simfònica -violí, contrabaix, flauta o clarinet-, fins a la percussió -amb la marimba, el bombo o el timbal-, passant pel pop rock, el Big Band o el jazz manouche, un gènere que despunta a la ciutat.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios