www.elllobregat.com
Descobrint la petjada del llop a Catalunya
Ampliar

Descobrint la petjada del llop a Catalunya

viernes 05 de octubre de 2018, 04:55h
Captivador i temut alhora. Així és el llop (Canis lupus), un animal que va desaparèixer de Catalunya a principis del segle XX però que, en les dues últimes dècades, pugna per tornar a instal·lar-se en un territori, el Pirineu, que no li és aliè.

Per conèixer més sobre aquest emblemàtic animal, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ofereix a Vall de Núria l’exposició ‘La petja del llop’, una mostra de la col·lecció privada cedida pel naturalista i expert en aquest animal Josep Maria Massip, que compta amb més de 2.000 peces catalogades en el seu fons etnogràfic.

Material i documentació rigorosa
L’exposició ofereix des de peces antigues que mostren els hàbits dels llops, fins a diorames que representen escenes de sistemes de trampes, fins als seus costums més bàsics, com dormir sota una intensa nevada. Els més petits, per la seva banda, podran gaudir de l’exposició a través d’imatges 3D o amb la increïble història de Lyokha, un nen rus que va ser adoptat per una llopada l’any 2007.

Tota la mostra compta amb el suport de documentació rigorosa d’un expert que coneix de primera mà la petjada del llop a Catalunya. D’aquesta manera, els amants de la muntanya i dels animals podran descobrir i saber-ne més del passat, present i futur d’aquesta espècie i, de retruc, entendre’l millor i combatre alguns dels tòpics que l’han portat a ser depredat arreu del continent.

El llop torna a Catalunya
A finals dels anys 90 del segle passat es van tornar a detectar llops a Catalunya, procedents de les fronteres d’Itàlia i França i que s’entestaven a tornar a un territori d’on havien desaparegut gairebé un segle abans. Tanmateix, la Generalitat no va donar com a oficial fins al 2004 la detecció d’aquests exemplars aïllats a la zona del Parc Natural del Cadí Moixeró i del Ripollès, dels quals se n’ha fet seguiment.

L’elecció de la instal·lació de l’exposició a Vall de Núria no és casual, atès que al voltant d’aquesta zona ha estat possible albirar aquest animal. Tot plegat, una bona oportunitat per conèixer un indret idíl·lic i el recorregut d’un animal mític com el llop.

Esperit ‘vintage’ a Vall de Núria

Però què seria una visita a la Vall de Núria sense un trajecte en el seu emblemàtic cremallera? Després de descobrir i saber més sobre els llops, una bona opció és pujar a l’antic cremallera en el cotxe vagó clàssic per sentir-se com un viatger dels anys 30 del segle passat.

El vagó té 18 butaques mòbils per circulació que garanteixen un trajecte còmode per als passatgers. Paral·lelament, un guia fa una guia teatralitzada sobre el cremallera i els paisatges que es vagin deixant enrere en el seu ascens. A més, durant el trajecte es pot gaudir de cava i pastes i, una vegada a Vall de Núria, dinar a la Cabana dels Pastors o al Restaurant de l’Hotel.

El vagó està decorat amb materials nobles i, fins ara, circulava en ocasions especials transportant personalitats importants, com ara els integrants de la redacció de l’Estatut de Núria del 1932 i altres personatges del món de la política, la cultura i l’esport, entre altres.

De cara a octubre, encara circularà el dissabte dia 13. L’experiència comença amb una visita a l’exposició de l’estació Ribes-Vila a les 11 del matí, i poc menys de mitja hora més tard comença el viatge en si mateix. La tornada és lliure amb el cremallera.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios