www.elllobregat.com
El Berguedà, terra de bolets
Ampliar

El Berguedà, terra de bolets

Per Ramon Minoves Pujols.

viernes 05 de octubre de 2018, 05:09h
El Berguedà, terra de bolets. Amb l’arribada de la tardor, els boscos de Catalunya s’omplen de bolets i gent que els va a buscar. Aquesta activitat és una oportunitat per anar als boscos del país i entrar en contacte envers la natura amb respecte.

Durant els darrers anys, aquesta afició s’ha convertit en un ritual per a molta gent, sigui a nivell de fer una excursió amb amics o en família o simplement fer una sortida per menjar aquests fongs. Ara bé, el Berguedà és una de les comarques més agraciades amb aquest producte del bosc de tardor. Diferents festes del bolet i altres activitats de caràcter gastronòmic ho posen de manifest. Els amants d’un bon àpat de bolets poden visitar qualsevol dels restaurants o fondes que els cuinen. També es pot consultar l’agenda boletaire amb diverses activitats gastronòmiques, culturals i turístiques a la comarca a www.cuinadelbolet.com.

Aquest any, el règim de pluges i de temperatures ha fet que la temporada boletaire s’hagi avançat unes setmanes. És com si la naturalesa volgués demanar perdó per la mala anyada boletaire passada. Però enguany, als boscos del Berguedà ja s’hi poden trobar tot tipus de bolets, sobretot rovellons, llenegues, camagrocs, carlets, ous de reig, etc.

Entre totes les activitats boletaires que es fan, cal destacar el 62è Concurs de Boletaires de Berga, que té lloc a l’indret de Puigventós (Castellar del Riu), a la carretera dels Rasos de Peguera, el diumenge 28 d’octubre. L’any 1995, aquesta celebració fou declarada Festa d’Interès Turístic per la Generalitat de Catalunya. Tot comença amb un esmorzar boletaire a base de botifarres, cansalada... En aquest mateix indret també s’hi poden trobar diferents productes relacionats amb el bolet.

Any rere any, la Penya Boletaire de Berga és l’encarregada d’organitzar aquest certamen boletaire des del 1956. Aquest any s’organitza el darrer diumenge d’octubre per afavorir l’adaptació al canvi climàtic i buscar així les millors condicions que fomenten l’aparició dels apreciats rovellons.

El concurs és obert a tothom i hi ha tres categories diferents de participació per donar sortida a tots els nivells de participació boletaire: la categoria de més de 40 kg, per aquells que són més professionals; la categoria de 20 kg a 40 kg, per aquells més experimentats, i la categoria de menys de 20 kg, per aquells grups d’amics o famílies que vulguin participar en un esdeveniment divertit i únic. Tothom té premi. També existeix el Concurs Infantil de Boletaires per a edats de 4 a 10 anys, on els més petits segur que troben bolets i així fomentem el relleu generacional. Podeu cercar més informació al web www.penyaboletaireberga.cat.

I a Berga també hi ha una curiositat poc coneguda en relació amb els bolets. Cada any, la setmana del Concurs de Boletaires, apareix una falla al centre de Berga amb al·legories boletaires. És una bona ocasió per fer-se una foto amb bolets de cartró de gran volum i qualitat, dintre la modèstia de l’esdeveniment. També té lloc l’encesa d’aquesta falla el mateix dia 28 d’octubre a les 20 h. No us ho podeu perdre.

Per altra banda, si aneu al bosc, cal respectar aquest espai natural. És important que cadascú s’emporti les bosses d’escombraries a casa seva i les dipositi als contenidors que correspongui.

Amics i amigues del Baix Llobregat, que tingueu una bona temporada boletaire!

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios