www.elllobregat.com
L’operador públic Barcelona Energia subministrarà a la metròpoli a partir de 2019
Ampliar

L’operador públic Barcelona Energia subministrarà a la metròpoli a partir de 2019

martes 06 de noviembre de 2018, 10:32h
La comercialitzadora pública d’electricitat, Barcelona Energia, començarà a subministrar energia a les instal·lacions de l’AMB a partir del pròxim mes de gener | D'aquesta manera, l'AMB fa un pas més per acomplir els compromisos que s'ha marcat en el Pla Clima i Energia 2030, el full de ruta cap a un nou model energètic. | Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l'AMB: "L'operador elèctric metropolità ens permetrà impulsar una transició energètica basada en la sostenibilitat i l'ús de renovables"

L’AMB està apostant per la lluita contra el canvi climàtic des de fa anys. Barcelona Energia, la comercialitzadora metropolitana 100% pública d’electricitat participada per AMB i l’Ajuntament de la capital, és una peça clau que ha de permetre fer una transició energètica cap a un model basat en les renovables, l’estalvi, l’eficiència, la gestió de la demanda i el foment de la generació d’energia de proximitat.

Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l’AMB, afirma que “el model energètic actual és ineficient i perjudicial per al medi ambient i per a la salut de les persones”. A més, com que es basa en els combustibles fòssils, crea una gran dependència exterior.

D’altra banda, la generació d’electricitat està centralitzada i encara prevalen els interessos de les companyies privades més que no pas l’interès de la ciutadania, un fet que ha comportat que a l’estat espanyol es pagui una de les factures elèctriques més cares de tot Europa i que en els darrers deu anys s’hagi incrementat fins a un 70%.

Barcelona Energia, a més de ser la comercialitzadora que subministrarà electricitat a l’AMB, els serveis públics que ofereix i a les seves concessionàries, també abastirà progressivament fins a 20.000 famílies que es calcula que podran acollir-se a l’energia pública.

A més, des de l’1 de juliol ja és l’operadora de l’Ajuntament de Barcelona, i en un futur també podrà arribar a altres consistoris metropolitans.

Canvi de paradigma
La creació d’un operador elèctric públic neix amb tres grans objectius. En primer lloc, subministrar l’energia a les instal·lacions de l’AMB, l’Ajuntament de Barcelona i en un futur a altres consistoris metropolitans. En segon lloc, assessorar sobre les tarifes i potències més adequades. I en tercer lloc, fomentar les energies renovables encarregant-se del manteniment d’instal·lacions fotovoltaiques i representant els productors d’energia solar al mercat elèctric. Per dur a terme aquestes tasques, l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona han aprofitat l’estructura de TERSA, una empresa pública dedicada bàsicament a la gestió dels residus de l’àrea metropolitana.

Pla Clima i Energia 2030

El Pla Clima i Energia 2030 és l’estratègia metropolitana per lluitar contra el canvi climàtic i portar a terme la transició energètica que permeti complir amb les directrius que ha fixat la Unió Europea en l’Horitzó 2030, una sèrie d’objectius que inclouen la reducció d’un 40% de les emissions de CO2, l’augment d’un 30% de les energies renovables i una millora de l’eficiència energètica d’un 30%.

El Pla Clima i Energia 2030 inclou quatre paquets de mesures (renaturalització, potenciació de la generació local d’energies renovables, sensibilització i coordinació entre l’AMB i els ajuntaments metropolitans) i fins a 96 accions diferents. Més informació a amb.cat/mediambient

Un estalvi per a l’administració
La creació de la comercialitzadora pública suposarà un estalvi també per a l’administració. L’AMB ha elaborat un pla de viabilitat per assegurar-se que no es perden diners amb el canvi d’operador i ha observat dos factors que asseguren la rendibilitat de l’operació.

D’una banda, l’empresa pública no tindrà cap marge comercial que incrementi la factura, al contrari que les comercialitzadores privades.

De l’altra, TERSA, l’empresa pública que gestionarà l’operador, podrà actuar directament al mercat majorista d’electricitat, que és on les comercialitzadores compren l’energia. Al mercat l’energia varia de preu constantment. Actuant com un agent del mercat comú, la comercialitzadora pública podrà millorar l’operativa diària i reduir els costos finals.

Avantatges per als consumidors
El nou model energètic cap al qual camina l’AMB vol posar al centre la ciutadania i assegurar a tothom l’accés a l’energia. Tot i que Barcelona Energia encara no ha calculat les tarifes finals que hauran de pagar els particulars, ja avança que la diferència de preu amb les comercialitzadores habituals no serà l’aspecte més significatiu per justificar el canvi d’operadora. Tot i això, des de l’AMB asseguren que hi haurà serveis complementaris que faran atractiu passar contractar l’electricitat pública metropolitana.

Per exemple, s’informarà les famílies de quina és la potència més adequada per a les seves necessitats. No és estrany que avui en dia una família tingui contractada una potència de 10 quilowatts quan només en necessita 3,5. Barcelona Energia també informarà els usuaris de la tarifa més avantatjosa en funció del tipus de consum que facin.

Això serà possible gràcies als comptadors intel·ligents que ja estan connectats a la xarxa de bona part de les llars de la metròpolis. Els comptadors informen del consum energètic a temps real i gràcies a uns algoritmes permeten elaborar informes automàtics de recomanació energètica a qualsevol família. III

TERSA gestionarà l’operador públic

La majoria de metròpolis del món tenen una companyia local de propietat pública que gestiona la distribució d’energia elèctrica a la ciutat. Malgrat que aquest tipus d’empreses són molt habituals en països com el Japó, el Canadà, els Estats Units i bona part d’Europa, a Espanya hi ha una legislació elèctrica que dóna el monopoli de la distribució a la companyia amb més presència al territori. Ciutats com Cadis o Pamplona ja aposten per models similars als de l’àrea metropolitana de Barcelona. Tot i això, Barcelona Energia és actualment l’operador públic i 100% renovable més gran de l’Estat.

L’AMB es va plantejar crear una empresa d’energia pública fa més de dos anys. Joan Pinyol, director de l’àrea de Medi Ambient de l’AMB, recorda les dificultats del projecte: “Quan vam començar-hi a treballar volíem fer una intervenció més integral, però ens vam trobar amb unes restriccions brutals de la legislació espanyola amb relació al sector elèctric”.

Finalment, per dur a terme la comercialització de l’energia, l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona utilitzaran TERSA, acrònim de Tractament i Selecció de Residus, SA, una empresa pública que ja existeix i que, indirectament, també té experiència en temes d’energia perquè en genera i en ven al mercat a partir de la valorització de residus.

L’operador té interès públic per dues raons. La primera és perquè afecta la comercialització d’energia per al consum propi de les administracions. La segona és perquè l’AMB crearà un coneixement que serà essencial per caminar cap a la transició energètica i fer realitats els objectius recollits en el Pla Clima i Energia 2030.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios