www.elllobregat.com
Un segle connectant Montserrat
Ampliar

Un segle connectant Montserrat

viernes 02 de noviembre de 2018, 01:54h
FGC celebra el centenari del Funicular de Sant Joan amb una exposició històrica.

Herois. D’aquesta manera es va referir el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Ricard Font, als que van fer possible la connexió de la part exterior del Monestir de Montserrat amb l’ermita de Sant Joan, ubicada a la part alta del massís, a través del Funicular de Sant Joan, que compleix un segle de vida. El 1986 va ser integrat a la xarxa d’FGC i els anys 1997 i 2015 va experimentar dos processos de modernització.

“Avui recordem als herois del transport per cable que van construir el funicular i van fer accessible aquest magnífic actiu religiós, cultural, social, paisatgístic i de la catalanitat que és Montserrat”, va expressar Font durant la celebració del centenari del funicular a mitjans d’octubre. L’acte va començar a l’estació de Sant Joan Inferior del Funicular, on es va inaugurar l’exposició ‘Funicular de Sant Joan, 100 anys d’història’, una mostra que explica l’evolució d’aquesta espectacular infraestructura i el seu lligam amb Montserrat. Ho fa a través d’imatges històriques i actuals provinents de l’Arxiu de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i de l’historiador Joan Carles Salmerón.

Suma d’esforços
“Cooperarem amb la resta d’agents del territori i amb la comunitat de Montserrat per fer de la muntanya un espai geològic global”, va afegir Font, que va detallar durant la presentació tot un seguit d’actuacions de millora en la mobilitat en aquest espai. De fet, va assegurar que reprendrà “aviat” l’activitat del Funicular de la Santa Cova.

“Aprofitant els 100 anys del funicular de Sant Joan volem compartir la idea que persistir en uns objectius clars i tenint la ferma decisió per assolir qualsevol fita que ens plantegem, és possible amb un equip com el d’FGC, que no té por dels reptes”, va afegir Font al respecte.

¿Quines millores s’han implementat al Cremallera i als funiculars?

Després de la presentació del centenari del Funicular de Sant Joan, la directora de Manteniment de Material Mòbil d’FGC, Esther Garcia, va explicar les obres de millora que s’han portat a terme a les infraestructures de l’empresa a Montserrat.

Pel que fa al Cremallera, aviat s’incorporaran dues unitats de tren provinents de Vall de Núria, gràcies a la recent ampliació del parc mòbil de l’estació. Això suposarà un increment en la freqüència de pas i un augment del 33% dels passatgers transportats en una hora. Per altra banda, FGC instal·larà una nova via a l’estació del cremallera de Monistrol Vila, que facilitarà la mobilitat.

Al Funicular de Sant Joan FGC ha renovat cotxes i sala de màquines. Això vol dir que la capacitat de transport ha crescut en un 29% i el passatgers poden gaudir d’un major confort durant el trajecte. Pel que fa a la sala de màquines, s’ha renovat el control i la maquinària del sistema d’accionament, cosa que permet millorar els estàndards de qualitat i fiabilitat de la infraestructura. Per últim, FGC calcula que el Funicular de la Santa Cova reprendrà la seva activitat el 2020, després de les obres de manteniment i renovació de la instal·lació, que preveu una inversió de 2,2 milions d’euros per renovar els bastidors, la plataforma i superestructura de la via i es faran millores a les caixes per alleugerir el pes.

*Contingut elaborat en col·laboració amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios