www.elllobregat.com
Dotze municipis metropolitans del Baix Llobregat s’integren a la tarifa plana de transport de tota la Metròpolis
Ampliar

Dotze municipis metropolitans del Baix Llobregat s’integren a la tarifa plana de transport de tota la Metròpolis

viernes 07 de diciembre de 2018, 12:43h
L’1 de gener entra en vigor la tarifa plana de transport públic, que permetrà moure’s entre totes les ciutats de la Metròpolis al preu d’1 zona tarifària | La mesura reduirà el cost dels trajectes i facilitarà el canvi d'hàbits de la ciutadania cap a una mobilitat més sotenible

La tarifa plana de transport públic a la Metròpolis Barcelona serà una realitat a partir del gener del 2019 i abastarà també 12 municipis metropolitans més del Baix Llobregat i 6 més del Vallès Occidental. Tots ells, tot i estar dins l’àrea metropolitana, formen part de la segona corona tarifària de l’ATM.

A partir del mes de gener, moure’s entre aquests municipis metropolitans de la segona corona i els municipis metropolitans de la primera corona pot arribar a costar la meitat que en l’actualitat. Així, ja no serà necessari comprar un títol de transport de dues zones per anar a treballar des de Sant Vicenç dels Horts a Barcelona o a Sant Cugat del Vallès, per exemple, o per fer d’altres viatges interns dins l’àmbit de l’àrea metropolitana. Serà suficient comprar una T-10 d’una zona per 10,20 euros (segons tarifes 2018) en comptes dels 20,10 que costa la de dues zones. L’estalvi serà del 49%. I si es tracta de la T- Trimestre o la T-Jove, l’estalvi serà d’un 26%.

Els municipis del Baix Llobregat que pertanyen a la segona corona i que ara també s’integraran a la tarifa plana, a preu de zona 1, són Begues, Cervelló, Corbera de Llobregat, Molins de Rei, Pallejà, La Palma de Cervelló, El Papiol, Sant Andreu de la Barca, Sant Climent de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles. El nou sistema de tarifa plana impulsat per l’AMB, i aprovat per l’ATM, cobrirà així tota l’àrea metropolitana, els 36 municipis que la formen, i farà efectiva una reivindicació històrica dels veïns i alcaldes de les localitats de la metròpolis que pertanyen a la segona corona tarifària. Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat i Transport de l’AMB, explica que la voluntat de l’ens en aquest sentit és que “els 36 municipis que formen la Metròpolis Barcelona funcionin amb una única zona tarifària, amb les condicions de zona 1, amb el corresponent estalvi econòmic que això tindrà en el preu dels bitllets i dels títols de transport públic”.

Així doncs, el proper gener, els gairebé 400.000 habitants d’aquests 18 municipis metropolitans de la segona corona i els 2,8 milions d’habitants de la primera corona podran viatjar per tota la Metròpolis Barcelona amb el títol d’una zona a un preu molt més econòmic. La mesura “soluciona una situació anòmala”, ha explicat el director de Mobilitat de l’AMB, Joan Maria Bigas, perquè hi havia 18 municipis de l’àrea metropolitana tenien una tarifa diferent, “quan és incongruent perquè estan dins el continu de la metròpolis i tenen un transport de caràcter urbà”.

4,6 milions més de viatges
Els càlculs de l’AMB apunten que el transport públic a l’àrea metropolitana guanyarà 4,6 milions de viatges a l’any. Es preveu que circularan menys cotxes perquè, en ser més econòmic, s’espera que els ciutadans optin per viatjar més en transport públic. Aquests viatges se sumaran als 50 milions anuals en transport públic que actualment es fan entre els municipis metropolitans de la primera corona i els municipis metropolitans de la segona. Això vol dir que més dels 3,2 milions d’habitants es beneficiaran de l’aplicació d’aquesta tarifa única.

Menys vehicles. Menys contaminació
Aconseguir el canvi d’hàbits dels ciutadans per tal de reduir l’ús del vehicle privat i, sobretot, lluitar contra la contaminació atmosfèrica és el principal objectiu de l’AMB amb aquesta nova mesura. Bigas destaca, satisfet, que “es calcula que es reduiran 2,8 milions de viatges en vehicle particular”. S’aconseguirà un estalvi d’emissions de 9.500 tones de CO2, 30 tones de NOx i 1 tona de partícules fines.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios