www.elllobregat.com
Tarifa plana per viatjar per la metròpolis
Ampliar

Tarifa plana per viatjar per la metròpolis

Dotze municipis del Baix Llobregat passen a pagar el transport públic com si fossin zona 1

Des de l’1 de gener 12 municipis metropolitans del Baix Llobregat de la segona corona paguen el transport públic al preu d’una zona. Tots ells, malgrat estar dins de l’àrea metropolitana, formen part de la segona corona tarifària de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM). Des de principis d’any, viatjar entre Sant Vicenç dels Horts i Barcelona o Cerdanyola costa el mateix que fer-ho entre l’Hospitalet o Cornellà, per posar-hi un exemple.

En concret, els municipis del Baix Llobregat que pertanyen a la segona corona i que ara s’han integrat a la tarifa plana a preu de zona 1 són Begues, Cervelló, Corbera de Llobregat, Molins de Rei, Pallejà, La Palma de Cervelló, El Papiol, Sant Andreu de la Barca, Sant Climent de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles. A aquests cal afegir-ne sis més com Cerdanyola, Badia, Sant Cugat, Barberà, Montcada i Reixac i Montgat. El nou sistema impulsat per l’AMB i aprovat per l’ATM cobrirà així tota l’àrea metropolitana, els 36 municipis que la formen, i farà efectiva una reivindicació històrica dels veïns i alcaldes de les localitats de la metròpolis que pertanyen a la segona corona tarifària.

Es tracta d’una mesura que beneficiarà 400.000 veïns i veïnes d’aquests 18 municipis de la segona corona, així com als 2,8 de la primera. La mesura “soluciona una situació anòmala”, explica el director de Mobilitat de l’AMB, Joan Maria Bigas, perquè hi havia 18 municipis de l’àrea metropolitana que tenien una tarifa diferent, “quan és incongruent perquè estan dins del continu de la metròpolis i tenen un transport de caràcter urbà”.

Menys despesa i menys contaminació
En alguns casos, moure’s entre els municipis de la segona i primera corona pot arribar a costar la meitat que fins ara. Els càlculs de l’AMB apunten que el transport públic a l’àrea metropolitana guanyarà 4,6 milions de viatges a l’any i es preveu que circularan menys cotxes. De fet, la integració tarifària va en la línia d’aconseguir un canvi d’hàbits dels ciutadans perquè redueixin la dependència del cotxe a l’hora de moure’s per la metròpolis. En aquest sentit, Bigas destaca que es reduiran 2,8 milions de viatges en vehicle particular i que s’aconseguirà una reducció de les emissions de 9.500 tones de CO2, 30 tones de NOx i una tona de partícules fines.

Una reducció de la contaminació que anirà acompanyada d’un estalvi en la butxaca dels usuaris, tot i que el tribut metropolità ha pujat aquest any un 2,5%. L’any passat es van recaptar 104 milions, als quals cal afegir 17 més dels contribuents dels 18 municipis que s’integren a la tarifa plana de transport i que fins ara no el pagaven. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios