www.elllobregat.com
Connectats per la cultura
Ampliar

Connectats per la cultura

viernes 01 de febrero de 2019, 01:10h
El Prat aposta per teixir vincles entre la cultura i l'educació amb l'IntersECCions.

Fer florir la cultura. Aquest ha estat el noble -o interessat- objectiu pel qual milers de governs locals d’arreu de Catalunya, l’Estat i el món s’han trencat el cap per fer-lo possible. Alguns amb més bona voluntat que resultats o amb més destresa que altres. Sigui com sigui, ben cert és que la cultura representa la porta d’entrada a una millor qualitat de vida i a una consciència plena del dia a dia.

Des del 2016 l’Ajuntament del Prat aposta per projectar la cultura i vincular-la a l’educació a través del programa IntersECCions, una iniciativa que vol “trencar les barreres entre el món de l’educació i la cultura”, expliquen des del consistori pratenc, des d’on recorden que tradicionalment aquests dos àmbits han treballat de manera “poc coordinada”.

En aquest sentit, el programa compta amb el suport del departament d’Ensenyament de la Generalitat. De fet, a principis de desembre les dues administracions van signar un conveni de cooperació per tirar endavant amb les iniciatives previstes a la programació. Ensenyament, per la seva banda, participa en els diferents espais de treball de l’IntersECCions i impulsa que les seves línies generals s’incloguin en el projecte educatiu de les escoles i instituts implicats. Pel que fa a l’Ajuntament, es compromet a proporcionar els recursos necessaris per desenvolupar el programa, a més de promoure el treball en xarxa de les associacions i col·lectius del Prat interessats a col·laborar-hi.

Espais comuns
Per tot plegat, el programa ha contribuït a crear espais de co-creació de projectes entre agents socials, culturals i educatius, per tal d’introduir-los més tard a les escoles. Actualment hi ha projectes relacionats amb el teatre, la música, la dansa, les arts visual, l’aprenentatge d’idiomes o el patrimoni. També busca fomentar la lectura, el coneixement tècnic o la música, aquest últim aspecte sota la coordinació de l’Escola Municipal d’Arts Viu del Prat.

Un exemple de projecte són els English Workshops, tallers temàtics d’anglès als centres de Secundària del Prat. De fet, amb l’inici del segon trimestre han tornat a posar-se en marxa després d’haver començat el setembre. Aquesta és una proposta formativa fora de les classes, en horari no lectiu, en la qual els alumnes poden practicar el seu anglès. De dilluns a dijous, fins a finals de març, aquests tallers fomenten la pràctica de la llengua de Shakespeare en situacions reals i concretes.

Demostrar la feina feta en el curs
Seguint amb l’anglès, a la primavera tindrà lloc l’Spring Festival, un esdeveniment on els alumnes del programa d’auxiliars de conversa en anglès podran demostrar la feina realitzada durant el curs. És una manera de fer visible la tasca de l’IntersECCions a la ciutat.

Un altre vessant destacat del programa és el relacionat amb les ciències i la tecnologia. En aquest sentit, es busca que les escoles treballin i es coordinin per portar a terme un projecte científicotècnic, com l’elaboració d’un videojoc, el disseny de prototips robòtics amb la plataforma Arduino o la comunicació d’aquestes iniciatives amb col·laboració amb El Prat TV.

Aquest programa ha despertat l’interès de diversos pedagogs. És el cas de Jaume Carbonell, que a mitjans de novembre va visitar el Prat per conèixer a fons l’IntersECCions. Carbonell ho va descriure com “una mostra representativa de com l’escola s’obre a l’entorn i aprofita la cultura de l’entorn i a l’inrevés, com la ciutat també aprèn de l’escola i de les institucions”.

Actualment, una seixantena d’agents socials, culturals i educatius formen part de l’IntersECCions, dels quals 26 són centres educatius, nou centres culturals, 24 entitats i el Centre de Recursos Pedagògics del Prat. D’aquesta manera, assenyalen des de l’Ajuntament, es configura una xarxa per impulsar i repensar activitats i garantir l’accés en igualtat d’oportunitats a l’educació i la cultura.

Col·laboració amb el món associatiu
Totes les activitats relacionades amb l’IntersECCions es porten a terme als centres educatius participants i a altres externs com centres cívics, entitats i altres espais relacionats amb el moviment associatiu. Malgrat que el programa va començar a caminar fa un parell d’anys, no ha estat fins al present curs que s’ha consolidat el seu desplegament.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios