www.elllobregat.com
Un segle i quart d’esperit emprenedor

Un segle i quart d’esperit emprenedor

viernes 01 de febrero de 2019, 01:20h
“En el seu moment, va ser una demostració del caràcter emprenedor del poble català”. D’aquesta manera va resumir el conseller de Territori, Damià Calvet, la celebració del 125è aniversari de la línia de ferrocarril entre Martorell i Igualada.

L’acte va tenir lloc el 12 de gener precisament a Martorell i va estar obert a la ciutadania. Entre els assistents, a més, hi havia el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Ricard Font; el director general de l’empresa, Pere Calvet; l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín.

Les autoritats presents van ser les encarregades de batejar un comboi com a ‘Tren del Centenari’, que circularà per la línia amb la finalitat de commemorar l’efemèride, i visitar l’exposició ‘125è aniversari de la línia Martorell-Igualada’. Durant la visita, Calvet va posar de manifest que aquesta infraestructura va ser “pensada per portar prosperitat econòmica sobretot a la comarca de l’Anoia, per exportar els fruits de la seva indústria i esprémer al màxim les seves capacitats”.

Teixint Catalunya
No debades, la creació de la línia ferroviària va estar estretament lligada amb la puixança de la indústria a la riba del riu Llobregat, des de Martorell fins a Igualada. Malgrat que les primeres iniciatives constructives daten del 1852 des d’Igualada fins a Sant Sadurní d’Anoia, no va ser fins al 1893 que va finalitzar-se l’entrada de la línia a Martorell. D’aquesta manera, l’Anoia trencava el seu aïllament i s’integrava en una xarxa ferroviària, embrió de l’actual línia operada per FGC Llobregat-Anoia.

Per altra banda, les obres de la línia Martorell-Igualada van servir per millorar les comunicacions entre la Catalunya central i Barcelona, amb el seu port com a epicentre de les exportacions catalanes.

En aquest sentit, i com no podia ser de cap altra manera, la història va estar molt present durant l’acte de commemoració dels 125 anys de vida de la línia de ferrocarril. De fet, Calvet va arribar a l’estació Martorell Vila amb tren i des d’allà va pujar en una diligència ambientada en el segle XIX que el va portar fins a l’estació Martorell Enllaç. A continuació, va visitar l’exposició sobre el 125è aniversari, a càrrec de l’historiador Joan Carles Salmerón, i la unitat de tren històric de la sèrie 1003. III

Una mica d’història

El 29 de juliol del 1893 va entrar en funcionament un tram de línia que actualment fan servir encara milers de persones per anar a treballar o moure’s pel país. La línia Martorell-Igualada va voler enllaçar dues ciutats que personalitzaven l’empenta econòmica catalana. En un primer moment, el servei es feia només amb 3 trens diaris que paraven a totes les estacions i que enllaçaven a Martorell amb altres de la línia de Barcelona a Tarragona, passant per Vilafranca.

Actualment, hi passen 34 trens al dia, entre setmana, i 19 els caps de setmana i festius. Aleshores aquest tram de línia transportava poc més de 100.000 viatgers cada any. 125 anys després, la xifra de passatgers de la branca d’Igualada de la línia Llobregat-Anoia arriba a 1,5 milions. “A la línia Llobregat-Anoia hem anat invertint molts diners progressivament a l’estil d’FGC, amb intel·ligència, per tenir un servei europeu”, va explicar el dia de la celebració de l’efemèride el conseller de Territori, Damià Calvet.

De fet, la línia ha experimentat grans canvis que l’han fet créixer en nombre de viatgers al llarg d’aquest segle i quart de vida. Quan es va crear FGC el 1979, es va posar en marxa un programa de millora d’una línia malmesa. Fins al 1995 se’n va abordar la rehabilitació integral, amb la renovació de la via, la rehabilitació de les estacions i andanes i l’enderrocament d’edificis en mal estat.

Del 1996 al 1999 es va electrificar la línia fins a Igualada i es van posar en funcionament els trens de la sèrie 213, més accessibles. Són algunes de les millores implementades al llarg dels últims 40 anys, però que no seran les últimes, atès que FGC compta amb un Pla d’actuació fins al 2021 que preveu, entre altres, ampliar el centre operatiu de Martorell, incrementar la freqüència dels trens i desdoblar la via entre Martorell Enllaç i la bifurcació de la derivació de Seat. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios