www.elllobregat.com
El Parc Rural de Montserrat comença a caminar
Ampliar

El Parc Rural de Montserrat comença a caminar

viernes 05 de abril de 2019, 17:48h

El projecte va néixer de la mà de Collbató, Olesa, Esparreguera i vol impulsar l’activitat agroalimentària de l’entorn de la muntanya | Esparreguera se’n despenja per un informe negatiu del secretari municipal del seu Ajuntament i el rebuig posterior del Ple

El nou Parc Rural de Montserrat crearà un nou focus econòmic al Baix Llobregat Nord. La finalitat d’aquesta iniciativa, que va arrencar el 2004 de la mà de quatre municipis –Collbató, Olesa, Esparreguera i el Bruc-, és desenvolupar l’activitat agroalimentària dels pobles que envolten la muntanya de Montserrat. Per això, amb el suport de la Diputació de Barcelona, el Baix Llobregat Nord conjuntament amb localitats de l’Anoia, el Bages i el Vallès Occidental han dissenyat el pla de gestió del Parc Rural, presentat a mitjans de març a Olesa, per esdevenir un referent europeu en l’impuls de l’activitat agrària dels territoris rurals.

Full de ruta

El pla de gestió es basa en la cooperació i el treball entre les diferents administracions i els agents privats de l’àrea de Montserrat. Tanmateix, es fixa una normativa de referència per impulsar actuacions dirigides a la preservació, la gestió i la dinamització d’aquest espai natural que s’hauran de complir per poder revitalitzar econòmicament i demogràficament el territori nord de la comarca. Per això, s’han traçat cinc passos essencials per aconseguir que el Parc Rural de Montserrat sigui un referent de promoció econòmica a escala catalana i europea. Les primeres actuacions van referides a la nova pagesia i l’emprenedoria per enfortir el sector agroalimentari –modernitzant les activitats agràries- i així poder fer una promoció dels productes finals amb el valor que se li dóna a la Carxofa Prat o al Pota Blava al sud del Baix Llobregat.

D’altra banda, les actuacions polítiques dels municipis hauran d’anar orientades a endreçar el territori, anteposant la conservació i preservació dels espais protegits, i creant una xarxa de cooperació entre aquests per assolir objectius comuns. És a dir, que hi hagi una política única i no 16 diferents, una per cada govern local. Aquestes actuacions intentaran donar noves oportunitats de futur a l’àmbit rural, allunyat de les grans ciutats metropolitanes.

Esparreguera diu ‘No’

Els grans impulsors d’aquest nou focus econòmic van ser quatre municipis, tres d’ells del Baix Llobregat, però en l’últim moment el Ple d’Esparreguera, un dels pobles impulsors de la idea, ha decidit no formar part del Parc Rural de Montserrat. Això és degut al fet que a la votació de la sessió plenària celebrada el mes de febrer no es va assolir la majoria absoluta necessària per integrar-s’hi i aprovar els estatuts.

Només PSC i ICV van votar a favor de la integració; PDeCAT, ERC i la CUP es van abstenir, mentre que PP i Cs van votar en contra. Aquesta falta de suport al projecte té a veure amb un informe negatiu del secretari municipal, que planteja dubtes sobre els estatuts i la forma jurídica de l’associació. Així, doncs, el Parc Rural de Montserrat, que ocupa una superfície de 347,9 Km², serà una realitat que es desenvoluparà, de moment, sense Esparreguera. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios