www.elllobregat.com
En finalitzar l’escrutini, els militants de Cat-Torrelles van celebrar els 5 regidors obtinguts. A l’esquerra del tot, una militat abraça a Ignasi Llorente, candidat a l’alcaldia d’aquesta formació. Al seu costat,  amb bastó, l’actual alcalde sortint, Ferran Puig, també de Cat-Torrelles
Ampliar
En finalitzar l’escrutini, els militants de Cat-Torrelles van celebrar els 5 regidors obtinguts. A l’esquerra del tot, una militat abraça a Ignasi Llorente, candidat a l’alcaldia d’aquesta formació. Al seu costat, amb bastó, l’actual alcalde sortint, Ferran Puig, també de Cat-Torrelles

Junts per Torrelles té la clau de l'alcaldia de la Catalunya en miniatura

lunes 27 de mayo de 2019, 17:42h

Anàlisi dels resultats de les eleccions a Torrelles de Llobregat, on s’obra un intens procés negociador per formar govern de continuïtat o de renovació.

Si la primera crònica sobre el debat de candidats de Torrelles va provocar un enrenou molt curiós al municipi que representa la Catalunya en miniatura de la qual n’hem parlat tant en aquestes pàgines, la segona, que va expressar l’opinió d’uns quants veïns del municipi hores abans de la convocatòria electoral, ha estat tot un èxit de difusió.

Torrelles té uns 6.000 habitants, dels quals uns 4.500 tenen més de 18 anys. Doncs bé, la crònica preelectoral de divendres, va ser llegida en el digital de El Llobregat per més de 1.500 persones gairebé en 24 hores: previsiblement, si tots són de Torrelles, un de cada tres habitants. Això ens ha portat novament a fer una anàlisi electoral de resultats, específica per aquest municipi, consultant novament veïns i gent propera a les candidatures.

A Torrelles, fins i tot la resta de candidatures donaven per guanyadora la llista de Cat-Torrelles. No només perquè sortien d’haver mantingut el govern els darrers 8 anys, els últims dels quals amb majoria absoluta, sinó perquè aquesta candidatura és la hereva de PiP —Poblé i Progrés— una agrupació d’electors que es va mantenir al poder durant vint anys consecutius (1983-2003) i després entre 2011 i 2019, els quatre darrers anys incorporant molta gent que votava habitualment ERC i on hi havia fins i tot militants d’aquest partit. Una candidatura molt de poble, en un poble molt rural, amb un sentit molt peculiar dels autòctons i dels forasters, que els fa ser recelosos i tancats segons alguns veïns consultats.

ERC dobla els resultats

Els resultats ho han confirmat. Cat-Torrelles ha guanyat les eleccions amb un 32,8%, seguida d’ERC amb un 26,6% i, gairebé amb un 17%, Junts xTorrelles i el PSC. Això implica 5 regidors per Cat-Torrelles, que perd els dos que guanya ara ERC (4 regidors), mentre que les altres dues forces es mantenen igual (2 regidors), pujant una mica en percentatge i gairebé amb uns 200 vots llargs més, cadascuna. Si al 2015 va votar el 50,1% del cens electoral, ara, sota l’impuls de les europees i el vent de cua del 28-A, la participació va pujar 15 punts. Si els antics convergents i els socialistes han guanyat al voltant de 200 electors cadascun, ERC ha doblat exactament els seus, passant de 384, fa quatre anys, als 768 actuals.

CAT manté la seva bossa d’electors

Cat-Torrelles, en canvi, ha obtingut exactament 5 vots més que a les municipals anteriors. És a dir, dels gairebé 900 electors que han votat aquest any que no ho havien fet el 2015, només 5 han votat Cat-Torrelles. D’on es demostra que Cat-Torrelles és una candidatura molt clientelar, amb un electorat fidel que no es mou i a qui una participació per sobre del 50% perjudica notablement.

Junts X Torrelles es deixa estimar

En les darreres ocasions que PiP havia governat en minoria, ho havia fet amb els convergents, però ara, els convergents a Torrelles són bastant nous, segons hem pogut saber, de manera que l’alcaldia no està assegurada per la candidatura que ha resultat guanyadora. Pel que sembla, ni ERC ni el PSC no tenen cap intenció de donar suport a Cat-Torrelles i Junts per Torrelles que resulta clau per garantir govern, farà valdre el seu pes en or els dos regidors que falten per aconseguir la majoria.

Mirant el retrovisor per avançar

Segons ens expliquen alguns veïns, es dona una cruel paradoxa històrica. L’any 2003, va guanyar les eleccions a Torrelles una coalició d’una Plataforma Cívica formada per independents i veïns d’urbanitzacions, i el PSC. Aleshores s’elegien 11 regidors i aquesta candidatura que es va anomenar Entesa per Torrelles va aconseguir 4 regidors. Li faltaven 2 regidors per fer una majoria absoluta, exactament els mateixos que va treure ERC. L’Entesa, que pugnava per treure PiP del govern (aquests només van aconseguir 3 regidors) ja havia avisat que si sumaven amb ERC, hi hauria pacte. El pacte era cosa feta, però vet aquí que ERC va sorprendre a l’hora de les negociacions per formar equip de govern, amb la proposta de compartir l’alcaldia dos anys l’Entesa i dos anys ERC, sense altra opció possible.

La negociació va ser molt dura, segons ens comenten, però no hi havia alternativa i el pacte es va segellar amb aquest acord. La primera de la llista d’Entesa, que era una socialista, Maribel Galcerán, va governar dos anys i la cap de llista de ERC, Glòria Matas, els altres dos. La justícia poètica, tal com l’han qualificat alguns veïns consultats, fa que qui va ser més dur en aquelles negociacions és avui el cap de llista d’ERC i que es podria trobar amb una petició semblant per part de Junts per Torrelles: compartir l’alcaldia dos anys cadascú.

Cap problema per part del PSC

Els socialistes ja han fet saber que ells no prendran part en aquesta batussa fruit dels resultats del 26 de maig. Mentre no repeteixin els de Cat-Torrelles, per ells ja està bé i, de fet, no els semblaria gaire malament que el mateix Rafí, que els va arrabassar dos anys d’alcaldia l’any 2003, provi ara aquella amarga medecina. És difícil però no impossible. En aquell mandat va ser alcaldessa dos anys la que va quedar tercera en el suport dels electors. Ara podria passar el mateix: la tercera força, Junts per Torrelles, podria ostentar l’alcaldia dos anys. Al mandat següent, llavors, l’alcaldessa d’ERC que va elegir els dos darrers anys de legislatura, va tornar a guanyar les eleccions. Un al·licient a afegir pels antics convergents locals, que podrien demanar ara també els dos darrers anys i donar-se temps per aclimatar-se al càrrec.

Una altra dada interessant ha estat el resultat de les europees. Les dues candidatures de Puigdemont i Junqueres han obtingut 1.914 vots. Si pensem que tots els votants de Junts i ERC a Torrelles van donar el seu suport a les europees a ambdues opcions i que, en principi Cat-Torrelles hauria d’haver fet el mateix, el resultat hauria estat de 2.210 vots per aquestes candidatures de l’independentisme. La realitat és que uns 300 votants d’algunes d’aquestes candidatures no van donar suport a Europa a Puigdemont ni a Junqueras. Alguns s’interrogaven: potser es tracta dels 300 votants de Cat-Torrelles que, de sempre, havien estat més proclius a Iniciativa i que ara ja són una minoria total dins la formació?

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios