www.elllobregat.com
Òscar Martínez –esquerra-, fundador i CEO de La Pinza, amb l’equip que comparteix la seva nau al Districte Cultural de l’Hospitalet.
Ampliar
Òscar Martínez –esquerra-, fundador i CEO de La Pinza, amb l’equip que comparteix la seva nau al Districte Cultural de l’Hospitalet. (Foto: CM)

L’Hospitalet vol ser l’epicentre cultural de l’àrea metropolitana

lunes 12 de agosto de 2019, 18:47h
La ciutat fa una forta aposta per convertir un polígon industrial al centre en un dels principals nuclis de creativitat, talent i innovació catalans.
El Districte Cultural de l’Hospitalet es nodreix de nous talents reforçant el comerç i l’empresariat tradicional. Aquest projecte estratègic de ciutat que va començar a desenvolupar el 2015 l’Ajuntament de l’Hospitalet vol impulsar la cultura com a motor de transformació i de creixement social i econòmic per convertir a la ciutat en l’epicentre creatiu de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Aquest nou espai, que vol ser com el Brooklyn o West Kowloon català, és un territori en constant transformació, partint d’una zona industrial envoltada pel fort creixement urbanístic de la segona ciutat de Catalunya. Al Districte Cultural s’han establert empreses de creadors i artistes com La Pinza, Does Work o White Space, que conviuen amb les companyies i els comerços de tota la vida com Isolana, Laboratoris Diet Esthetic o Vidrios Navas. Òscar Martínez, CEO i fundador de La Pinza, explica com aquestes característiques creen “un comerç de proximitat i de proveïdors” que facilita el desenvolupament dels seus respectius projectes. El Districte Cultural és, més enllà de l’arribada de noves empreses de publicitat, art o producció audiovisual, un focus de cultura que entra a la tercera dècada del segle XXI mantenint l’herència industrial dels anys 50 i 60 del segle passat.

La majoria d’aquests ‘nouvinguts’ estan ins­tal·lats en espais industrials en desús i antics tallers dels barris i cobreixen diferents fases de la cadena de producció cultural: formació, creació, producció, difusió i distribució. A més, actualment, aquest barri cultural compta amb més de 500 agents, que se sumen als més de 30 equipaments de l’Hospitalet, als gairebé 60 festivals que se celebren -molts d’ells metropolitans-, a banda dels llocs d’interès de la ciutat, els espais de restauració i cuina creativa, o les associacions culturals locals.

Martínez: “Ningú diria que es pot fer barri a una zona industrial”
El creador de la nova marca de Viladecans i veí de la ciutat del Delta, Òscar Martínez, va començar fa 15 anys a un petit local al barri de Sales de Viladecans amb La Pinza, però des de fa poc més d’un any va rebre l’oferta de traslladar-se i créixer en una nova nau al Districte Cultural de l’Hospitalet. “Quan vam venir aquí pensàvem que era una promesa a l’aire de l’Ajuntament però no sabíem si destinaria els suficients recursos per a que això canvies”, explica Martínez remarcant la incertesa que li provocava anar a un polígon industrial que estava lluitant per ser l’epicentre cultural de l’Àrea Metropolitana. Tot i això, assegura que “no es va complir aquesta impressió que teníem” i van trobar “un impuls del consistori amb un recolzament de l’empresa privada per a què això funcionés”. D’aquesta manera La Pinza va començar a créixer com a empresa de creació de marques fent treballs, com per exemple, el nou eslògan de “picar l’ullet” de Viladecans.

Però Martínez no volia créixer a qualsevol preu i per això volia continuar treballant en un lloc on poder “fer barri”, complicat a simple vista tenint en compte que el Districte Cultural és una zona industrial. Quan necessiten vidres o planxes de metall van a buscar-les al costat de la seva nau, d’altra banda, també han arribat a acords de producció per a alguns restaurants que volien canviar les seves respectives marques a canvi de diferents dinars per a l’equip. Tot això, en conjunt, crea una xarxa que es pot establir com a un poble o un barri. Martínez bromeja amb això: “Com fer un comerç de proximitat en un polígon industrial? El Districte Cultural de l’Hospitalet”. És a dir, el Districte Cultural ha aconseguit, en part, el seu objectiu: ser un nucli de creació i connexió entre artistes, productors i emprenedors.

El futur del Districte Cultural
Una idea que al principi s’havia cregut com una “estratègia de màrqueting” per a alguns, “fum” per a uns altres, sembla que està començant a donar els seus primers fruïts, tot i que no a la velocitat esperada. El projecte del districte Cultural va néixer en un procés participatiu l’any 2013 i es va començar a implantar el 2015, amb la idea d’arribar al 2025 amb un nou model de ciutat basat en l’impuls cultural. Ara, gairebé a l’equador d’aquesta transformació cultural de l’Hospitalet, es comencen a veure els primers resultats de creixement econòmic a través de la creativitat, el talent i la innovació.

El principal problema al qual s’enfronta el Districte Cultural és aconseguir retenir les empreses que s’han instal·lat a les naus en desús al costat dels tallers i les mítiques sales de discoteca o música de la ciutat com la Sala Salamandra. Aquesta és la segona fase que ha d’encarar l’Ajuntament els pròxims sis anys per ser l’epicentre cultural de l’área metropolitana.

Tanmateix, s’estan realitzant diferents creacions per aportar a la ciutat un nou ambient artístic. Així, per exemple, al novembre de l’any passat l’artista xilena Nevenka Pavic va pintar amb un trencadís modernista les 15 columnes que sustenten les escales d’accés a l’estació de Sant Eulàlia. Fet que fa implicar tota la ciutat en un projecte per arribar a ser la nova seu cultural de Catalunya i de transformació empresarial, però això passa per no deixar escapar als nous talents ni a la innovació.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (7)    No(1)

+

0 comentarios

Portada | | Búsquedas | [ RSS - XML ] | Política de privacidad y cookies | Aviso Legal
Comunicación Metrobcn, S.L. :: Redacció: Raurich, 62 (08830) Sant Boi de Llobregat
Contacto