www.elllobregat.com
Marín: “Tinc molt clar que seré la presidenta de tots”
Ampliar

Marín: “Tinc molt clar que seré la presidenta de tots”

Por Francisco J. Rodríguez
jueves 05 de septiembre de 2019, 22:27h
Núria Marín va recollir el bastó de presidenta de la Diputació de mans de Celestino Corbacho, del qual només li falta ser ministra per emular-lo completament, atès que també va ser president de la corporació provincial. Marín va fer una encesa defensa del municipalisme per explicar l’acord amb Junts per Catalunya -el partit de Puigdemont- que li ha permès ser presidenta.

Pacte de la infàmia, companys de viatge perillosos... Són alguns dels apel·latius que ha rebut l’acord del PSC amb Junts per Catalunya que l’ha fet presidenta. Com el definiria vostè?
És un pacte per governar. Pel municipalisme i pels ciutadans i ciutadanes de la demarcació. En aquesta institució hem de treballar tots junts, govern i oposició.

Es planteja ampliar el pacte.
Sí. Hem parlat amb altres forces amb representació i no hem de descartar que puguem eixamplar el govern.

Amb qui? Comuns ja va mostrar la seva “decepció” per l’acord amb Junts, mentre que Cs el defuig en haver-lo fet amb el partit de Puigdemont…
Amb els comuns, evidentment, com sempre hem fet en els governs d’esquerres. A l’Ajuntament de l’Hospitalet sempre hem intentat arribar a acords, i ERC, Junts, comuns i nosaltres som les quatre forces amb alcaldies.

I Ciutadans?
Hem parlat i continuarem parlant amb ells. El que vull és que tothom se senti còmode a la Diputació.

En tot cas, és aquest un assaig per avançar en el trencament de la política de blocs en altres instàncies?
Si aquest acord ha de servir per començar a visualitzar que en el centre de la política sempre hi ha la negociació i l’acord, una cosa normal però que ha semblat estranya els últims anys, tant de bo la Diputació pugui ser la institució on es vegi que es pot arribar a pactes quan es vol.

Parlem del cartipàs. No hi ha vicepresidències en mans d’alcaldes del Baix Llobregat, bastió del PSC.
Però els alcaldes socialistes del Baix ocupen llocs rellevants a la Diputació i faran una gran feina. Carles Ruiz (Viladecans) té un àrea molt important com Recursos Humans; Lluïsa Moret (Sant Boi) és responsable d’una àrea fonamental com és l’atenció a les persones i Pilar Díaz (Esplugues) serà adjunta a presidència i persona de màxima confiança.

Entrem en matèria del present mandat. La seva nova responsabilitat l’obliga a multiplicar-se i tenir el cap en 311 municipis, en comptes d’en un de sol... Com ho porta?
Tot s’ha d’organitzar, però confio tant en el meu equip de l’Ajuntament de l’Hospitalet, la meva principal prioritat, com en el de la Diputació, que ajudaran, perquè la feina no la farà la presidenta només.

S’han de preocupar els ciutadans de l’Hospitalet?
En absolut s’han de preocupar. Els ciutadans de l’Hospitalet saben que la meva prioritat és l’Hospitalet. La Diputació és súper important i és compatible. Es poden tirar endavant les dues tasques perfectament.

I què els hi diria als veïns dels pobles més petits de la demarcació? S’ajuda més als grans que als petits?
Tinc molt clar que seré la presidenta de tots, i això vol dir dels grans i dels petits. Evidentment, ajudarem d’una forma desigual a aquells que més ho necessitin, que solen ser els mitjans i petits.

Parlant de necessitats, en més d’una ocasió vostè ha lamentat “deixadesa” per part de la Generalitat amb els ajuntaments. Exigirà més suport del Govern ara com a presidenta de la Diputació?
Demanaré el que crec que és just: que cada administració compleixi amb les seves competències i treballi coordinadament amb la resta. Quan treballem tots en la mateixa direcció, anem més lluny.

Hi ha data per a la reunió amb el president Torra?
Per a la tornada de vacances. Però serà primer com a alcaldessa, no com a presidenta de la Diputació.

Quins temes es posaran sobre la taula?
Voldria traslladar directament al president temes importants per a la ciutat, però que també ho són per a Catalunya, com el soterrament de les vies. Vull que el president els conegui de primera mà. No seria una bona alcaldessa si no demanés a la Generalitat allò que necessitem.

Ens podria detallar quines seran les línies estratègiques del seu govern a la Diputació?
Fer una organització forta, transparent i més eficient. D’aquí a tres o quatre mesos, tanmateix, serà el moment bo per explicar, de forma pedagògica, el paper de la Diputació en aquest mandat i el que farà el dia a dia.

Comunicar millor què fa la corporació provincial és una assignatura pendent de tots els governs...
És una administració important per als municipis, i és poc coneguda perquè normalment el protagonisme se l’endú l’ajuntament. La Diputació deixa el protagonisme als consistoris.

Diputació, Àrea Metropolitana, Consell Comarcal, més els ajuntaments i els governs català i estatal. Diferents nivells institucionals que suporten els ciutadans. Creu necessària una reforma que en fusioni o en reestructuri cap?
S’han eliminat administracions que s’havia provat que no feien falta, com el Consell Comarcal del Barcelonès. Però en general les administracions fan una feina no coneguda i parlar és fàcil. Quan aterres i els coneixes, canvies d’opinió. Hem de ser cautelosos, ordenar i que cada administració faci la seva feina.

Abans d’acabar l’entrevista, voldria preguntar-li pel sumari judicial de l’operació Estela, que descriu un presumpte entramat de corrupció a la Diputació i apunta a delictes de malversació, prevaricació i tràfic d’influències...
És una qüestió que ve de la presidència del senyor Salvador Esteve i que està en tràmit judicial. Ajudarem en tot el que sigui necessari per poder esbrinar què ha passat i les conseqüències legals que se’n puguin derivar.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios