www.elllobregat.com
Fer les paus amb la nostra Terra
Ampliar

Fer les paus amb la nostra Terra

Por Anna Martín Cuello

jueves 05 de septiembre de 2019, 23:25h
L’escalfament global; l’augment del nivell del mar i de la seva temperatura; la contaminació a les ciutats; la cada cop pitjor qualitat de l’aire; el turisme massiu; les expansions de ports i aeroports; la creixent aridesa d’algunes zones del planeta; la davallada de la nostra salut; els incendis forestals, de l’Amazònia a les Terres de l’Ebre passant per les Canàries...

Tots aquests símptomes ens indiquen un mal profund: les relacions de l’ésser humà amb el nostre planeta, avui en dia, no són amistoses. Només cal fer una ullada al nostre voltant per adonar-nos de la situació de col·lapse a la qual està arribant la nostra Terra, que amenaça amb esdevenir irreversible.

Vivim una crisi ambiental. Una crisi que, malgrat tenir unes causes localitzades en aquelles parts del món més privilegiades, té unes conseqüències globals evidents. Perquè els problemes ambientals i climàtics no coneixen de fronteres i ens afecten a totes per igual.

L’actual sistema capitalista, basat en un consum i uns nivells de producció desproporcionats i insostenibles, són un dels principals causants d’aquesta situació de risc i d’emergència ambiental i climàtica en la qual ens trobem immersos. El nostre espai polític fa dècades que ho diu: cal reivindicar unes polítiques ambientals valentes i transformadores, des de tots els nivells: individual, col·lectiu i polític.

Aquests postulats, cada cop més acceptats a nivell general, tenen una traducció clara a nivell local. Entre d’altres, cal posar sobre la taula quins límits han de tenir grans infraestructures de la nostra comarca, com l’aeroport del Prat. Es tracta de garantir l’equilibri tan necessari en un territori de màxima fragilitat ecològica com és el Delta del Llobregat. No podem caure en el parany de la vella cultura del desarrollisme, i destruir un litoral i un espai natural, agrícola i ciutadà metropolità que ha estat una conquesta ciutadana i amb un valor ecològic d’abast internacional.

Cap a un món més just, digne i viu ha de ser la nostra prioritat personal i col·lectiva. Amb aquests objectius, els moviments socials ecologistes i les ONG estan organitzant una Vaga Climàtica Mundial per al 27 de setembre. Nosaltres també hi serem. Reivindicant un futur per al nostre planeta i per a totes les que convivim en ell. Defensant, en resum, que és urgent fer les paus amb la nostra Terra. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios