www.elllobregat.com
La portaveu del Govern, Meritxell Budó -primera esquerra-, la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera -segona esquerra-, i l'alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret -segona dreta-, fent l'ofrena floral al nínxol de Rafael Casanova
Ampliar
La portaveu del Govern, Meritxell Budó -primera esquerra-, la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera -segona esquerra-, i l'alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret -segona dreta-, fent l'ofrena floral al nínxol de Rafael Casanova (Foto: Gencat)

Sant Boi reivindica l'esperit "integrador i inclusiu" de la Diada de 1976

miércoles 11 de septiembre de 2019, 13:44h

L'independentisme arriba a l'església de Sant Baldiri amb pancartes de “presos polítics” i “Stop 155”, on aquest matí s'ha fet la tradicional ofrena floral al nínxol de Rafael Casanova

Sant Boi torna a ser un any més l'epicentre institucional de la Diada de Catalunya. Desenes de persones esperaven aquest matí a les portes de l'església de Sant Baldiri l'inici de l'ofrena floral a Rafael Casanova, l'austriacista reconvertit en símbol del catalanisme. El pluralisme que desprèn la Diada original catalana a la ciutat, pel fet d'haver estat l'escenari de la primera gran manifestació després de la dictadura franquista l'11 de setembre de 1976, ha aplegat algunes persones sota el paraigua de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC). D'aquesta manera, mentre s'esperava l'arribada de les autoritats polítiques i socials, un grup d'unes trenta persones lluïa a les portes del temple pancartes reivindicatives amb "llibertat presos polítics" o "STOP 155".

La comitiva institucional ha pujat des del carrer Hospital per la plaça de la Constitució, liderada per l'alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, la delegada del Govern de l'Estat a Catalunya, Teresa Cunillera, i la portaveu del Govern, Meritxell Budó. En aquesta ocasió, el president de la Generalitat, Quim Torra, no ha assistit a l'acte. Encara que l'any passat sí que va fer l'ofrena floral al nínxol de l'ex-Conseller en Cap de Barcelona, Rafael Casanova, a Sant Boi, aquesta Diada només ha anat a l'acte institucional barcelonès, a l'estàtua honorífica del coronel a la capital catalana.

Recuperar la Diada de Catalunya del 1976

Les ofrenes florals a Casanova s'han allargat durant gairebé mitja hora a l'església de Sant Baldiri. La pluja ha donat un descans poc després que Moret, Cunillera i Budó fossin les primeres a posar les corones de flors al coronel austriacista. Al temple, on hi eren congregades autoritats polítiques, entitats i associacions de tota Catalunya, han irromput un grup de persones amb les pancartes de l'ANC.

Cap a les 10.35 hores del matí les últimes entitats locals acabaven de posar els seus rams i corones al nínxol cobert per centenars de flors. Sonen Els Segadors. El públic en general canta l'himne de Catalunya, mentre algunes persones, a poc a poc, aixequen els braços amb els quatre dits que representen la bandera de Catalunya, a més de ser un clam polític de l'època d'Artur Mas. Amb l'últim "bon cop de falç" s'inicien les reivindicacions a l'interior de l'església amb crits de "llibertat presos polítics", que no acabarien fins que l'enxaneta aixequés el braç al castell construït pels Castellers de Castelldefels a l'interior de l'edifici.

Independència. Aquest ha estat el crit que rere les actuacions ha retronat a les parets de Sant Baldiri per part del grup de l'ANC, poc abans del tradicional discurs de l'alcaldessa de Sant Boi. Moret s'ha vist obligada a aixecar la veu davant dels crits d’independència. Tot i això, la batllessa ha aconseguit reivindicar "l'esperit integrador i inclusiu" de la Diada espontània que va reunir a molts catalans vinguts d'arreu del territori a Sant Boi l'any 1976.

"El 1976 vam venir persones d'arreu de Catalunya per defensar allò que els unia: una Catalunya lliure, plural i diversa", ha asseverat Moret mentre rememorava la gran Diada dels anys 70 i demanava recuperar aquesta identitat i unió entre catalans. De fet, l'alcaldessa ha volgut recordar que Sant Boi és "hereva de l'esperit del 76" i, per això, aquesta ha de ser "la Diada de tots i totes".

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (10)    No(0)

+
0 comentarios