www.elllobregat.com
Clam de l’esport català contra la violència masclista
Ampliar

Clam de l’esport català contra la violència masclista

viernes 06 de diciembre de 2019, 09:00h
Més de 300 entitats del país es van adherir al Manifest específic del sector per rebutjar aquesta xacra. La Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física
ha actualitzat la guia ‘La violència sexual a l’esport’

Amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, que se celebrava el passat 25 novembre, entitats de tota mena vinculades a l’esport català es van bolcar un any més en el clam de rebuig a aquesta xacra, que suposa una greu vulneració dels drets de les dones i un obstacle perquè aquest col·lectiu pugui assolir la plena ciutadania, l’autonomia i la llibertat.

Aprofitant el ressò del món de l’esport, la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física (SGEAF) va tornar a impulsar una campanya per animar el sector esportiu a adherir-se al Manifest del món de l’esport. La resposta va ser, novament, un èxit i més de 300 entitats -implicant a unes 220.000 persones-, majoritàriament clubs i federacions, van llegir el text en alguna de les activitats esportives d’àmbit escolar, federat o universitari, de competició o de lleure celebrades a Catalunya entre el 18 de novembre i l’1 de desembre.

La mateixa SGEAF va expressar el rebuig a la violència masclista en un acte celebrat a l’espai Activa’t del Consell Català de l’Esport, a Esplugues de Llobregat, i protagonitzat pel seu personal, encapçalat pel secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras, i el director del Consell Català de l’Esport (CCE), Antoni Reig. Anna Alfonso, treballadora del CCE, va ser l’encarregada de fer la lectura del Manifest de l’Esport per denunciar amb veu ferma, alta i clara la vulneració constant dels drets humans que suposen les agressions a les dones.

El Govern va instar el sector esportiu català a fer costat a la iniciativa per reivindicar que “les dones hem trencat el silenci i no farem ni un pas enrere. Sortim als terrenys de joc manifestant amb fermesa que el consentiment és un element central a l’hora d’entendre la sexualitat, que només un sí és sí i que això és innegociable”.

El manifest també volia “reconèixer la força, el coratge i la valentia de les dones, de les supervivents i de les que han estat assassinades”, i advertia que davant els casos d’agressions sexuals “les dones hem perdut la por a assenyalar i denunciar els agressors perquè la nostra sororitat és la nostra força. Cridem juntes: si en toquen a una, ens toquen a totes!”.

Guia per combatre la violència sexual a l’esport
A banda de la campanya, la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física ha publicat recentment, amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones, la guia ‘La violència sexual a l’esport. Guia per a persones adultes: (Re)conèixer, parlar i actuar’. Es tracta de l’actualització de la guia que el Consell Català de l’Esport va publicar el 2005 i que vol ser una eina de referència per a tots els agents que formen part del sistema esportiu per a la conscienciació, visibilització i elaboració de plans d’actuació que treballin la prevenció, detecció i abordatge de la violència sexual en contextos esportius.

Totes aquestes accions s’emmarquen en els plans previstos en el Programa Dones i Esports, impulsat pel Gabinet de Gènere de la SGEAF i l’Institut Català de les Dones, un dels objectius del qual és contribuir a fomentar l’educació en valors donant suport a les iniciatives de les entitats esportives per visualitzar el rebuig a la violència i l’assetjament contra les dones en l’àmbit de l’esport.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios