www.elllobregat.com
Blindatge metropolità per la pol·lució
Ampliar

Blindatge metropolità per la pol·lució

La restricció dels vehicles contaminants és vigent des del dia 1 de gener. S’ha limitat la circulació a 50.000 vehicles i es preveu una reducció del 15% de les emissions.
La Zona de Baixes Emissions (ZBE) ja és permanent. Aquesta zona té una extensió de més de 95 quilòmetres quadrats i inclou la ciutat de Barcelona -excepte el barri de Vallvidrera, Tibidabo i les Planes i la Zona Franca- i zones de Sant Adrià de Besòs, l’Hospitalet, Esplugues i Cornellà. La ZBE metropolitana és una de les més grans d’Europa i té 20 vegades l’extensió de Madrid Central. La ronda de Dalt i Litoral queden excloses de la ZBE: els vehicles sense etiqueta mediambiental hi podran circular, però no agafar les sortides.
Els vehicles gasolina anterior a la norma Euro 3 -normalment matriculats abans del 2000- i els dièsel anterior a la norma Euro 4 -generalment matriculats abans del 2006- no poden accedir a aquesta zona de dilluns a divendres, de 7 a 20 hores. En cas de voler entrar sense rebre una sanció, els propietaris hauran de demanar un permís amb una antelació mínima de 24 hores, un cost de dos euros i un límit de 10 dies a l’any.
Crítiques diverses
La ZBE ha generat un debat intens en el qual diversos sectors l’han criticada, encara que no ha estat des d’una mateixa perspectiva. El president de la Federación Empresarial Catalana de Autotransporte de Viajeros (FECAV), José María Chavarría, demana “un termini superior de moratòria per al transport amb autobús, per poder donar resposta a l’increment de la demanda que es donarà amb aquesta mesura, per la prohibició de circulació de vehicles privats”. Per la seva banda, l’associació Promoción del Transporte Público (PTP) demana tot el contrari. PTP considera que les mesures no són suficients i un pla de transició cap a un peatge urbà.
Un transport públic al límit
El RACC ha alertat del fet que l’activació de la ZBE pot saturar la xarxa de transport públic. La institució ha mostrat la seva especial preocupació pel que fa a les línies de ferrocarrils, assegurant que cinc línies de Rodalies -concretament R1, R2, R2 Sud, R3 i R4- ja superen la seva màxima capacitat a hora punta del matí. Al seu informe presentat el desembre, el RACC alerta també que les línies de Bus Exprés tenen una mitjana de capacitat del 75% en el mateix horari.
Al·legacions i sancions
L’Ajuntament de Barcelona no ha quedat immòbil davant de les gairebé 2.000 al·legacions al text original i segons explica el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, el govern ha acceptat el 45% de gairebé 2.000 al·legacions al text original. Com a conseqüència, les multes per circular amb un vehicle contaminant seran de 100 euros per a infraccions lleus, 200 les greus i 500 les molt greus. A més, es considerarà reincidència si es detecta un cotxe que circula sense etiqueta amb 90 minuts de diferència.
Moratòria fins a l’abril
Tot i ja ser vigent, l’Ajuntament de Barcelona no farà efectives les multes fins a l’abril, donant marge als conductors per adaptar-se a aquest nou panorama. Això pel que fa als vehicles privats. Els vehicles professionals, és a dir, camions, furgonetes i autocars, tindran un any de moratòria. Un altre col·lectiu que disposarà d’un any d’exempció és el de les famílies vulnerables. Aquelles persones que acreditin uns ingressos econòmics inferiors a 8.000 euros l’any i necessitin el cotxe per treballar, podran beneficiar-se de la moratòria.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios