www.elllobregat.com
El Campus de la UPC es bolca amb el Dia de la dona i la nena a la Ciència
Ampliar

El Campus de la UPC es bolca amb el Dia de la dona i la nena a la Ciència

jueves 05 de marzo de 2020, 23:27h
L’11 de febrer va tenir lloc una taula de debat en la qual enginyers i enginyeres van compartir experiències viscudes durant la seva carrera. Amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora, el 8 de març, la universitat prepara activitats amb perspectiva de gènere

Actualment hi ha més de cent dies mundials o internacionals que commemoren tota mena de causes; n’hi ha de naturalesa simbòlica, popular, i altres més estranys i desconeguts… com el Dia Mundial del Retrete, dedicat al sanejament global. Gran part d’aquests dies s’acorden a l’Assemblea de les Nacions Unides, amb l’objectiu de sensibilitzar a la societat sobre temes polítics, socials, humanitaris o culturals.
Concretament, a la figura de la dona i de la nena se li dediquen diferents dies internacionals, entre els quals hi ha l’11 de febrer, Dia de la Dona i la Nena a la Ciència; el 8 de març, Dia Internacional de la Dona; i el Dia Internacional de les Nenes en les TIC, que se celebra el quart dijous del mes d’abril i que enguany serà el 23 d’abril.

El paper de la dona en ciència i tecnologia sempre ha estat minoritari i, segons indica el III Pla d’Igualtat de la UPC, l’evolució de la proporció de gènere en la comunitat al llarg d’aquests anys no ha presentat grans canvis i el biaix de gènere continua mantenint-se a la Universitat Politècnica de Catalunya –UPC-. Diversos són els factors, socioculturals i estructurals, que influeixen en les carreres acadèmiques i en les vocacions tecnològiques de les noies en el moment de l’elecció dels seus estudis i professions de futur: estereotips associats a la tecnologia i els rols de dones i homes arrelats als entorns de la universitat, l’empresa, la família i l’escola, independentment dels resultats acadèmics de les noies. Aquesta mancança de vocacions tecnològiques entre les dones joves incideix, posteriorment, en la presència de professores i investigadores en les universitats politècniques en general i en concret a la UPC.

Aquest any la UPC va celebrar per primera vegada la Setmana de la Dona UPC posant l’accent en accions orientades a fer visible l’aportació de les dones en la ciència, l’enginyeria i l’arquitectura. Volem apropar els estudis politècnics a les dones joves, per incrementar el nombre de vocacions i facilitar recursos i eines per incorporar la perspectiva de gènere a la docència a la UPC. Al Campus del Baix Llobregat es va organitzar la taula debat ‘Què vols ser de gran? Enginyera!’ moderada per la investigadora del grup de recerca de Gènere i TIC de l’IN3-UOC, Lídia Arroyo. La taula va comptar amb la presència d’enginyeres i enginyers de diferents generacions, així com l’alumnat de les Escoles del Campus, l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC) i l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB). Els i les ponents van explicar experiències i anècdotes que havien marcat algun moment de la seva trajectòria professional i personal envers l’enginyeria.

La feina per la inclusió
La perspectiva generacional va contribuir a donar una visió global de la situació de la dona envers la ciència i la tecnologia posant en comú contextos similars i biaixos que, malauradament s’han normalitzat sense que siguem conscients de la seva existència.

Els responsables d’igualtat de l’EETAC, David Pino, i de l’ESAB, Agnès Hereter van obrir la sessió explicant la seva funció dintre de la universitat, així com alguns dels projectes en matèria d’igualtat de gènere que s’estan portant a terme a la UPC, com la Mentoria de dones professionals enginyeres, les +NoiesTIC o les guies docents amb perspectiva de gènere.

Al llarg del debat es va voler reivindicar la importància de la feina que s’està fent per millorar la inclusió de dones i noies en l’estudi i la pràctica científica i tecnològica. En aquest sentit la Raquel Rubión, que actualment treballa en el món de les aerolínies, reclamava la necessitat de valorar la persona per la seva professionalitat.

L’Elisabet Rodríguez, de 20 anys, estudianta de sistemes aeroespacials, ens va explicar que a la seva promoció el 2017 hi havia 17 noies i 54 nois, i els seus avis no van entendre per què volia estudiar enginyeria i no magisteri.

La doctora i professora de l’EETAC, Silvia Ruiz demanava que s’eliminés la condescendència amb què, de vegades, es pressuposa que es concedeixen facilitats en programes de recerca a grups liderats per dones a fi d’equilibrar en paritat, per sobre de la seva professionalitat.

El Mikel, actual estudiant de telemàtica, el Gerard titulat en Enginyeria Agroambiental i del Paisatge i el doctor i professor de l’ESAB Daniel López Codina han viscut amb les noies i les dones diferents temps i moments de la seva trajectòria sentint que el motor de l’èxit era la motivació i la passió envers el que estaven estudiant i/o treballant. Totes i tots van voler transmetre que la clau està en triar i fer allò que us mogui i us apassioni i no deixar-se emportar pels estereotips. I pel camí anem aprenent.

Els missatges dels i les ponents de la taula van ser emotius, exemples de resiliència i valentia, de superació d’obstacles, i d’actitud oberta davant una professió que es converteix en passió, que contribueix a fer un món millor. Si ara et pregunten: Què vols ser de gran? Potser després d’escoltar aquestes experiències et vindrà al cap... Enginyera!

El públic assistent, configurat majoritàriament per noies i nois de 4t d’ESO de diferents centres educatius d’arreu del territori català, va tenir l’oportunitat de participar, responent una enquesta a través del seu mòbil que recollia preguntes d’opinió i coneixement sobre diferents contribucions de les dones a la ciència i a la tecnologia. La sessió també es va poder seguir en streaming a través del canal UPCTv i participar del debat plantejant preguntes a través de Twitter.

Pròximament, en el marc de la celebració del Dia Internacional de la Dona el 8 de març, al Campus del Baix Llobregat també s’oferiran xerrades i activitats al llarg de la setmana per continuar sensibilitzant i conscienciant en el camí de la igualtat de gènere.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios