www.elllobregat.com
Gavà, Castelldefels i Viladecans sol·liciten unificar les tres policies locals per lluitar contra el coronavirus
Ampliar

Gavà, Castelldefels i Viladecans sol·liciten unificar les tres policies locals per lluitar contra el coronavirus

miércoles 08 de abril de 2020, 13:06h

La mesura permetria als agents policials intervenir de forma indistinta als tres municipis i ho autoritza la Conselleria d'Interior.

Davant la situació de crisi esdevinguda per la pandèmia de Coronavirus, les alcaldesses de Gavà, Raquel Sánchez; de Castelldefels, Maria Miranda; i l'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, han sol·licitat a la Generalitat que autoritzi la signatura d'un conveni de col·laboració interpolicial als tres municipis. L'objectiu de la petició és aconseguir que es puguin posar a l'abast dels tres municipis els recursos materials i personals de les respectives policies locals, un fet que, a la pràctica suposaria la unificació temporal dels tres cossos. D'aquesta manera quedaria garantit el servei a les tres ciutats en situacions de falta general d'efectius propis o si cal una intervenció conjunta.

L'entrada en servei d'aquest tipus d'acords o convenis col·laboratius interpolicials requereix l'autorització prèvia del conseller d'Interior de la Generalitat de Catalunya, per això el 30 de març els tres alcaldes van adreçar una carta al conseller Miquel Buch, que encara no ha tingut resposta.

Garantir la seguretat

A la carta, han sol·licitat al conseller (de manera excepcional i urgent), la concessió directa de la petició per poder posar en marxa la coordinació policial i, d'aquesta manera, poder garantir la seguretat de la ciutadania i dels béns en l'actual situació d'alarma.

En cas de rebre la pertinent autorització, els efectius policials serien requerits i assignats per qualsevol de les policies locals de Gavà, Castelldefels i Viladecans en els casos següents: Quan existeixin situacions puntuals de caràcter excepcional, que requereixin la intervenció reforçada de les diverses policies i quan no es disposi recursos personals suficients per cobrir els serveis mínims del torn de treball.

També s'actuaria de forma coordinada quan (per la realització dels serveis policials) no es tinguin suficients recursos ni efectius per garantir la seva efectivitat, o la seguretat dels agents intervinents, i quan es requereixi per falta de personal especialitzat, el suport d'agents o comandaments amb coneixements o formació concreta en la matèria policial a realitzar.

Només per la pandemia

Aquesta col·laboració no comportaria la creació d'una policia supramunicipal ni una associació d'aquestes. La seva vigència seria temporal i limitada al termini fixat pel Govern de l'Estat amb relació a la declaració de l'estat d'alarma. Les tasques policials es continuarien fent en perfecta coordinació amb els Mossos d'Esquadra, com s'està fent fins ara. No es descarta que es pogués prorrogar si les condicions d'emergència per la pandèmia ho justifiquen.

En tot cas, la coordinació interpolicial es donaria per finalitzada en el moment en què les autoritats municipals, seguint les recomanacions mèdiques i de protecció civil, determinessin amb coneixement fefaent, que les seves policies locals poden continuar prestant serveis bàsics de seguretat pública de forma autònoma.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios