www.elllobregat.com
Un Primer de Maig per la vida, la salut, el treball i la justícia social
Ampliar

Un Primer de Maig per la vida, la salut, el treball i la justícia social

Per Josep M. Romero Velarde, secretari general CCOO Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf.

miércoles 29 de abril de 2020, 18:02h

La crisi del covid19 ens ha tornat a mostrar la fragilitat i vulnerabilitat d’un model social i econòmic profundament injust i desigual. Necessitem d’una Europa social, políticament unida i solidària que desenvolupi eines d’inversió potents i una política fiscal coordinada per emetre deute comú i poder finançar un pla de xoc europeu contra la crisi social i econòmica, que ja sabem serà d’una profunditat enorme.

Al Baix Llobregat més de 92.000 persones estan afectades per expedients de regulació d’ocupació, majoritàriament per força major. La meitat de la població assalariada és fora del mercat de treball i la meitat del treball autònom ha aturat l’activitat. CCOO treballarà decididament per la consecució d’un gran acord de totes les forces polítiques, econòmiques i socials, que tingui com a gran prioritat evitar la destrucció d’ocupació, mantenir teixit productiu i garantir protecció social perquè ningú quedi enrere. Aquesta formula d’esforços compartits, superadora de la confrontació política, sempre s’ha jugat amb èxit al Baix Llobregat en etapes difícils. Toca posar les bases d’un desenvolupament econòmic sostenible i inclusiu posant al centre la cura de les persones, apostant pel benestar i avançant en cohesió social.

Saludem les polítiques implementades en matèria laboral de mecanismes d’ajustaments temporals, flexibilitat acordada, suspensió i reducció jornada (ERTOS), prestacions d’atur amb comptador a zero o subsidis extraordinaris. Van en la bona direcció, perquè es situen en una lògica d’evitar acomiadaments i atenció als problemes reals de les persones, però sabem que seran insuficients. Hem de garantir la supervivència amb dignitat de milers de persones i, per a això exigim la regulació urgent d’un ingrés mínim vital pels sectors més vulnerables de la nostra societat. I alhora, hem d’aconseguir un canvi del nostre model productiu, per adaptar-lo al canvi tecnològic, apostant per polítiques industrials que s’assenti en treball digne amb drets i en la sostenibilitat.

Aquesta crisi ens ensenya que el treball continua sent la principal força de valor de la nostra societat i hem constatat que encara queda camí perquè els treballs imprescindibles per a la subsistència, la seguretat i la salut publica, majoritàriament protagonitzats per dones, siguin visibilitzats, valorats socialment i millorin les seves condicions de treball i salarials.

Volem solidaritzar-nos amb les persones malaltes i amb les famílies d’aquelles que desgraciadament han mort. Alhora mostrem l’orgull per a totes les persones treballadores que malgrat el risc de contagi i els deficients mitjans de protecció, treballen sense descans en primera línia d’aquesta lluita.

La nostra lluita es la construcció d’una societat organitzada i mobilitzada per garantir democràcia, llibertats i drets, sent conscients que l’espai que deixa buida la política ho acaba ocupant el totalitarisme. Continuarem exigint més i millors serveis públics que son els que donen respostes més eficients i universals davant situacions difícils, recuperarem l’espai comunitari i aprenguem que el futur passa per més educació, coneixement sòlid, recerca i ciència.

Cridem a favor de la vida, la salut, el treball i el benestar. Visca el primer de maig, visca la classe treballadora.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios