www.elllobregat.com
Josep M. Romero: 'La tragèdia de la Covid-19 a les residències té responsables i exigirem responsabilitats'
Ampliar

Josep M. Romero: "La tragèdia de la Covid-19 a les residències té responsables i exigirem responsabilitats"

jueves 30 de abril de 2020, 18:28h

El secretari comarcal de CCOO del Baix Llobregat reivindica que la sortida de la crisi sanitària i econòmica del coronavirus haurà de ser compartida i que caldrà repensar l'actual model d'assistència geriàtrica

Josep M. Romero Velarde és el secretari general de CCOO al Baix Llobregat i coincidint amb el primer de maig, una data emblemàtica i simbòlica pels treballadors i els sindicats, respon a les preguntes del Llobregat sobre la crisi sanitària del coronavirus i com influirà a partir d'ara en l'economia, l'ocupació i els drets socials a la comarca i de L'Hospitalet.

Quin pla teniu com a sindicat per anar recuperant la normalitat al més aviat possible?

Tenim previst començar progressivament a obrir els quatre locals sindicals, actualment únicament resta obert Cornellà, incorporant progressivament al personal tècnic i administratiu de la casa. Continuarem reforçant l'organització a través d'allò més valuós que sabem fer: el contacte i la proximitat amb els nostres representants a l'empresa.

Sense contacte físic i sense aquesta proximitat tot és més difícil...

Sí, però tot i això no ens aturem. Tot i que des de casa, hem celebrat el dia internacional de la salut laboral) i celebrarem el Primer de maig, enguany de forma diferent. Però són dates molt simbòliques per nosaltres i no podem de deixar d'aprofitar-les per reivindicar que la sortida de la crisi de la Covid-19 ha de ser compartida i que no podem deixar a ningú enrere. D'altra banda, seguirem posant èmfasi en aportar la nostra mirada i dotar de propostes viables el necessari diàleg social que ja s'ha començat a activar en l'àmbit local i comarcal.

Com les grans víctimes de la Covid-19 són els nostres ciutadans més grans, quina proposta pensa desenvolupar en el seu àmbit per reforçar el seu benestar davant possibles rebrots?

La tragèdia de les residències de gent gran és un tema que hem denunciat reiteradament a la premsa, a les xarxes socials, a Inspecció de Treball, als governs i a les patronals. És una tragèdia que té responsables i haurem d'exigir responsabilitats. Encara avui falten equips de protecció individual (EPI), mascaretes i guants. És urgent i d'extrema necessitat que es facin les proves-test a tota la gent gran com a col·lectiu vulnerable i també a les persones treballadores que les cuiden. S'ha d'aïllar les persones contagiades, sectoritzar espais i rentar i desinfectar els uniformes de feina.

I de cara al futur, quina ha de ser la política de residències?

Quan passi aquesta crisi també tocarà repensar el model residencial de la gent gran. La nostra aposta és transitar cap a un model diferent de sector, on es prioritzi la gestió pública sense ànim de lucre. Reclamem recursos, instal·lacions adequades, condicions laborals justes i mesures de prevenció per les seves professionals. I per últim, creiem que com a societat ens pertoca exigir a les autoritats que preservin la dignitat de les persones grans en els últims moments de la vida. La societat té un deute molt important envers una generació que ha estat un exemple de vida i de moment haurem de reconèixer que en cap cas hem estat a l'altura.

Com ha funcionat la xarxa de solidaritat en el seu àmbit? Pot explicar alguns exemples?

Fidels a la nostra tradició estem al peu del canó. Ara més que mai hem de reforçar les relacions de confiança, compromís i ajuda mútua fent possible la idea d'un sindicat proper, de persones que ajuda a persones. Hem fet un esforç extraordinari en fer una acció proactiva i hem trucat a quasi 5.000 persones afiliades del Baix Llobregat que treballen a empreses sense representació sindical per conèixer les necessitats i inquietuds, informar-los del que estem fent i posar-nos a la seva disposició. D'altra banda, hem activat dispositius telemàtics i telefònics, amb atenció continuada de dilluns a diumenge, per poder atendre i assessorar un gran nombre de consultes individuals i seguiment d'expedients col·lectius que han arribat i continuaran fent-ho les setmanes vinents.

Amb bona acollida?

Sí. Hem aconseguit implicar a molts sindicalistes per respondre dubtes, inquietuds, neguits, insuflar ànims i assessorar milers de consultes de persones treballadores, de seccions sindicals, d'empreses i sectors que necessiten certeses. El resultat es força positiu, gratificant i ens reconforta amb la utilitat i vigència de la nostra funció social.

La solidaritat ha estat general...

També cal destacar l'organització del sindicat a moltes empreses de la comarca que han impulsat accions solidàries per l'elaboració de material sanitari, respiradors mecànics, recollides solidàries i tot plegat, s'ha contribuït a crear un clima d'opinió favorable al reforçament de valors solidaris, de sentiments comunitaris i de reforçament dels nostres serveis públics.

Quines prioritats haurien de tenir els ajuntaments amb superàvit per augmentar la inversió pública?

Pensem que la prioritat de les administracions ha de ser la inversió pública com a potenciador i accelerador econòmic. Això ens hauria de permetre preservar l'ocupació,que ja sabem quedarà malmesa, fer polítiques actives a través de línies de suport perquè no quedi danyat el nostre teixit productiu actual i de forma irremeiable i facilitar liquidessa a les empreses per evitar una llarga recessió. D'altra banda, som partidaris de reforçar la protecció social, perquè si ja teníem un mercat de treball molt marcat per la precarietat i salaris baixos amb moltes desigualtats, amb la crisi del coronavirus les desigualtats s'han accentuat. Tenim a la comarca moltes famílies, especialment amb infants vulnerables, que requeriran suport especial per poder sortir-se i també perquè tots puguem sortir-nos col·lectivament d'aquesta crisi que no té precedents.

Ha patit vostè la malaltia o alguna persona propera?

No he viscut de prop la malaltia en persones de la família, però si entre persones vinculades al sindicat i a escala social. És una experiència dura que inevitablement sents a prop i et pots fer una idea fidedigna de la seva agressivitat i letalitat.

Com s'ha organitzat vostè per mantenir les seves responsabilitats durant l'estat d'alarma?

En la meva responsabilitat sindical he volgut estar físicament al local del sindicat a Cornellà -quan ha estat possible - per poder atendre persones, fent gestions, organitzant reunions virtuals, mantenint contacte amb la gent treballadora, amb els mitjans de comunicació, posant veu a la nostra realitat sociolaboral i també he pogut contrastar diagnòstics i sortides amb bona part de les institucions i dels actors sindicals, polítics, socials, i empresarials de la comarca.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios