www.elllobregat.com
Denúncia per un greu abocament d'aigües fecals a Castelldefels durant el confinament

Denúncia per un greu abocament d'aigües fecals a Castelldefels durant el confinament

lunes 04 de mayo de 2020, 15:07h

La plataforma Salvem l'Olla del Rei sosté que el vessament posa en perill la salut pública i la fauna i la flora de l'indret afectat

La plataforma denuncia l'opacitat i la manca de transparència per part de les administracions perquè no han informat la ciutadania i exigeix a l'Ajuntament de Castelldefels que defensi la salut pública i elevi una denúncia per delicte ecològic a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i a l'Entitat Metropolitana del Medi Ambient.

Salvem l'Olla del Rei lamenta que l'ajuntament hagi trigat dues setmanes per informar que s'havia produït un trencament de la canonada que transporta les aigües residuals de la planta de bombejament de Castelldefels (ubicada a la zona de la UPC) cap a les plantes de tractament de Gavà-Viladecans Es tracta del tercer trencament de la canonada després dels episodis de l'estiu de 2019, que va provocar el tancament de la platja uns dies, i de l'episodi de gener de 2020 quan l'Estació Elevadora d'Aigües Residuals (EAR) de Castelldefels va estar abocant aigües residuals durant tres dies al canal.

La Corredora Mestre, canal que recull les aigües pluvials de Castelldefels, només hauria de traslladar les aigües pluvials al mar a l'alçada de la plaça de les Palmeres. El fet que es produeixin aquests vessaments d'aigües fecals, fa que aigües sense depurar recorrin part del municipi a l'aire lliure per acabar en la platja a la zona de bany, amb el perill per la salut que això comporta.

Vessament continuat

Testimonis dels pagesos propers a l'Estació Elevadora d'Aigües Residuals de Castelldefels han informat la plataforma que ,en les passades setmanes, es va produir un vessament continuat d'aigües fecals a la corredora durant dies i que desenes de camions cisterna van estar recollint una part del vessament, mentre es reparava la canonada. Tanmateix, una part del vessament no va poder ser recollida.

Les conseqüències són visibles dues setmanes després: els residus orgànics procedents del clavegueram segueixen flotant des de la Rambla Marisol fins a la plaça de les Palmeres, la pudor del voltant de la corredora és insuportable. No va estar fins que els residents de Castelldefels han començat amb l'inici de la desescalada del confinament que han pogut observar el mal estat de les aigües.

Especies protegides

La Plataforma Salvem l'Olla del Rei exigeix a l'Ajuntament de Castelldefels que defensi la salut dels residents i denunciï a l'Agència Catalana de l'Aigua i a l'Entitat Metropolitana del Medi Ambient per delicte ambiental i pel mal funcionament reiterat del sistema de recollida d'aigües grises. També demana a l'ACA i a l'Entitat Metropolitana del Medi Ambient que prioritzi les inversions necessàries perquè no es tornin a produir abocaments d'aigües fecals que posen en perill la salut pública de la ciutadania, la qualitat de les aigües i la vida de la flora i la fauna de l'estany de l'Olla del Rei. Estany que està inclòs a l'inventari de zones humides de Catalunya i és l'hàbitat de nombroses espècies protegides com el Martinet Menut (Ixobrychus minutus), l'espartina (Spartina anglicà) i l'Eriçó Clar (Atelerix algirus), entre d'altres.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
1 comentarios