www.elllobregat.com
Adrià Camino: “Mantenim contacte permanent amb tots els veïns de més de 65 anys i fem seguiment des del principi de l’epidèmia.”

Adrià Camino: “Mantenim contacte permanent amb tots els veïns de més de 65 anys i fem seguiment des del principi de l’epidèmia.”

Especial entrevistas realizadas con motivo de la crisis sanitaria y económica del Coronavirus

martes 05 de mayo de 2020, 16:40h

L’alcalde de Castellví de Rosanes explica que la manca d’informació exacta sobre la situació econòmica del coronavirus pot fer perdre la capacitat d’avançar-se als esdeveniments i a la vegada prendre mesures poc efectives contra la Covid-19.

Quin pla té Castellví de Rosanes per anar recuperant la normalitat al més aviat possible?

L’emergència sanitària que estem patint està comportant conseqüències socioeconòmiques que afectaran a tot el país. El món local, com administració pública més propera a la ciutadania, ha de fer front a aquestes conseqüències i ho ha de fer d’una manera ràpida, proactiva i eficaç. La falta d’informació actual ens està comporta dos problemes.

I quins són aquests problemes?

Si ens esperarem a tenir dades sobre la situació socioeconòmica dels nostres municipis, perdrem la capacitat d’avançar-nos als esdeveniments. Si som previsors i actuem ara, la falta d’informació ens pot portar a prendre mesures poc efectives contra la Covid-19. Des d’aquesta perspectiva, no podem internar solucionar un problema del qual no tenim una imatge molt clara. Ja que encara és d’hora per poder tenir dades, haurem de treballar amb un pronòstic. Encara que aquest mai s’ajustarà 100% a la realitat sí que ens pot ajudar a començar definir el problema, així com a marcar les possibles línies d’actuació.

En el cas concret de l’Ajuntament de Castellví, quina inversió o partida pressupostària extraordinària preveu disposar per recolzar la recuperació i pal·liar així la greu crisi econòmica i social que ha ocasionat la pandèmia del coronavirus?

Ningú va preveure aquesta emergència sanitària, actualment tampoc tenim actualment una imatge clara de les conseqüències socioeconòmiques derivades d’aquesta crisi. El nostre pressupost municipal, com el del conjunt del país, no contemplava aquesta situació. Ara toca fer una reconfiguració del nostre pressupost. Com a primera mesura incrementarem la partida d’inversió social per poder fer front a les necessitats sobrevingudes de la nostra ciutadania.

Com les víctimes de la Covid-19 són els nostres ciutadans més grans, que proposta o política va a desenvolupar en el seu àmbit per reforçar el seu benestar davant possibles rebrots?

Des de l’Ajuntament de Castellví hem estat en contacte permanent amb la residència de gent gran del municipi i els hem ofert tot el suport que està a les nostres mans en allò que podien necessitar, com la provisió de material de protecció i comunicar les seves necessitats a les administracions competents.

Quina ha de ser la política de residències?

Com a Ajuntament no tenim competències en aquest àmbit. I pel que fa al conjunt de les persones grans, no tenim cap pla específic, però sí que portem un control de com estan i ens mantenim en contacte permanent amb tots els veïns i veïnes de més de 65 anys del nostre municipi, dels qual anem fent seguiment constant des del principi de l’epidèmia.

Com ha funcionat la xarxa de solidaritat en el seu àmbit?

A tot el país han sorgit d’iniciatives de voluntariat, petites mostres de solidaritat i suport mutu. Castellví de Rosanes no ha estat cap excepció. En els primers dies del confinament se’n va gestar ràpidament una de persones voluntàries d’iniciativa veïnal.

Pot explicar alguns exemples?

Com a Ajuntament vàrem contactar amb Creu Roja per tal de poder canalitzar tot aquest voluntariat; d’aquesta manera, als voluntaris no només se’ls ofereix la possibilitat de fer un curs de prevenció de la COVID-19, sinó que també estan assegurats per aquesta institució. Per una altra banda, hi ha un grup de voluntaris que està cosint mascaretes i bates de protecció per l’hospital comarcal. Actualment també estan treballant en la confecció de mascaretes per poder repartir als nostres veïns. Finalment, s’ha format un grup de voluntaris que estan fent una recollida de dispositius digitals i han creat una xarxa de finançament col·lectiu per poder donar accés a internet als nens i nenes amb dificultats.

En el cas de tenir superàvit, com es planteja destinar-lo un cop flexibilitzin els criteris d’estabilitat pressupostària i la regla de despesa per a augmentar la inversió pública?

La nostra principal preocupació és l’emergència sanitària actual, tot i que no podem oblidar les conseqüències socioeconòmiques derivades d’aquesta emergència sanitària. Com he esmentat anteriorment tenim una gran dificultat per identificar i descriure el problema. Encara és massa d’hora per poder valorar aquestes conseqüències. La informació i la definició del problema ens ajudarà a ser més precisos en les nostres polítiques públiques socials, i per tant, ser més eficients en la nostra inversió pública. Tot i això, no ens podem quedar paralitzats per aquesta falta d’informació. És per aquest motiu que hem començat a treballar en un paquet d’ajudes que es divideixen en trens grans blocs: famílies, autònoms i empreses.

Com s’ha organitzat vostè per mantenir les seves responsabilitats durant l’estat d’alarma?

La situació que estem vivint actualment ha comportat un canvi de paradigma. Totes les administracions públiques ens hem hagut d’adaptar a les noves circumstàncies buscant noves eines de treball telemàtic. Sorprenentment, aquesta adaptació de noves eines i maneres de fer han esdevingut més eficients del que tots podíem esperar.

I l’experiència, ha estat positiva?

La meva apreciació i experiència personal és que ara estem més connectats que mai, som més àgils a l’hora de prendre decisions consensuades i fem una millor gestió del temps.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios