www.elllobregat.com
Carles Ruiz: “Hem de recuperar les estratègies que vàrem desenvolupar davant de la crisi econòmica del 2008”
Ampliar

Carles Ruiz: “Hem de recuperar les estratègies que vàrem desenvolupar davant de la crisi econòmica del 2008”

Especial entrevistas realizadas con motivo de la crisis sanitaria y económica del Coronavirus

miércoles 06 de mayo de 2020, 17:02h

L’alcalde de Viladecans destaca dues prioritats de cara a fer front a la greu situació generada pel coronavirus: treballar amb les empreses per a la recuperació econòmica i els llocs de treball, i ajudar aquells que s'hagin vist més perjudicats

Quin pla teniu perquè Viladecans vagui recuperant la normalitat el més aviat possible?

Durant els dies de confinament la maquinària municipal ha seguit funcionant gràcies al teletreball i a l'esforç presencial de treballadors socials, policies, voluntaris de Protecció Civil, personal de neteja i manteniment... No podem dir que s'hagi mantingut tota la normalitat, però sí que aquestes setmanes estan sent de gran productivitat per part de tot el personal municipal, que està demostrant la seva gran vocació de servei.

Això vol dir que la normalitat trigarà a recuperar-se?

La normalitat de la gestió municipal trigarà a recuperar-se perquè segurament haurem de replantejar els plans de gestió previstos i reconfigurar partides pressupostàries. Moltes de les activitats que desenvolupa un ajuntament comporten la participació de reunions d'un gran nombre de persones i això no serà possible. Els actes previstos per a Sant Jordi o la Fira de Sant Isidre no podran realitzar-se. I ja veurem com serà la Festa Major, les activitats del programa Parcs Plens de Plans o la programació d'actes culturals o educatius en els mesos vinents, per posar uns exemples.

Com s’encara aquest futur?

En els plans de futur immediat de l'Ajuntament ens marcarem dues prioritats: treballar amb les empreses per a la recuperació econòmica i els llocs de treball, i ajudar les persones que s'hagin vist més perjudicades per aquesta crisi. En el fons, serà com recuperar les estratègies que vàrem desenvolupar davant de la crisi econòmica del 2008.

Quina inversió o partida pressupostària extraordinària preveu disposar per donar suport a la recuperació i pal·liar així la greu crisi econòmica i social que ha ocasionat la pandèmia del coronavirus?

Haurem d'afrontar la situació entre totes les administracions, i els ajuntaments som els que estem més a prop de les persones. Estem treballant en la redistribució de moltes partides pressupostàries per augmentar els ajuts a les famílies que pitjor ho passaran i a les empreses, per recuperar el terreny perdut. De fet, l'Ajuntament ja està destinant molts recursos per afrontar la situació extraordinària que estem vivint. S'ha incrementat notablement l'esforç en recursos humans i materials per cobrir serveis socials, donar suport a la comunitat sanitària i educativa, i intensificar tasques policials i de neteja i desinfecció de l'espai públic.

Com les víctimes de la COVID-19 són els nostres ciutadans més grans, quina proposta o política desenvolupareu en el vostre àmbit per reforçar el seu benestar davant possibles rebrots? Quina ha de ser la política de residències?

De moment, sembla una bona notícia que la competència de les residències hagi estat traspassada al Departament de Salut, en una decisió que demostra que la gestió de la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies era millorable. En un futur, la Generalitat haurà d’abandonar les retallades i dedicar més esforços a les residències de la gent gran i centres socials i sanitaris. El benestar d'una societat també es mesura per com tracta a les seves persones grans.

Com ha funcionat la xarxa de solidaritat a Viladecans?

És en aquests moments quan més es nota que vivim entre bona gent. Si ja normalment hi ha xarxes veïnals invisibles que donen suport als més vulnerables, en aquests moments aquests mecanismes humanitaris es deixen veure de manera extraordinària. A Viladecans hem rebut ofertes de voluntariat de tota mena, de persones que s’ofereixen per a tasques de desinfecció, per cuidar malalts, per acompanyar o fer la compra a la gent gran…

Podeu explicar alguns exemples?

Cal destacar que els voluntaris de Protecció Civil estan fent una feina magnífica en aquests dies, que hem comptat amb joves makers que ens han ajudat a fer pantalles sanitàries de seguretat, que hi ha persones fent mascaretes a casa seva… Tot solidari, sense ànim de lucre. Estic molt orgullós de ser l’alcalde d’una ciutat on es viu com en un poble.

En el cas de tenir superàvit, en què us plantegeu destinar-lo un cop flexibilitzin els criteris d'estabilitat pressupostària i la regla de despesa per augmentar la inversió pública?

Viladecans tractarà de mantenir les inversions programades, que pretenen augmentar el benestar de les persones i, per altra part, estimular l’activitat econòmica. Generalment, els ajuntaments hem estat les administracions més prudents i durant la crisi vàrem treballar per ajudar altres administracions en competències que no ens eren pròpies. Tornarem a posar-nos a disposició dels governs superiors per treballar tots plegats en favor de la ciutadania.

Com us heu organitzat per mantenir les vostres responsabilitats durant l’estat d’alarma?

Treballo des de casa, complint amb les instruccions de confinament de l’Estat d’Alarma. Les videoconferències i la signatura digital són eines molt importants que estan ajudant a fer la feina d’una manera molt correcta. El sistema informàtic municipal permet mantenir l’activitat municipal, amb totes les garanties jurídiques i legals. Permet, inclús, la realització de juntes, comissions i el Ple Municipal.

Heu patit la malaltia o, potser, alguna persona propera?

No he patit la malaltia, ni jo ni ningú de la família, però sí que conec gent que ha estat infectada i que ho ha passat malament. Com alcalde, pateixo per cada ciutadà o ciutadana a qui ha perjudicat aquesta crisi, tant per als qui han emmalaltit com els qui tenen problemes laborals i econòmics. El pitjor són les víctimes mortals. Estem tots molt afectats per la pèrdua d'aquests veïns i veïnes, en la seva major part persones molt grans, i també pel trist comiat que les famílies s'han vist obligades a fer-los, amb enterraments amb molt poques persones presents. Les banderes de la ciutat són a mig pal en senyal de dol per ells.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios