www.elllobregat.com
Maria Miranda: “Es farà un homenatge en memòria de tots els veïns morts pel coronavirus perquè mereixen un comiat digne”
Ampliar

Maria Miranda: “Es farà un homenatge en memòria de tots els veïns morts pel coronavirus perquè mereixen un comiat digne”

Especial entrevistas realizadas con motivo de la crisis sanitaria y económica del Coronavirus

domingo 10 de mayo de 2020, 22:32h

L’alcaldessa de Castelldefels subratlla que a la desescalada cal respectar les mesures de prevenció, perquè es la millor manera per recuperar una certa normalitat, i que la ciutat ha d’estar preparada per fer front a una crisi econòmica i social

Quin és el pla que té per anar recuperant la normalitat de Castelldefels el més aviat possible en el seu àmbit de gestió?

A Castelldefels seguim amb atenció les fases de desescalada i continuarem respectant les mesures de prevenció, perquè som conscients que és la millor manera d’avançar per recuperar una certa normalitat el més aviat possible.

Malgrat la situació...

Ens trobem en una situació excepcional d’emergència sanitària, i la ciutadania està respectant les mesures des del primer moment. Pimes, autònoms, establiments, el Gremi d’Hostaleria i de Comerç, veïns i veïnes a títol individual. Tothom està fent un gran esforç perquè entre tots i totes aconseguim frenar el virus.

És, per tant, un esforç de tots?

L’Ajuntament continua tancat des que es va decretar l’estat d’alarma, però gràcies al compromís i vocació de servei públic dels treballadors i treballadores municipals, i l’esforç per adaptar-se al teletreball, podem garantir serveis bàsics a la ciutadania. Gràcies a la feina de totes les àrees. Molt especialment a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania, Serveis Socials, Comunicació, Salut, Promoció Econòmica, que estan atenent peticions relacionades amb l’emergència.

Gràcies també a la tasca del personal de SAC i Jarfels, que amb tasques de manteniment, neteja i desinfecció, asseguren la salubritat del municipi. Així com la Policia Local i Protecció Civil, que estan fent una gran feina per garantir el compliment de les mesures de prevenció i trasllat de material sanitari als col·lectius més necessitats.

Quina inversió o partida pressupostària extraordinària preveu disposar per recolzar la recuperació i pal·liar així la greu crisi econòmica i social que ha ocasionat la pandèmia de coronavirus?

Hem creat una nova oficina virtual de suport a comerços, autònoms i pimes, que funciona com a canal per informar, assessorar, acompanyar i tramitar determinades actuacions d’aquests sectors econòmics. D’altra banda, es destinaran 500.000€ a ajudes d’aquests col·lectius, en suport a les dificultats econòmiques que estan patint durant l’Estat d’Alarma.

De la mateixa manera, des de l’Oficina local de l’habitatge, s’ofereix tot tipus d’informació, assessorament i acompanyament en els tràmits per a ajudes i serveis en matèria d’habitatge.

També s’han posat més mesures econòmiques...

De la mateixa manera, ja hem posat en marxa una sèrie de mesures econòmiques per donar resposta a la situació actual. En primer lloc, des de l’Ajuntament hem suspès temporalment el cobrament de serveis municipals, i hem agilitzat el pagament a proveïdors d’una soma global que se situa sobre els tres milions d’euros. La intenció d’aquesta agilització dels pagaments és contribuir a donar liquiditat a empreses i autònoms.

També hem modificat el calendari fiscal, ajornant el pagaments dels principals impostos i taxes, entre ells l’IBI i l’impost de circulació. El mateix succeeix amb la Taxa d’Ocupació de Via Pública de quioscos, marquesines, rètols indicatius d’hotels, i mercat setmanal. Hem establert una moratòria pel cobrament de les quotes de lloguer de locals comercials, oficines i places d’aparcament propietat de l’Ajuntament, de manera que els arrendataris puguin sol·licitar l’ajornament de les quotes fins a tres mesos.

Què s’està detectant des de l’ajuntament a aquesta nova crisi econòmica?

Des de l'ajuntament treballem per donar resposta a les necessitats del present, però també del futur del municipi. Som conscients que, a nivell global, una vegada superada la crisi sanitària, arribarà una crisi econòmica i social. I, a Castelldefels, hem d'estar preparats. Ara mateix, hi ha una dada significativa: El 34% de persones que han contactat amb Serveis Socials des que va començar l’Estat d’Alarma, són nous usuaris/usuàries. Un nou perfil de persones, que de forma recent han perdut la feina, i que es troben amb dificultats per adquirir aliments, assumir el preu del lloguer, etc. L’Ajuntament ha d’estar al costat de les persones que més ho necessiten. Aquesta ha estat sempre la nostra prioritat com a Equip de Govern, i ho continuarà sent en endavant.

Hi ha unitat política per lluitar contra les conseqüències econòmiques de la Covid-19?

A l’Ajuntament de Castelldefels, i en Ple extraordinari, el conjunt de forces polítiques amb representació al Consistori vam aprovar per unanimitat una declaració institucional que ens compromet a treballar de forma conjunta, Govern i Oposició, per reajustar els pressupostos municipals, concretar un pla econòmic i social per afrontar les necessitats individuals i col·lectives, i reactivar l’economia del municipi.

Com les víctimes de l'Covid-19 són els nostres ciutadans més grans, que proposta o política s’està desenvolupant per reforçar el seu benestar davant possibles rebrots?

Des de l’Ajuntament fem un seguiment telefònic per comprovar l’estat de les persones més grans de 60 anys. Des que es va decretar l’estat d’alarma, fem seguiment telefònic constant de 5.957 persones que pertanyen a aquest col·lectiu, un dels més vulnerables durant la pandèmia. També s’ha implementat un servei municipal gratuït de menjars a domicili per a persones més grans de 65 anys que es troben soles. S’ofereix servei de tele-assistència a persones d’edat avançada i majoritàriament amb malalties cròniques.

És un seguiment des de tot l’ajuntament?

S’està seguint diàriament, via telefònica, el benestar físic i emocional d’aquest col·lectiu des de diferents àrees municipals. Si detectem qualsevol necessitat, es deriva als Serveis municipals, que ja fan el seguiment de 503 persones grans. D’aquestes, 115 recorrien per primera vegada a Serveis Socials, i 388 ja formaven part de la base de dades. Des de l’àrea municipal d’Esports, també es fa el seguiment a 979 persones, usuàries del CEM Can Roca, que tenen entre 60 i 90 anys. Des de l’àrea de Participació Ciutadana, es fa seguiment de 3.925 persones. Finalment, el Centre Cívic Frederic Mompou manté el contacte telefònic amb les 550 persones que participen al programa Salut i Diversió.

En tot moment es fa difusió de les mesures i consells de prevenció que s’han de seguir, especialment de cara al col·lectiu de la gent gran. De la mateixa manera, des de l’Ajuntament fem seguiment del dia a dia de les residències, es fa arribar tot el material de prevenció possible a través de Policia Local i Protecció Civil, es fan actuacions de desinfecció de l’entorn de les residències geriàtriques, a través del personal de manteniment de l’ajuntament.

Quina ha de ser la política de residències?

Les residències de Castelldefels han de ser espais de qualitat i amb les millors condicions, i des del Consistori farem tot el possible perquè així sigui. Ara i sempre.

Com ha funcionat la xarxa de solidaritat a Castelldefels?

Només puc donar les gràcies a la ciutadania de Castelldefels pel gran esforç que estan fent durant el confinament. En un moment tan delicat, els veïns i veïnes del municipi han demostrat que Castelldefels és el centre de la solidaritat, el civisme, i el respecte per la convivència. Estan protagonitzant una llarga llista d’accions solidàries, i compleixen estrictament amb les mesures de prevenció sanitàries. Aquest és el camí per tractar de recuperar una certa normalitat el més aviat possible.

Pot explicar alguns exemples?

A Castelldefels comptem amb més de 300 voluntaris i voluntàries, que s’han posat a disposició de l’Ajuntament de Castelldefels Des del consistori, una vintena de funcionaris telefonen diàriament a les persones grans majors de 65 anys. Comptem amb un servei de WhatsApp que arriba a més de 600 persones de la gent gran. També hem d’agrair la feina que estan realitzant institucions com Creu Roja, que cada dia donen cobertura a famílies, persones que viuen soles, col·lectius de risc. De la mateixa manera, des de Protecció Civil i Policia Local, fan una gran tasca fent arribar material sanitari als col·lectius que més ho necessiten.

En el cas de tenir superàvit, com es planteja destinar-lo un cop es flexibilitzin els criteris d'estabilitat pressupostària i la regla de despesa per a augmentar la inversió pública?

Des de l’equip de govern que tinc el gran honor de liderar, la nostra prioritat sempre ha estat la mateixa: les persones han de ser les protagonistes del municipi. Ara, més que mai, aquesta ha de continuar sent la nostra prioritat. Com deia, primer hem de treballar en el reajustament dels pressupostos municipals, i concretar un pla econòmic i social.

Estem convençuts que és el moment de sumar esforços, des del diàleg, per impulsar la reconstrucció social i econòmica de Castelldefels. Un pas endavant que només serà possible amb la col·laboració de tothom: Forces polítiques, agents socials i econòmics, públics i privats, moviments veïnals, representants del món de la cultura. Tothom. Per aquest motiu, crearem una Taula de Ciutat que representi les diferents sensibilitats del municipi, i amb l’empenta necessària per garantir una reactivació econòmica, social i solidària sense deixar ningú enrere.

Com s’ha organitzat vostè per mantenir les seves responsabilitats durant l’estat d’alarma?

Tots ens hem reinventat per adaptar-nos a l’excepcionalitat de l’emergència sanitària. En el meu cas, com a Alcaldessa, el canvi d’hàbits en l’agenda ha estat molt important. Evidentment, tots els actes de ciutat han estat suspesos, ara per ara, fins el mes de juny (inclòs). Ens hem adaptat al teletreball, i el meu dia a dia consisteix en gestionar tot tipus de situacions, des de casa, davant de l’ordinador, i a través de trucades.

Ha patit vostè la malaltia o alguna persona propera?

Malauradament, tots coneixem a persones del nostre entorn que han patit o pateixen la malaltia. Faig arribar el meu desig de recuperació per a totes les persones que, en aquests moments, o més endavant, pateixen la malaltia des de casa o es troben hospitalitzades.

Són moltes les famílies que han perdut éssers estimats a causa del virus. Una situació ja dolorosa de per si, que encara ho és més davant la impossibilitat d’acomiadar els nostres éssers estimats com mereixen.

A Castelldefels, una vegada superada l’emergència sanitària es realitzarà un homenatge en memòria dels veïns i veïnes que, malauradament, han perdut la vida, i mereixen un comiat digne. Un homenatge també en forma de reconeixement a la quantitat de persones que, tot i patir dificultats econòmiques en molts casos, dediquen esforç i recursos al servei de les persones que més ho necessiten. Una expressió històrica de solidaritat que ens enforteix davant les incerteses del context que ens envolta.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios