www.elllobregat.com
Lluïsa Moret: “La nova realitat ens obligarà a repensar la vida a les ciutats i les prioritats dels governs municipals”
Ampliar

Lluïsa Moret: “La nova realitat ens obligarà a repensar la vida a les ciutats i les prioritats dels governs municipals”

Especial entrevistas realizadas con motivo de la crisis sanitaria y económica del Coronavirus

martes 12 de mayo de 2020, 14:07h

L’alcaldessa de Sant Boi destaca que l’ajuntament està actuat per garantir la distància social als carrers tallant carrers al trànsit i donant prioritat al vianants

Quin és el pla que té per anar recuperant la normalitat al més aviat possible en el seu àmbit de gestió?

Més que recuperar la normalitat som conscients que estem entrant en una nova normalitat. Una nova realitat que ens obligarà a repensar la vida a les ciutats i les prioritats dels governs municipals. Dit això, a Sant Boi estem preparant la ciutat per a una recuperació progressiva de l’ús de l’espai públic.

Quines actuacions s’estan fent?

Hem recuperat el 100% de la plantilla municipal de neteja perquè la ciutat estigui en condicions i estem actuant per facilitar la distància social al carrer, tallant al trànsit alguns carrers amb molta activitat comercial, reconvertint en zones 20 una gran part dels carrers de la ciutat per donar prioritat al vianant i per tant més espai per a garantir aquesta distància social, i passant les voreres a un sol sentit per evitar encreuaments.

Quines conseqüències creu que tindrà tot plegat?

Això comportarà un canvi important en els hàbits i en la mobilitat de les persones, i caldrà molta pedagogia. Però és necessari si ens en volem sortir. I, per sobre de tot, els nostres esforços se centraran a acompanyar la ciutadania per mirar de minimitzar els efectes socials i econòmics d’aquesta emergència sanitària, que sens dubte seran molt profunds. Ajudarem tant com ens sigui possible les famílies, les persones, les petites empreses i els comerços de Sant Boi que han vist paralitzada la seva activitat a causa de la pandèmia. I ho farem des del màxim consens i l’esperit constructiu de ciutat que vam poder constatar en el Ple municipal extraordinari que vam celebrar el passat 17 d’abril, on totes les forces polítiques vam aprovar una declaració institucional conjunta que expressava una responsabilitat i un compromís compartits més enllà de les nostres sigles. La nostra prioritat comuna, com va quedar clar en aquella sessió, és Sant Boi. I la ciutat se’n sortirà, no en tinc cap dubte.

Quina inversió o partida pressupostària extraordinària preveu disposar per recolzar la recuperació i pal·liar així la greu crisi econòmica i social que ha ocasionat la pandèmia del coronavirus?

Ja hem posat en marxa un pla de xoc per donar suport a les persones més afectades per aquesta crisi. La primera mesura d’aquest pla de xoc ha estat crear un fons de contingència al qual destinarem inicialment un milió d’euros. Amb aquest fons oferirem un ajut extraordinari directe de 450 euros a treballadors i treballadores que s’han vist afectades per un ERTO o han perdut la feina, a persones autònomes o petits comerciants que no tinguin ingressos a causa de la paralització de l’activitat econòmica.

Com penseu gestionar aquest pla de xoc?

Hem creat una oficina d’atenció centralitzada per gestionar aquestes ajudes i per donar suport també a la tramitació de les prestacions previstes per les institucions europees, estatals i autonòmiques, perquè volem que Sant Boi aprofiti al màxim els diners públics disponibles per pal·liar les conseqüències de la crisi sanitària. I estem treballant en noves mesures com el Programa Futur, que ajudarà a aquells comerços i les microempreses que inverteixin en la seva transformació i digitalització o en projectes de transició ecològica. I moltes mesures més que en els propers dies podrem anunciar.

Com les víctimes de la Covid-19 són els nostres ciutadans més grans, que proposta o política va a desenvolupar en el seu àmbit per reforçar el seu benestar davant possibles rebrots?

Tot i que la gestió de les residències no és una competència municipal, des de l’inici de la pandèmia l’Ajuntament de Sant Boi ha treballat coordinadament amb les residències de la ciutat: aportant materials de protecció i material sanitari, fent seguiment de la situació de cada centre, gestionant actuacions de desinfecció de les instal·lacions i dels seus entorns exteriors, parlant amb les famílies que s’han adreçat a l’Ajuntament, donant atenció a persones grans que no poden assistir en aquests moments als centres de dia, mantenint una coordinació constant amb el CAT-Salut...

Quina ha de ser la política de residències?

En relació amb la possibilitat que es produeixin rebrots, com que les intervencions de caràcter sanitari a les residències són competència de la Conselleria de Salut de la Generalitat, actuarem en coordinació amb aquest servei i seguint en tot moment les seves instruccions i recomanacions, com hem fet fins ara. Com a institució més pròxima a la ciutadania seguirem fent tot allò que estigui a les nostres mans per afavorir el benestar i cura de les persones grans de la nostra ciutat. Vull assenyalar que durant tots aquests dies l’ajuntament ha creat nous serveis i dispositius adreçats a la gent gran, com ara compres a domicili, recollida de medicació o material sanitari, àpats a domicili, servei de SAD, telèfons d’atenció psicològica per a l’acompanyament al dol o per lluitar contra la solitud... També s’han realitzat més de 8000 trucades a persones majors de 70 anys que estan soles o que conviuen amb persones grans o dependents, per identificar necessitats, i s’han instal·lat nous aparells de teleassistència. I s’ha mantingut des de la regidoria de Gent Gran un diàleg permanent amb les entitats de gent gran per copsar les seves inquietuds i posar-nos al seu servei.

Com ha funcionat la xarxa de solidaritat en el seu àmbit?

Enmig d’aquesta situació tan dolorosa, que està causant tant de patiment, la millor notícia és que som testimonis del despertar d’un sentiment col·lectiu de col·laboració, compromís i suport mutu francament admirable. A Sant Boi, són moltes les persones, entitats i empreses que, juntament amb els mitjans i els recursos que l’ajuntament ha mobilitzat per mantenir actiu l’ecosistema local, ha permès que, malgrat tot, la nostra ciutat continuï viva. El compromís de la ciutadania durant aquests dies tan durs està essent magnífic.

Pot explicar alguns exemples?

Hi ha moltíssimes iniciatives en marxa, però en posaré alguns exemples. Més de 400 persones van respondre a la crida que va fer l’Ajuntament per fabricar mascaretes que s’han fet arribar a treballadors i treballadores de serveis essencials en diferents serveis de la ciutat. Els restauradors de l’associació Sant Boi Degusta estan oferint diàriament 60 àpats per al personal sanitari de l’Hospital de Sant Boi. La botiga Aliments Solidaris està rebent una gran quantitat de donacions de diferents empreses i col·lectius. I empreses particulars, pagesos de la localitat i voluntariat de Protecció Civil estan reforçant les tasques de neteja i desinfecció del nostre espai públic. Vèncer aquesta pandèmia es un repte col·lectiu que exigeix de molta energia i de suport emocional mutu. I sens dubte, la gent de Sant Boi està a l’alçada en tot moment, contribuint amb el seu coratge i amb un sentiment col·lectiu exemplar a fer que la ciutat continuï bategant. Me’n sento molt orgullosa.

En el cas de tenir superàvit, com es planteja destinar-lo un cop flexibilitzin els criteris d’estabilitat pressupostària i la regla de despesa per a augmentar la inversió pública?

La nostra voluntat destinar tots els recursos possibles a pal·liar els efectes socials i econòmics de l’emergència sanitària. Per això estem amatents a les possibles modificacions que es puguin produir, no només en relació a la regla de la despesa i a criteris d’estabilitat pressupostària, sinó també a la possible destinació d’aquest superàvit. Defensem, com la FEMP, que no estigui limitat exclusivament a inversions financerament sostenibles, sinó que també pugui dedicar-se a despeses corrents i, per tant, aplicar-se a actuacions per fer front a les conseqüències d’aquesta pandèmia.

Com s’ha organitzat vostè per mantenir les seves responsabilitats durant l’estat d’alarma?

Doncs combinant l’exigència de les meves responsabilitats com alcaldessa, posant-me al front de l’actuació municipal i copsant les necessitats dels meus i les meves veïnes, amb la meva responsabilitat familiar, ajudant al meu fill en els seus estudis de 4t d’ESO en les circumstàncies actuals, des de casa, com tants altres nens i joves. En fi, fent malabarismes, però amb totes les energies posades en fer front a aquesta situació d’emergència que ens ha tocat viure i que estic segura que superarem.

Ha patit vostè la malaltia o alguna persona propera?

Malauradament sí conec a persones que ens han deixat aquests dies per aquesta maleïda malaltia. I molts ciutadans i ciutadanes que han perdut algun familiar, als que en la mida del possible he intentat mostrar el meu suport i estima. A totes elles els dic que, quan les condicions ho permetin, Sant Boi els farà l’homenatge de ciutat que es mereixen. Els mantindrem en el nostre record sempre.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios