www.elllobregat.com

POBLE A POBLE

Abrera: Un patrimoni per descobrir la ròtula del Baix
Ampliar

Abrera: Un patrimoni per descobrir la ròtula del Baix

Per BCN Content Factory

Abrera és un municipi que respira història, que aposta per la cultura, el lleure i el descans del veïnat i que, a més, té una excel·lent oferta gastronòmica

Aquest estiu, et convidem a conèixer Abrera fent un passeig per diferents espais històrics del municipi: l’entrada a Abrera pel pont dels Francesos al Camí Ral (s. XIX) i la bonica Creu de Terme (s. XVI); el carrer Major amb els seus edificis singulars; el carrer de la Font i els seus màgics safareigs públics (s. XIX); l’església parroquial de Sant Pere, una de les joies romàniques del país, documentada des de l’any 1110; el Cementiri Vell (1888) i l’Estació dels Ferrocarrils Catalans (1922); el cèlebre barri del Rebato i la tradició dels porrons; el Castell de Voltrera, un edifici documentat des del 1027 que et transportarà a l’edat mitjana; la pintoresca plaça ubicada al «Suro» amb l’església de Santa Maria de Vilalba; i el jaciment arqueològic de les Trinxeres republicanes de la Guerra Civil (1939) al barri de Sant Miquel. En aquests vuit punts hi trobaràs un plafó informatiu que t’ajudarà a descobrir la història de la nostra vila i de l’element patrimonial en qüestió. La informació està disponible en català, castellà i braille, per a persones amb algun tipus de disfunció visual. No t’ho perdis!

Fitxà tècnica del municipi

Altura: 106 metres

Població: 12.489 habitants

Etimologia: L’origen del topònim és incert. Apareix en documentació antiga sota el nom de Breda (segle X).

Gentilici: Abrerencs/ques

DESCOBREIX EL PATRIMONI D’ABRERA

Ràdio Abrera compleix 35 anys: gaudeix-la durant tot l’estiu!

Aquest estiu Ràdio Abrera compleix 35 anys! El 29 de juny de 1985 un grup de joves abrerencs amb inquietuds i ganes de fer coses va plantejar a l’Ajuntament la idea de muntar una emissora municipal de ràdio i durant la Festa Major van sortir a les ones les primeres emissions. 35 anys després, amb uns estudis inaugurats el 2017, Ràdio Abrera continua marcant la diferència amb una programació de qualitat, prioritzant la informació local juntament amb notícies de caire comarcal i general, sempre acompanyada de la millor música. Per això aquest estiu, podreu gaudir de Ràdio Abrera des de qualsevol punt: al 107.9 de l’FM, a radioabrera.cat i a l’aplicació gratuïta de Ràdio Abrera. I no t’oblidis de veure el vídeo del seu 35è aniversari al canal de Youtube de l’Ajuntament d’Abrera!

Un Sant Pere telemàtic!

Les mesures preses per la prevenció i la contenció del coronavirus no ens van permetre celebrar a finals del mes de juny la nostra tradicional Festa Major. Igualment, amb la col·laboració de les entitats del municipi, vam organitzar del divendres 26 de juny al dilluns 29 de juny, festivitat de Sant Pere, un seguit d’activitats telemàtiques, que els nostres veïns i veïnes van seguir a les xarxes socials municipals. També es va organitzar una mostra d’Entitats a la Casa de Cultura i un espectacle infantil presencial, activitats que es van dur a terme amb les mesures higiènic-sanitàries pertinents. Per Sant Pere, com sempre, festa a Abrera!

Casal d’Estiu amb seguretat

Aquest any ens trobem en un estat d’excepcionalitat a causa de les mesures preses per la prevenció i contenció del coronavirus. Així doncs, des de l’Ajuntament d’Abrera s’han posat totes les energies per poder oferir un únic Casal d’Estiu prenent mesures higiènic-sanitàries excepcionals i tenint en compte la distància de seguretat necessària per a cada nen i nena participant. El Casal d’Estiu d’Abrera és una proposta per facilitar la conciliació familiar i laboral, oferint un espai esportiu, lúdic i educatiu per a infants de 4 a 12 anys. Un centenar de nenes i nens gaudiran del casal, amb servei d’acollida i de menjador.

A l’estiu, a Abrera respecten el descans

A les nits d’estiu, els espais públics apleguen un bon nombre de veïnes i veïns. Amb l’objectiu de reduir els sorolls nocturns en aquests espais, des de l’Ajuntament d’Abrera fan una campanya de civisme per sensibilitzar la ciutadania en el respecte al descans del veïnat. Amb els missatges “Abaixa el soroll, puja el civisme”, “A Abrera respectem el descans. Abaixa el volum” i “Respecta el descans del veïnat”, conviden la ciutadania a gaudir dels espais públics amb un volum adequat, compatible amb el descans.

ON MENJAR?

Can Martinet

Masia del segle XVII restaurada, situada en mig de la població d’Abrera. Restaurant des del 1985 familiar. Té capacitat per a unes 60 persones repartides en quatre sales. La nostra cuina és tradicional, catalana i de mercat on podeu trobar-hi amanides, carns a la brasa i el nostre bacallà fet de moltes maneres amb verdures, sofregits tradicionals o a la mel. També podeu menjar arrossos o cargols, postres tradicionals com mel i mató o crema catalana. Bons vins. Fem menú diari de dilluns a divendres.

Adreça: Passeig de l’Església, 6. Abrera.

Telèfon: 93 770 28 61

Fira dels Porrons

Amb la col·laboració de l’Associació de Gastronomia i Turisme (AGT), establiments i entitats abrerenques, l’Ajuntament d’Abrera fa dos anys que va recuperar la Fira Gastronòmica dels Porros d’Abrera. Enguany, a finals de setembre hi ha la voluntat de tornar a organitzar aquesta tradició agrícola amb propostes gastronòmiques dels menús de l’època d’esplendor del barri del Rebato, amb els restaurants Tres Porrons i Quatre Porrons com a referència. La tradició d’aixecament del porró és recomanable.

Abrera: Un patrimoni per descobrir la ròtula del Baix
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+

0 comentarios

Portada | | Búsquedas | [ RSS - XML ] | Política de privacidad y cookies | Aviso Legal
Comunicación Metrobcn, S.L. :: Redacció: Raurich, 62 (08830) Sant Boi de Llobregat
Contacto