www.elllobregat.com

POBLE A POBLE

Cervelló: ric patrimoni monumental i esplèndida natura
Ampliar

Cervelló: ric patrimoni monumental i esplèndida natura

Per BCN Content Factory

Descobreix què visitar, què fer i on menjar en un dels municipis amb més encant de la comarca

La vila destaca pel nombre de persones reconegudes que hi ha viscut o nascut, com el cas de l'expresident Josep Tarradellas. També hi trobem la residència de personatges destacats del panorama artístic i cultural, com Frederic Soler Pitarra, Anselm Clavé i Lola Anglada.

FITXA DEL MUNICIPI

  • Altura: 122 metres
  • Població: 9.054 habitants
  • Etimologia: Prové de l'antropònim llatí cervilius. Segons alguns autors deriva de la forma llatina cervus en forma diminutiva.
  • Gentilici: cervellonenc/a

QUÈ VISITAR?

Castell de Cervelló

És l'origen del municipi de Cervelló, Castell que guardava el camí d'Ordal que duia al Penedès. Cervelló s'estén fins a la serra de l'Ordal i és tota una explosió de patrimoni natural i paisatgístic, idoni per fer-hi senderisme o espeleologia, entre altres opcions, amb l'avenc d'en Roca que compta amb més de 60 m de fondària i sala subterrània en un indret emblemàtic. La fortificació està una mica apartada del nucli antic del poble de Cervelló, al sud. Actualment es troba en ruïnes, però entre els seus murs amagats encara s'hi pot veure com devia ser la vida medieval. Està situat en una posició elevada a 317 metres d'altitud, sobre l'església de Santa Maria de Cervelló. Pel castell hi van passar diversos reis destacats de la corona aragonesa. El castell fou abandonat i destruït durant la Guerra de Successió.

Santa Maria de Cervelló

Situada a la faldilla d'un turó, trobem Església de Santa Maria de Cervelló (segle XI) l'antiga església del castell de Cervelló, situada prop del castell a km del poble. Una dada curiosa és que està construïda íntegrament amb la pedra sorrenca de la muntanya on s'alça.

Sant Esteve de Cervelló

És una església d'estil modernista situada al costat nord de la carretera N-340 que travessa el poble de Cervelló. És bastida sobre un terraplè i la façana del conjunt està feta de pedra, alternat amb elements de talla i obra de maó vist. A la façana sud té un relleu on es representa un escut amb les quatre barres catalanes i dos cérvols contraposats i tot està envoltat de formes vegetals.

Ruta de les Masies

Cervelló compta amb una rica tinença de masies emblemàtiques que envolten la vila. Una de les més destacades és la Maria de Can Pi, "La Pubilleta", on el dramaturg Frederic Soler Pitarra hi va viure i que fins i tot va ser font d'inspiració pel famós escriptor. Altres Masies d'interès són Can Sala de Baix, Can Riera, Ca n'Esteve, la Torre vileta, Can Romagosa del Camí i Can García. Totes elles presenten un atractiu digne d'admirar.

El Molí de la Riera de Cervelló

És un edifici de grans dimensions a prop de la urbanització Can Guitart Vell, arran de la riera de Cervelló. Està orientat a ponent i es compon de planta baixa i dos pisos i coberta a doble vessant. A Cervelló, al segle XVIII, s'hi muntà un molí paperer arran de la riera de Cervelló que se servia de l'aigua d'aquesta. A principis del segle XX encara s'hi fabricava paper d'estrassa.

QUÈ FER?

Mont Aventura Cervelló

Es realitzen diferents activitats en una finca privada de 250.000 m², com paintball infantil i d'adults, airsoft, organització d'aniversaris, comiats de solter... amb 14 escenaris de joc per poder desenvolupar les activitats i cuidant de l'ambientació per fer-la el més realista possible. Masia Can Rafel S/Núm. 08758 Urbanització Puigmontmany (Can Rafel). Preu en funció de l'activitat escollida. Per més informació i pressupost truqueu al 633823345 o entreu a la web www.montaventura.com.

Caves Rondel

Els Cellers Rondel, fundats el 1949, elaboren un dels caves més populars de Catalunya. Actualment està tancada al públic però s'hi celebren alguns esdeveniments. Si tens l'oportunitat d'entrar-hi, la visita al recinte et permetrà veure on antigament s'hi feia cava per Raimat i admirar la seva espectacular sala d'actes realitzada per Lluís Bonet, deixeble de gaudí i la gegantina nau central de 2.000 m² suportada amb uns arcs inspirats en les Drassanes de Barcelona.

Passejades per l'entorn natural

Cervelló convida a descobrir a peu o en bicicleta el seu magnífic paisatge format per elements d'origen natural i humà i els seus valors que ens introduiran en la història natural i humana de la vila. La història d'aquest paisatge no es pot desvincular del seu entorn i situació geogràfica, la Serralada litoral catalana i el Baix Llobregat. El patrimoni natural de Cervelló aplega una gran riquesa d'espècies florals destacades com la garriga amb romaní, les pinedes de pi blanc, l'avellanosa amb falgueres, etc. Pel que fa a la fauna, cal mencionar la presència de senglars, guineus, fagines, genetes i teixons, que troben refugi en les zones d'alzines i en les fondalades més ombrívoles. En l'àmbit geològic trobem l'avenc d'en Roca, situat a prop del coll de l'Ordal, amb més de 60 metres de fondària i una sala subterrània. El punt més alt del municipi és el puig de les Agulles, situat dins el paratge de l'Ordal, amb una cota de 653,65 metres. Hi ha diverses rutes que es poden fer per aquest indret, destaca la que s'enfila per les muntanyes de la penya Roja i les Rovires, des d'on podem veure una panoràmica de la vila.

ON MENJAR?

Can Rafel

Restaurant de l'hotel del mateix nom, amb l'encant d'ubicar-se al cim d'una muntanya, d'ambient tranquil i aires rústics. Tres generacions que fan gaudir als visitants. Ideal per dinars de familia. Terrasses exteriors amb vistes panoràmiques. Molt recomanable el menú degustació de temporada, elaborat des de la tradició però amb mota avantguarda. La gastronomia de l'Hotel Can Rafel neix d'una cuina tradicional de foc a terra, impulsada per l'àvia Carme el 1960, sempre recolzada per l'avi Josep qui cuidava el bon producte de la vinya i de l'hort.

Adreça: masia Can Rafel, s/n (Cervelló) / Telèfon: 936501005 / www.canrafel.net

Can Llopart

La brasa tradicional és sens dubte el plat fort d'aquest restaurant cervellonenc. La seva ubicació, en una Masia amb decoració rústica farà que et sentis com a casa.

Adreça: C/Saturnia Pyri, 5 (Cervelló) / Telèfon: 936501005 / www.facebook.com/braseriacanllopart/

Masia Can Guitart

En una masia catalana del segle XIV, aquest restaurant ofereix als seus clients la cuina tradicional catalana: carns a la brasa, cuina de caça, esqueixada, escalivada, faves i cuina de temporada.

Adreça: C/Masia, 32 (Urbanització Can Guitar Vell) / Telèfon: 936600069 / www.masiacanguitart.cat

Mont Aventura Cervelló
Ampliar
Mont Aventura Cervelló
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+

1 comentarios

Portada | | Búsquedas | [ RSS - XML ] | Política de privacidad y cookies | Aviso Legal
Comunicación Metrobcn, S.L. :: Redacció: Raurich, 62 (08830) Sant Boi de Llobregat
Contacto