www.elllobregat.com

POBLE A POBLE

Sant Joan Despí: Paradís del modernisme amb Jujol com a arquitecte estrella
Ampliar

Sant Joan Despí: Paradís del modernisme amb Jujol com a arquitecte estrella

Per BCN Content Factory

Descobreix què fer i on menjar en un municipi amb una arquitectura excelsa

Jujol, el famós arquitecte català deixeble de Gaudí, està estretament relacionat amb la vila de Sant Joan Despí, ja que va ser el seu arquitecte municipal i autor de dos dels edificis més emblemàtics de la ciutat. Jujol va treballar amb Gaudí donant formes a mons màgics amb la seva habilitat fascinant per fer edificis de somni. Sant Joan Despí està ple d'arquitectura modernista per tots els seus racons, i hi ha una ruta que mitjançant una app per a mòbils i codis QR et permetran descobrir el patrimoni santjoanenc. A més a més, el municipi acull els estudis de Televisió de Catalunya i els seus periodistes i presentadors acostumen a freqüentar els restaurants del municipi.

FITXA DEL MUNICIPI

  • Altura: 10 metres
  • Població: 34.123 habitants
  • Etimologia: Prové de l'antropònim Johannes i de l'expressió llatina ipse + pinus que significa el pi.
  • Gentilici: santjoanenc/a

QUÈ FER?

Itinerari Modernista

És una magnifica ruta que et permetrà conèixer l'important patrimoni del que va ser durant més de vint anys de Josep Maria Jujol, de qui es va celebrar l'any passat els 140 anys del seu naixement. A cada edificació podreu descobrir l'esperit renovador de la seva arquitectura i com transforma l'espai i la matèria creant un món propi màgic. Destaca el traç enèrgic, color intens, associant objectes diferents i la creació d'una explosió plàstica basada en la creació de metàfores visuals. Una arquitectura que és tota una sorpresa. Visites guiades. Telèfon 93 373 73 63 o bé per correu electrònic: [email protected]

Can Negre

És l'edifici més emblemàtic de Sant Joan Despí. És una masia situada al centre de la vila i és l'obra capital de l'arquitecte modernista Josep Maria Jujol. Va ser construïda entre 1915. El seu element més destacat és la seva imponent façana. Actualment és un edifici dedicat a diverses activitats culturals, a més a més acull el Centre Jujol Negre, un museu dedicat a estudiar la figura del genial arquitecte català.

Església parroquial de Sant Joan Baptista

A l'indret on s'alça l'actual església hi havia hagut un primitiu temple romànic que degué subsistir més o menys inalterat fins al segle XVI i del qual no n'ha restat cap vestigi. A mitjan segle XIX es decidí la construcció d'un nou edifici, de tipus neoclàssic, destruït el 1936 i del qual només en resta el campanar, que havia estat bastit amb anterioritat, el 1781. Adossada al vell campanar es va reedificar l'església durant els anys quaranta del segle XX. Compta tres naus capçades amb sengles absis, obra de l'arquitecte Josep Maria Ayxelà, amb la direcció artística de Josep Maria Jujol, que realitzà el treball de guix del púlpit, el forjat de les reixes i altres detalls ornamentals.

Torre de Cal Felip

La torre de Cal Felip és l'element medieval de major interès del municipi. Està integrada dins la masia de Cal Felip, del segle XVII. Es tracta d'una torre cilíndrica romànica de planta circular, segurament del primer terç del segle XII, ara en bon estat i que servia de talaia i element de defensa. Està dividida en tres pisos, oberts a l'exterior a través d'espitlleres. L'aparell és format per filades de pedres de diferent material -llicorella, pedra calcària i pedra sorrenca- escairades a martell amb formes irregulars.

Ermita Santa Maria del Bon Viatge

És un edifici religiós icònic per la vila amb una gran història i trajectòria. Antigament era utilitzada per documentar el pas dels vianants que s'hi aturaven per demanar a la Mare de Déu un bon viatge. Segons la documentació de l'arxiu diocesà, en aquesta capella s'hi venerava la Mare de Déu des del 1262. D'aquesta ermita es conserven dues talles romàniques policromades fetes de fusta de la imatge de la Mare de Déu. Exterior Centre Cultural Mercè Rodoreda.

Pícnic de la Riera Pahissa

És un espai d'oci que gaudeix d'una bona situació, en un punt elevat en un meandre del riu Llobregat. Tradicionalment ha estat utilitzat pels habitants de Sant Joan Despí per realitzar diferents activitats esportives a l'aire lliure. A més a més, disposa d'un mirador fluvial d'accés al riu Llobregat amb unes vistes sobre el riu molt interessants.

ON MENJAR?

Follia i Follia de pot

Follia és una casa de camp totalment restaurada amb espais avantguardistes dissenyats per complaure als sentits. Ofereixen plats basats en productes frescos plens de creativitat i imaginació servits en un menjador de vidre amb vistes a la vinya, els fruiters i les plantes aromàtiques. Cuina d'autor que queda reflectida al preu. El seu menú degustació sempre impacta.

Adreça: Creu de Muntaner, 17

Telèfon: 934771050

Web: www.follia.com

Masia Restaurant Can Pau Torrents

És una masia catalana amb una llarga història al darrere, el 1700 va acollir el primer jardí botànic d'Espanya. Avui és un restaurant que ofereix cuina tradicional catalana d'alta qualitat amb els millors productes de temporada.

Adreça: C. Creu d'en Muntaner, 5-7

Telèfon: 933731043

Web: www.canpautorrents.cat

Altres restaurants

Bianco

Pizzas gourmet

Adreça: Carrer del Marquès de Monistrol, 23

Telèfon: 936030736

Rocxi Sant Joan

Adreça: Carrer Rubió i Tuduri, 4

Telèfon: 934777441

Sant Joan Despí destaca pels seus edificis modernistes.
Ampliar
Sant Joan Despí destaca pels seus edificis modernistes.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+

0 comentarios

Portada | | Búsquedas | [ RSS - XML ] | Política de privacidad y cookies | Aviso Legal
Comunicación Metrobcn, S.L. :: Redacció: Raurich, 62 (08830) Sant Boi de Llobregat
Contacto