www.elllobregat.com
Ara més que mai la ciència no s’atura
Ampliar

Ara més que mai la ciència no s’atura

viernes 06 de noviembre de 2020, 08:00h
Del 14 al 29 de novembre es celebra arreu del territori català la 25a Setmana de la Ciència, programa col·lectiu d’activitats, organitzat per la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRI), que inclou actes de divulgació del coneixement científic a tota Catalunya.

La Setmana de la Ciència té com a objectius oferir a la societat, especialment al jovent, fórmules originals i properes de transmissió del coneixement científic que estimulin futures vocacions científiques. També esdevé una mostra per catalitzar l’esforç en divulgació científica de tot el sistema català de recerca.

La situació excepcional que estem vivint amb motiu de la pandèmia de la COVID-19 fa que, com no podia ser d’una altra manera, la temàtica de la Setmana de la Ciència 2020 (’SC’20) se centri en aquesta malaltia, la seva evolució global i l’estat de la seva recerca.

Aquest any però les circumstàncies orienten cap a la reinvenció dels formats de les activitats, la majoria amb base digital, tallers i seminaris on line que s’ adrecen a diferents tipus de públic, amb l’objectiu d’apropar la ciència i la tecnologia a tothom.
Les Escoles del Campus del Baix Llobregat de la UPC a Castelldefels se sumen a la iniciativa oferint un seguit d’activitats divulgatives de diferents formats. Les activitats centrals seran dues xerrades en streaming. La primera d’elles, el 18 de novembre, anirà a càrrec del professor de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeronàutica (EETAC), i investigador del grup de recerca de la UPC, BIOCOM-SC Enric Álvarez. En els últims mesos el grup BIOCOM-SC ha fet un seguiment intens en col·laboració amb d’altres institucions, per ajudar a comprendre i a preveure l’evolució del virus des del punt de vista de l’epidemiologia matemàtica. La professora de l’Escola Superior d’Agricultura (ESAB-EEABB) investigadora del grup de recerca BIOCOM-SC, Clara Prats ha liderat moltes de les investigacions que s’han transferit a la societat a través dels mitjans de comunicació de manera accessible i eficaç. Un exemple de model de divulgació científica que el seu company Enric Álvarez també ens mostrarà a la xerrada sobre “Mobilitat, geolocalització i COVID-19” on ens explicarà les diverses formes de monitoritzar l’evolució de la pandèmia i les diferents eines tecnològiques que ho permeten.

La SC’20 també tractarà d’altres temàtiques de gran rellevància, com l’Any Internacional de la Sanitat Vegetal de la UNESCO. L’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona (EEABB), antiga Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB), ofereix el 27 de novembre la xerrada en streaming a càrrec del professor Xavier Sorribas “Protegir les plantes, protegir la vida”. Les plantes són els principals productors primaris dels ecosistemes terrestres, base nutricional dels organismes que els habiten, protegeixen sòls, influeixen el clima i la qualitat de l’aire. No obstant això l’activitat humana afavoreix l’aparició de plagues i malalties que devasten cultius i boscos i comprometen els beneficis que les plantes aporten. En aquesta sessió ens explicarà el concepte de sanitat vegetal i de les mesures que es plantegen per garantir-la.

A més d’aquestes dues xerrades en streaming, adreçades més específicament a l’estudiantat de secundària i batxillerat, però també al públic en general, s’oferiran un ventall d’activitats de gran interès en format on line. Temàtiques diverses relacionades amb els àmbits d’expertesa del Campus, com els drons, el paisatgisme, les Smart Cities, la alimentació sostenible, i temes d’actualitat com l’economia circular i la digitalització, el 5G o les fake-news. Especialment pensat per l’estudiantat de secundària també trobem un curs de cinc sessions per programar videojocs. Les famílies també trobaran el seu lloc participant en dos tallers pensats per elles, un per aprendre a fer un App pel mòbil i un altra per programar en Code.

Aquestes activitats s’allargaran fins el 16 de desembre, emmarcades en una iniciativa més ampla en col·laboració amb l’Ajuntament de Castelldefels que recull l’esperit de la Universitat d’Estiu de Ciència i Tecnologia, CasTECHdefels, ja consolidada al municipi, i que aquest any no es va poder realitzar donades les circumstàncies. Amb la voluntat de seguir oferint continguts de qualitat hem traslladat i adaptat formats i espais a la nova situació que estem vivint amb l’objectiu de seguir difonent ciència i tecnologia a la societat.

Trobareu més informació i inscripcions sobre totes les activitats al web del Campus del Baix Llobregat de la UPC a Castelldefels: https://www.cbl.upc.edu o bé, contacteu-nos a [email protected]. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios