www.elllobregat.com
Els vehicles sense distintiu ambiental poden entrar 10 cops l’any a la ZBE Rondes BCN durant l’horari restringit
Ampliar

Els vehicles sense distintiu ambiental poden entrar 10 cops l’any a la ZBE Rondes BCN durant l’horari restringit

La ZBE Rondes BCN es va activar l’1 de gener i després d’uns mesos de moratòria per la crisi de la covid-19, durant els quals no s’han posat sancions, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), els cinc ajuntaments que formen part de la ZBE Rondes BCN (Barcelona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià de Besòs) i la Generalitat n’han reactivat el desplegament, que comporta la restricció de circulació dels vehicles més contaminants de dilluns a divendres laborables de 7 a 20 hores.

L’objectiu és reduir les emissions de contaminants a l’atmosfera, que tenen una incidència directa sobre la salut de la ciutadania i causen més morts que les que produeix cada any el tabac.

Amb aquesta mesura es compleix la Llei del canvi climàtic, que estableix que totes les ciutats de més de 50.000 habitants hauran de tenir zones de baixes emissions abans del 2023.

Es calcula que la mesura afecta uns 50.000 cotxes i motos. Furgonetes, busos i camions tenen una moratòria fins abril i juliol de 2021, respectivament.

Àrea propera als 95 km2
La zona de baixes emissions afecta pràcticament tota la ciutat de Barcelona així com Sant Adrià de Besòs, l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat, els municipis més propers a les rondes.
En canvi, els barris barcelonins de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes i la Zona Franca en queden exclosos. Tampoc afecta les rondes, ni la Litoral ni la de Dalt. En total es tracta d’una àrea propera als 95 quilòmetres quadrats, tal com es pot veure en el mapa superior.

Moratòria per la covid-19
L’aplicació de la zona de baixes emissions estava prevista per a l’1 d’abril. La implantació va quedar aturada per la crisi de la covid-19, un moment en què la mobilitat ha estat especialment complexa i en què l’estat d’alarma ha fet reduir ostensiblement l’emissió de gasos contaminants.
De fet, durant l’emergència sanitària s’estima que la reducció d’emissions va ser del 43 % en el cas del diòxid de carboni i del 21 % de partícules, de manera que es va arribar a complir els nivells recomanats per l’Organització Mundial de la Salut.
En aquest sentit, una enquesta europea assenyala que el 74 % dels ciutadans de Barcelona no volen tornar als nivells de qualitat de l’aire anteriors a la crisi sanitària.

Vehicles menys contaminats
Els vehicles amb distintiu ambiental són els que es consideren menys contaminants i poden circular sense restriccions per la ZBE Rondes BCN. La ZBE Rondes BCN és un projecte cofinançat pels Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Opcions per poder circular per la ZBE Rondes BCN sense el distintiu ambiental

Exempcions per a vehicles

Hi ha cinc casos en què els vehicles estan autoritzats a accedir a la ZBE Rondes BCN. Es tracta dels vehicles adaptats per a persones amb mobilitat reduïda, els serveis essencials i d’emergència, les persones amb autorització sanitària pertinent, els serveis singulars i, per últim, si el conductor ha de portar el seu cotxe al taller. En aquest darrer cas, és el taller qui ha de tramitar l’autorització i no pas el ciutadà. A l’apartat “Tipus d’autoritzacions” del web zberegistre.ambmobilitat.cat hi ha tota la informació per saber si un vehicle es pot acollir a les exempcions i sol·licitar l’autorització en cas de necessitat.


En quins horaris sí que s’hi pot circular
De dilluns a divendres, de 20 a 7 hores, i durant tot el cap de setmana i festius, es pot accedir a la ZBE Rondes BCN tot i no tenir el distintiu ambiental de la DGT. Aquestes són les franges amb menys mobilitat de vehicles particulars, raó per la qual es permet la mobilitat amb vehicles sense el distintiu.

Servei Park&Ride Metropolità
Es tracta d’aparcaments connectats estratègicament amb el transport públic. D’aquesta manera es vol afavorir que la ciutadania combini el vehicle privat amb el transport públic en cas que no es pugui realitzar un desplaçament totalment amb el transport públic. Per fer-ne ús cal descarregar l’aplicació mòbil AMB P+R Aparcaments d’Intercanvi Metropolitans i registrar-se a P+R. El servei disposa de 8 zones en 6 municipis amb un total 423 places. L’objectiu de l’AMB és expandir-ne el servei a d’altres municipis i arribar a les 1.500 places.

Deu autoritzacions diàries a l’any
Els vehicles que no tenen el distintiu ambiental de la DGT poden sol·licitar fins a 10 autoritzacions a l’any per a la ZBE Rondes BCN. Aquestes autoritzacions tenen validesa d’un dia i permeten circular durant el dia escollit en l’horari restringit (de dilluns a divendres laborables de 7 a 20 hores). Per tramitar l’autorització, cal: 1. Accedir a l’apartat “Registre i autoritzacions” del web: www.zbe.barcelona 2. Sol·licitar primer l’alta del vehicle al Registre metropolità de vehicles estrangers i altres vehicles autoritzats 3. A partir d’aquí es poden activar les sol·licituds Qui ho prefereixi, també pot fer els tràmits a través de l’OAC de l’AMB, ubicada a la Zona Franca, o bé per correu postal. L’AMB també ha habilitat el telèfon 930 333 555 per resoldre qualsevol dubte.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (3)    No(0)

+
0 comentarios