www.elllobregat.com
El projecte HARNESSTOM impulsa activitats de ciència ciutadana per recuperar el sabor del tomàquet
Ampliar

El projecte HARNESSTOM impulsa activitats de ciència ciutadana per recuperar el sabor del tomàquet

Joan Casals- Departament d'Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia (DEAB- EEABB). Fundació Miquel Agustí

El tomàquet és el cor del projecte europeu Harnesstom, una iniciativa d’investigació de la UE en la que hi participen investigadors i investigadores de la Universitat Politècnica de Catalunya i de la Fundació Miquel Agustí (UPC-FMA).

El projecte desplega les primeres activitats a Catalunya, amb la publicació d’una enquesta en línia que permetrà dissenyar millors tomàquets, amb més sabor i més resilients.

El tomàquet també esdevé un dels grans protagonistes a l’època de la primavera i l’estiu als horts del Baix Llobregat. Aquesta hortalissa amb grans propietats i beneficis es trasplanta a finals del mes febrer en hivernacles i a partir de finals d’abril a l’exterior, començant la collita a mitjans del mes juny. A partir d’aquest moment podem gaudir dels tomàquets frescos que es produeixen a la zona.

Un dels factors més importants que determinen la qualitat del tomàquet és la varietat que es cultiva. Els pagesos i les pageses del Baix Llobregat en cultiven una vintena, seleccionades per la seva qualitat i perquè s’adapten bé a la zona. No obstant, al món existeixen més de 4.000 varietats, cadascuna amb les seves particularitats.

Descobrir noves varietats en aquesta rica biodiversitat és un repte que s’han fixat pagesos i investigadors de l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona (EEABB), situada al Campus del Baix Llobregat de la UPC a Castelldefels. L’objectiu és recuperar varietats oblidades que destaquin pel seu sabor i s’adaptin bé al clima i els sòls del Baix Llobregat. Amb aquesta fita, diferents pagesos estan realitzant assajos a les seves finques per valorar-ne les aptituds agronòmiques. Per ajudar en la selecció i aportar-hi la visió del consumidor, els investigadors han dissenyat una enquesta en línia amb la qual es volen recollir les preferències de diferents públics d’arreu del món. L’enquesta permet dissenyar el tomàquet ideal per cada persona, en referència a atributs gastronòmics i sensorials com el color, la forma, la textura, la intensitat del gust, etc. Les dades que es recolliran seran de gran utilitat per afinar en la selecció d’aquestes noves varietats. A més d’aquest disseny més “generalista”, també es proposen alguns casos d’estudi locals, entre els quals hi ha el tomàquet de Montserrat, el San Marzano o el Cor de Bou.

Un dels reptes centrals del projecte és millorar la transferència dels coneixements, i els materials desenvolupats pels centres de recerca, al sector productiu i a la ciutadania. Amb aquest objectiu, en els propers anys es coordinaran diferents programes de Ciència Ciutadana i Selecció Participativa, on es distribuiran llavors i planter de varietats seleccionades en anteriors projectes de recerca a pagesos, cuiners i ciutadans.

L’enquesta està traduïda a set idiomes i s’està disseminant a diferents regions del món, des de la regió mediterrània fins al sud-est asiàtic, a través de la xarxa de col·laboradors del projecte. Estarà activa fins a finals de gener del 2022 i servirà per identificar quines característiques són importants en una varietat de tomàquet, integrant les necessitats dels diferents agents, des de la pagesia fins al consumidor, passant per professionals de la gastronomia, així com identificar singularitats associades a diferents regions i cultures. El resultat permetrà identificar amb major profunditat què ens agrada d’un tomàquet i dirigir-hi la selecció de les noves varietats.

A més, aquesta enquesta esdevé un exemple de la participació activa de la ciutadania oferint la possibilitat a tothom de participar activament en un projecte d’investigació. No us perdeu l’oportunitat de contribuir-ne. Podeu accedir a l’enquesta a través del següent enllaç: http://harnesstom.eu/en/survey.html

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios