www.elllobregat.com
Experiència única! El tren dels exploradors redescobreix en família racons de Gavà i Castelldefels
Ampliar

Experiència única! El tren dels exploradors redescobreix en família racons de Gavà i Castelldefels

Por Anabel Castillo Ruiz
sábado 06 de julio de 2024, 18:00h
Diputació de Barcelona i Renfe impulsen una ruta per gaudir les meravelles de la costa del Baix i consolidar el transport ferroviari. Un equip d’animadors va conduir una experiència turística plena d’emocions i secrets ocults com les mines neolítiques o Piratia

Explorar Catalunya va molt més enllà dels carrers congestionats de Barcelona. Cada racó de la província amaga història, cultura i experiències enriquidores que nodreixen l’ànima de qualsevol viatger curiós.I amb la intenció de descobrir els atractius turístics de Gavà i Castelldefels, el passat 15 de juny, desenes de famílies van embarcar-se en una jornada especial amb “El tren dels exploradors”. Una nova ruta dels ‘Trens Turístics Barcelona és molt més’, impulsada per la Diputació de Barcelona i Renfe, que tenia com a objectiu descobrir les meravelles de la costa del Baix Llobregat i consolidar el transport en tren com una opció sostenible i responsable.

Des de l'Estació de França

L’itinerari va arrencar a primeríssima hora del matí des de l’estació de França, a Barcelona. Allà, dos exploradors donaven la benvinguda als participants, prometent un dia ple d’aventures i descobriments. Amb molta il·lusió, les famílies pujaven al tren turístic, preparades per iniciar un viatge emocionant que tindria la seva primera parada a Gavà. En obrir-se les portes, els dos exploradors motivaven una explosiva sortida plena d’energia i alegria. Les famílies descendien del tren mentre els dinamitzadors feien saltar a la comba els nens més valents. Així va començar una jornada que prometia ser tan educativa com divertida, envoltada de descobriments històrics i punts d’interès. Algunes famílies d’amics comentaven com havien descobert la iniciativa a través de xarxes socials i el boca-orella. També hi havia grups de parelles de jubilats que asseguraven seguir la jornada pel seu interès per la història i la gastronomia.”Soc un amant de la història i els trens”, comentava un dels participants.

El Baix Llobregat lluita per convertir-se en un dels racons redescoberts pels viatgers. Un atractiu turístic a una parada de tren. “Estem impulsant la desconcentració i diversificació del territori més enllà de Barcelona”, explicava Abigail Garrido, diputada de Turisme de la Diputació de Barcelona, durant la parada a Gavà. “Aquest any, més de cinc milions de visitants han explorat zones fora de Barcelona, amb 14,5 milions de pernoctacions en aquestes àrees. La presència de turistes estrangers ha augmentat un 25%, mentre que el turisme domèstic continua creixent”, afegia Garrido.

Més enllà de les platges

Més enllà de les icòniques platges de Gavà i Castelldefels, aquesta iniciativa permet descobrir alguns dels secrets fins ara ocults de la zona costanera de la comarca. Fet que van destacar durant la parada a l’estació de Gavà tant el regidor de Turisme, Hostaleria, Nova Ciutadania i Universitats de l’Ajuntament de Castelldefels, Guillermo Massana, com el regidor delegat de Comerç, Mercats i Turisme de l’Ajuntament de Gavà, Isidre Casas. Així, mentre els principals responsables de l’organització de la iniciativa celebraven l’èxit de la jornada, els visitants continuaven el seu viatge cap al Parc Arqueològic Mines de Gavà.

La primera activitat de la jornada submergia els grups de famílies i amics en una expedició arqueològica de 6.000 anys enrere, explorant les mines en galeria més antigues d’Europa. Els més petits van gaudir també d’un taller de joieria prehistòrica per crear els seus propis records neolítics. I tot acompanyants per 3associats cultura i patrimoni, l’equip de guies liderat per la Mònica i la Núria. “Som els encarregats de marcar el caminet”, comentava la Núria a l’inici de la jornada. La següent parada es centrava en els sabors locals, amb una visita al Mercat del Centre, edifici emblemàtic del nucli antic de Gavà. Aquí, els aventurers participarien en un taller gastronòmic on van degustar productes frescos i de proximitat. L’última parada de l’itinerari de Gavà, abans de partir cap a Castelldefels, va ser l’eix comercial de la ciutat.

Una avançada pirata

A les quatre de la tarda del passat dissabte 15 de juny, el tren arribava a Castelldefels, però l’aventura no es va aturar. Una avançada pirata va donar la benvinguda als viatgers, conduint-los amb un trenet fins al Castell de Castelldefels. Aquest, situat entre el massís del Garraf i Barcelona, serveix com a símbol protector, a més de donar-li nom a la ciutat. Més tard, els visitants gaudirien de Piratia, una experiència interactiva i immersiva que els submergia en el món de la pirateria. A través d’elements audiovisuals i interactius, es narrava la història dels pirates i el cors, oferint una visió multisensorial de la vida dels bandolers del mar. Finalment, la jornada va culminar amb una representació teatral que recreava el món i la vida dels pirates. Tot a punt per arribar de nou a l’estació de França.

La presidenta del Consell Comarcal i del Consorci de Turisme del Baix Llobregat, Eva M. Martínez, va concloure: “En aquesta acció s’han unit dos eixos principals: l’atracció del turisme familiar i la promoció de la mobilitat sostenible en la destinació, per descobrir i gaudir de l’oferta turística de la comarca, a un salt de Barcelona”.

Tornada a la tardor i nous destins
El tren turístic del Baix Llobregat es podria posar en marxa de nou el setembre o octubre vinent. En aquest sentit, el director de Rodalies, Antonio Carmona, va avançar que l’objectiu “és continuar amb les rutes turístiques”. D’altra banda, els promotors de la iniciativa obren la possibilitat de noves rutes més enllà del Baix Llobregat i es valoren “crear noves rutes cap a Mataró i Canet o al Garraf, Vilanova i Sitges”. “És interessant conèixer aquestes poblacions més enllà dels clixés que puguin tenir”, afegia Carmona. Sí, perquè Catalunya no comença i acaba en els carrers turístics de la capital. El seu atractiu va més enllà del centre de Barcelona fins a estendre’s per tota l’àrea metropolitana.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios