www.elllobregat.com
CasTECHdefels fomenta les vocacions científiques i tecnològiques al campus del Baix Llobregat
Ampliar

CasTECHdefels fomenta les vocacions científiques i tecnològiques al campus del Baix Llobregat

domingo 07 de julio de 2024, 11:00h
La Universitat d’Estiu de Ciència i Tecnologia de la UPC a Castelldefels arriba a l’onzena edició obrint-se a la ciutadania. Tots els cursos i tallers van dirigits a professorat de secundària, nens de més de 6 anys acompanyats per la familia i adolescents

Passejant aquests dies pels carrers del Campus del Baix Llobregat de la UPC a Castelldefels trobarem estudiants més joves del que és habitual. Encara no tenen l’edat per ser universitaris, però per unes setmanes sentiran el que significa ser-ho, formant part de processos d’aprenentatge i metodologies docents reals.

Aquest escenari és possible gràcies al suport de l’Ajuntament de Castelldefels, que va iniciar ja fa més de deu anys una via de col·laboració amb la UPC per al foment de les vocacions científiques i tecnològiques entre la ciutadania, el professorat de secundària i l’estudiantat universitari més enllà de les dates habituals del calendari acadèmic.

Ponts per connectar agents

La Universitat d’Estiu de Ciència i Tecnologia, CasTECHdefels, és un dels ponts que s’ha anat construint per connectar els diferents agents educatius de l’entorn i que enguany complirà ja la seva onzena edició. Aquest espai formatiu estival ofereix l’oportunitat d’endinsar-se en el món universitari, coneixent els racons més recòndits d’un campus universitari: aules, laboratoris, biblioteca.., així com a les persones, PDI i PTGAS, que formen part de l’entorn.

Al llarg de tres setmanes s’ofereix una oferta variada de cursos i tallers que intenten cobrir els possibles interessos de diferents públics: professorat de secundària, adolescents, nens a partir de 6 anys acompanyats de les seves famílies… El coneixement científic i tecnològic sobre el que giren els cursos i tallers, està relacionat amb els àmbits de coneixement de les Escoles del Campus, l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels-EETAC i l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona-EEABB, ubicades en el Parc Mediterrani de la Tecnologia-PMT. Les àrees d’expertesa respectives són telecomunicació, telemàtica, satèl·lits, aeronàutica i aeronavegació, agroalimentària, biosistemes i paisatgisme. A destacar que l’EETAC impartirà el curs vinent el nou grau en Enginyeria de Satèl·lits, una titulació única a l’Estat i pionera a Europa.

Apropar ciència i tecnologia

La responsable de promoció de l’àrea de Relacions Externes del Campus, Teresa San José, explica que “la idea fonamental és apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania en general, incidint sobretot en els més petits. També facilitem eines al professorat de primària i secundària perquè puguin implantar activitats STEM en la seva activitat docent”. Un altre dels objectius fonamentals és “incidir en la importància d’incorporar el talent femení a la ciència i la tecnologia”, assegura.

La CasTECHdefels ha anat creixent any rere any incorporant millores i adaptant-se als temps i requeriments del moment, obrint el públic al qual va dirigit cadascuna de les activitats, perquè cada cop es veuen nens i nenes en edats més primerenques amb interès per la ciència i la tecnologia. Després de deu edicions, més de 1.500 participants ja han gaudit de l’experiència i s’han mostrat entusiasmats, contribuint que el projecte continuï creixent i evolucionant.

Tres blocs d'activitats

Actualment, les activitats es divideixen en tres blocs segons el públic al qual s’adrecen: Cursos-Taller Engineering and Science School, sobre realitat virtual, aliments, programació o drons, dirigits a joves a partir de 10 anys; cursos per a professorat de primària i secundària (satèl·lits, drons, Arduino…) i tallers de Ciència en Família, on aquest any destaca especialment la intel·ligència artificial generativa, que tant interès suscita en les seves múltiples aplicacions, drons, clons mitjançant el conreu in-vitro d’espècies vegetals i la creació d’aplicacions mòbils i edició de vídeos.

La satisfacció de compartir una experiència d’aprenentatge entre els diferents agents educatius i apropar el món universitari al públic en general es tradueix en l’alegria i l’espontaneïtat dels més joves, que sovint plantegen preguntes al professorat per satisfer la seva curiositat, al temps que experimenten, manipulen i comparteixen amb companys i companyes nous reptes i projectes.

Autèntic aprenentatge

La informació sobre les activitats que formen part de la Universitat d’Estiu de Ciència i Tecnologia, CasTECHdefels, es pot consultar al web del Campus del Baix Llobregat: cbl.upc.edu
Del 25 de juny al 12 de juliol, gaudeix d’una experiència autèntica d’aprenentatge on el coneixement, la curiositat i les ganes d’aprendre i passar-s’ho bé motiven i engresquen per empènyer els joves a desenvolupar el seu talent al servei del futur.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios