www.elllobregat.com
Els Mossos desmantellen el principal “supermercat de la droga” del Baix Llobregat

Els Mossos desmantellen el principal “supermercat de la droga” del Baix Llobregat

miércoles 23 de julio de 2014, 13:48h

Dos clans familiars ubicats al barri controlaven el tràfic de substàncies estupefaents al detall de Can Espinós de Gavà. Els traficants de cocaïna i heroïna amagaven la droga en dispositius de retenció infantil per evitar els controls policials.

Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra de la Regió Policial Metropolitana Sud han desarticulat el principal punt de venda de cocaïna i heroïna del Baix Llobregat.

En el marc d’un dispositiu del passat 19 de juny en el que hi van participar més de 300 efectius, els mossos van detenir 28 persones com a presumptes autores d’un delicte de tràfic de droga. La investigació es va iniciar fa un any arran de les diverses queixes veïnals i la constatació que les darreres operacions policials dutes a terme en aquella zona no havien estat suficients per dissuadir als traficants de la seva activitat diària. La investigació ha estat tutelada pel Jutjat d’instrucció número vuit de Gavà.

Segons dades aportades pel propi Ajuntament de Gavà, al barri hi ha un servei de recollida de xeringues hipodèrmiques utilitzades i abandonades a la via pública. Les dades recollides des del gener del 2010 permeten constatar que, en aquesta zona, es recullen de mitjana 1.000 xeringues usades al mes. La investigación policial ha permès corroborar que la majoria de persones que compraven la droga en aquests immobles eren toxicòmans que s’injectaven les substàncies dopants, principalment heroïna, a escassos metres del lloc de compra i que es desplaçaven fins al punt de venda a qualsevol hora del dia.

En el transcurs de la investigació s’ha pogut constar que el tràfic de drogues al detall que es realitza al barri de Can Espinós estava controlat per dos clans familiars perfectament organitzats. Tot i actuar en la mateixa zona no hi havia tensions, ni competència entre ells donat que la demanda del mercat era suficiente per proporcionar guanys a totes dues famílies.

Els membres de l’organització estaven jerarquitzats i estructurats, cadascun d’ells realitzava tasques operatives diferenciades amb l’objectiu de realitzar la venda de substàncies amb la màxima seguretat.

Així, els individus de l’organització tenien les següents funcions:

  • Els caps dels clans organitzaven tot el referent a la venda de substàncies i s’encarregaven de la distribució i del repartiment dels guanys.
  • Advertien als membres de la organització, i de manera especialment ràpida i diligent als seus caps, de la presència policial. Els avisos de la presència policial el realitzaven mitjançant trucades telefòniques o personalment per mig de paraules clau, davant qualsevol indici de presència policial. Ja fos perquè s’instal•lava un control a l’entrada del barri o pel patrullatge de proximitat.
  • Transportaven la substància fins el barri i la distribuïen entre els diferents venedors. El transport l’efectuaven en vehicles amb sistemes d’ocultació diversos i prenien moltes mesures de seguretat per evitar esser interceptats per la policia.
  • Ocultaven la droga i prenien nombroses mesures de seguretat per evitar ser sorpresos per la policia. La droga quedava amagada en domicilis diferents als utilitzats per la venda.
  • Tallaven i preparaven les dosis per a la seva venda final. En petits laboratoris improvisats es tallava la substància, s’embolcallava i quedava preparada per a la seva venda.
  • Captaven toxicòmans a la via pública perquè anessin fins als immobles on es ven la cocaïna i la heroïna. Membres de l’organització guiaven als compradors que arribaven al barri als llocs de venda de la forma més discreta possible.
  • Venien la substància als toxicòmans. Aquesta venda se solia realitzar des dels domicilis tot i que en ocasions realitzaven la transacció en el mateix carrer.


En les vigilàncies efectuades s’ha pogut acreditar que la venda de les dosis es podia realitzar al mateix carrer o en pisos habilitats. Una de les mesures de seguretat que prenien els traficants era amagar, durant la nit, la substància estupefaent en domicilis de veïns, on no es realitzaven actes de tràfic. La única funció que tenien era mantenir-la custodiada a canvi d’una compensación econòmica.

Els investigadors han pogut acreditar que per fer arribar la substància fins els punts de venda en el barri s’utilitzaven amagatalls en les cadires de seguretat de nens instal•lades en els vehicles. D’aquesta manera els menors eren utilitzats per ocultar la substància donat que qualsevol actuació policial sobre aquest vehicles no faria aixecar sospites als agents actuants. També s’ha contrastat la utilització de menors per elaborar les dosis de cocaïna i heroïna posteriorment venudes.

Durant el dispositiu els agents van practicar 21 entrades i registres, 19 de les quals es van realitzar de manera simultània. En els registres es van localitzar 1700 grams de heroïna, 150 grams de cocaïna; 2500 grams de marihuana i 2500 grams de substància de tall. Es van intervenir un total 216 paperines de cocaïna i heroïna preparades per a la venda al consumidor final, així com vuit balances i multitud d’estris per tallar, manipular i embolcallar la substància. El valor total de la droga posada a disposició judicial és d’aproximament de 200.000 euros.

En l’operatiu també es va intervenir sis vehicles d’alta gamma, 15000 euros en efectius, 108 peces de joieries presumptament utilitzades pel pagament de substància, 93 telèfons mòbils, 10 ordinadors portàtils, 2 navegadors i 4 càmeres fotogràfiques. També s’han intervingut comptes bancaris per valor de 150000 euros.

Nou dels detinguts han ingressat a presó i la resta a quedat en llibertat amb càrrecs.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios