www.elllobregat.com
Sant Joan de Déu planifica l’extirpació d’un tumor a partir d’una impressió 3D

Sant Joan de Déu planifica l’extirpació d’un tumor a partir d’una impressió 3D

miércoles 23 de julio de 2014, 13:48h
Tot i que fa anys que es fan servir impressions 3D per a la reproducció d’ossos, l’aplicació per a teixits tous és una novetat. La intervenció es va fer a un infant de cinc anys per extirpar un neuroblastoma, un dels càncers més habituals entre els més petits
L’Hospital Sant Joan de Déu, a Esplugues de Llobregat, dóna novament un pas més amb la tecnologia com a protagonista. Un equip de cirurgians de l’Hospital ha planificat una complexa intervenció a un nen de cinc anys a partir d’una impressió en 3D de la Fundació CIM, centre tecnològic punter de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech. L’operació consistia en extirpar un tumor reproduït, un neuroblastoma extremadament agressiu que es forma en el teixit nerviós i que es diagnostica principalment als infants durant els cinc primers anys. De fet, és un dels càncers més freqüents entre la població infantil amb una taxa del 10%.

Degut a la seva localització, envoltant vasos sanguinis i artèries, la intervenció és d’una complexitat enorme amb un gran risc pel pacient. És aquí on la tecnologia va intervenir per poder planificar l’operació amb una impressió 3D. Tot i que fa molts anys que s’utilitzen, sobretot, en el camp de la cirurgia maxil•lofacial, per a la reproducció d’ossos, és una novetat l’ús d’aquests instruments per a teixits tous com és el cas d’aquest càncer.

La còpia del tumor ha estat feta mitjançant una tecnologia que permet la impressió en dos tipus de materials. En aquest cas, s’ha fet servir una resina per reproduir els vasos sanguinis i òrgans de la zona afectada, i una altra de translúcida i de consistència tova semblant a la de la tumoració per a què els cirurgians puguin provar d’extreure-la sense danyar els vasos i òrgans.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios